Blijf op de hoogte van het nieuws bij Impuls & Woortblind.
Email adres
Veilig en zonder spam

19 juni 2021 Dyslexie café Eindhoven Neurodiversiteit

Vier je eigen feestje, vier je anders-zijn met dyslexie!

Voel jij je ook vaak anders, net als heel veel anderen met dyslexie? Verwerk jij informatie ook anders? Denk jij bijvoorbeeld meer in beelden of in gevoel dan in woorden? Ben jij snel en creatief in het vinden van oplossingen? Praat je van de hak op de tak als je iets wil uitleggen en zeg je vaak ‘dinges’ als de woorden niet willen komen? Ben je goed in 3D? Soms ben je 5 stappen vooruit op waar anderen het over hebben? Of ben je snel afgeleid? 

Herken jij hier iets van bij jezelf?

Mensen met dyslexie verwerken informatie anders. Het gaat veel verder dan alleen een probleem met lezen en schrijven.

Neuro-diversiteit

We zijn het er in de wereld allemaal al over eens dat er biodiversiteit bestaat. En dat het belangrijk is dat we dat beschermen. Biodiversiteit is wenselijk. Maar daarnaast bestaat er ook neurodiversiteit, wat aangeeft dat we allemaal anders bedraad zijn in onze hersenen. Sommige mensen wijken daarbij meer af van de ‘norm’, van het gemiddelde, dan anderen. En hebben daardoor andere uitdagingen, maar ook andere kwaliteiten (dat wat je makkelijk af gaat). Neurodiversiteit is ook wenselijk. Anders zijn en buiten ‘de norm’ vallen is niet altijd makkelijk. Het kan je eenzaam maken, schaamtevol en faalangstig. Mensen begrijpen je niet, of erger nog: ze hebben een oordeel, wijzen je af of gaan je pesten. Daarnaast merk je zelf ook dat sommige dingen moeilijker gaan bij jou dan bij mensen om je heen. Dat kan je boos, gefrustreerd en verdrietig maken en kan zorgen voor schaamte en faalangst.Maar als je begrijpt hoe je in elkaar zit kun je het omarmen. En accepteren als iets normaals en vervolgens daarmee om leert gaan zonder frustratie of schaamte. Mogelijk kun je zien waar je talenten liggen en leert hoe je ze kan gaan inzetten en ontwikkelen. Dan zou het allemaal veel gemakkelijker, vrolijker, lichter worden.

Kan jij je anders zijn vieren?

Nog een stapje verder is je anders-zijn gaan vieren. Weet je dat er sinds een paar jaar wereldwijd op een positieve manier aandacht is voor je anders-zijn? Want je mág afwijken, je mág anders zijn! Je mag er zelfs trots op zijn en het vieren: ‘Vier je eigen feestje!’

Neurodiversity Pride day wordt elk jaar gevierd op 18 juni. Meer over deze dag: https://neurodiversiteit.nl/nl/pride/ 

Niet alleen mensen met dyslexie, maar veel meer mensen zijn neurodivers: 10-20% van de bevolking! Naast de mensen met dyslexie verwerken ook mensen met ADHD, ADD, Dyscalculie, hoogbegaafdheid, autisme en mensen die hoogsensitief zijn, informatie anders. En allemaal hebben ze kanten die handig zijn, die ze juist beter kunnen dan anderen zonder deze labels. 

Dyslexie Café Online

Anders informatie verwerken en neurodiversiteit is het onderwerp waar we het komende Dyslexie Café Eindhoven over gaan hebben. Hoor hoe anderen het vinden dat ze anders zijn, en wat hun daardoor bijzonder maakt. Deel je eigen verhaal als je wil (hoeft niet). Hoor over neurodiversiteit en over het mogen vieren van je anders-zijn. Heb je zelf dyslexie of een dierbare met dyslexie? Meld je dan aan en schuif vanuit je eigen luie stoel aan bij de online bijeenkomst!

Datum: 19 juni 2021 

Tijd:     13:30-16:00 uur. Graag inloggen om 13:15 uur, om te checken
             of alles werkt 

Waar:   Via ZOOM. Meld je aan bij Leontien [email protected] zodat
             zij je de link kan sturen. 

 

Menu
Blijf op de hoogte van het nieuws bij Impuls & Woortblind.
Email adres
Veilig en zonder spam