Neurodiversiteit, m.a.w. diversiteit in de hersenen!
In de media komen de volgende woorden, neurodiversiteit, diversiteit en inclusie, momenteel veel naar voren. Die kunnen misschien wat uitleg gebruiken. De laatste twee woorden zijn meest geaccepteerd en worden ook meer gebruikt in de media.
Het verschil tussen diversiteit en inclusie is, wanneer we praten over diversiteit we alleen om de verschillen praten en bij inclusie we deze verschillen inzetten. Bij diversiteit wordt vaak vergeten dat er ook een diversiteit kan bestaan in de manier van denken, NEURODIVERSITEIT!
En daar gaat ons cafe deze keer over. Op de dag van Neurodiversiteit!
Inclusie van neurodiversiteit omvat daarom acceptatie, waardering en respect van alle verschillen. Maar niet het minste het kunnen inzetten van onze verschillen (kwaliteiten).
Verwerk jij informatie ook anders? Of denk je dit inderdaad op een andere manier doet, net als heel veel anderen personen met dyslexie? We zien vaak dat de neurodiversiteit net zo groot van invloed is op ons anders voelen dan het feit dat je dyslectisch bent!
Denk jij bijvoorbeeld meer in beelden of in gevoel dan in woorden? Ben jij snel en creatief in het vinden van oplossingen? Praat je van de hak op de tak als je iets wil uitleggen en zeg je vaak ‘dinges’ als de woorden niet willen komen? Ben je goed in 3D? Soms ben je 5 stappen vooruit op waar anderen het over hebben? Of ben je snel afgeleid?
Herken jij hier iets van bij jezelf?
Neuro-diversiteit > Neurodiversiteit is ook wenselijk.
Anders zijn en buiten ‘de norm’ vallen is niet altijd makkelijk. Het kan je eenzaam maken, schaamtevol en gevoel van faalangst geven. Mensen begrijpen je niet, of erger nog: ze hebben een oordeel, wijzen je af of gaan je pesten… Daarnaast merk je zelf ook dat sommige dingen moeilijker gaan bij jou dan bij mensen om je heen. Dat kan je boos, gefrustreerd en verdrietig maken en kan zorgen voor schaamte en faalangst.
Maar als je begrijpt hoe je in elkaar zit en als je het kan gaan omarmen en accepteren als iets normaals en er mee om leert gaan zonder frustratie of schaamte, en als je gaat zien waar je talenten liggen en leert hoe je deze kan inzetten en ontwikkelen, wordt het allemaal veel makkelijker, vrolijker, lichter.
Kan jij je anders zijn vieren bij Dyslexie Café Online?
Nog een stapje verder is je anders-zijn gaan vieren. Weet je dat er sinds een paar jaar wereldwijd op een positieve manier aandacht is voor je anders-zijn? Want je mág afwijken, je mág anders zijn! Je mag er zelfs trots op zijn en het vieren: ‘Vier je eigen feestje!’
Neurodiversity Pride day wordt elk jaar gevierd op 18 juni.
Meer over deze dag: https://neurodiversiteit.nl/nl/pride/
Heb je zelf dyslexie of een dierbare met dyslexie? Meld je dan aan en schuif vanuit je eigen luie stoel aan bij de online bijeenkomst!
Datum: 18 juni 2022
Tijd: 13:30-16:00 uur. Graag inloggen om 13:15 uur, om te checken
of alles werkt
Waar: Via ZOOM. Meld je aan bij Leontien [email protected] zodat
zij je de link kan sturen.
Het Dyslexie Café Eindhoven is elke 3e zaterdag van de maand.