15 oktober 2022 – Thema Stigma en zelfstigma bij dyslexie!

|
Stigma en zelfstigma bij dyslexie
Stigma is een negatief vooroordeel wat de ander over jou heeft, omdat jij tot een bepaalde groep behoort, in ons geval de mensen met dyslexie. Maar onderling verschillen we nogal van elkaar, dus klopt het idee vaak niet.
Mensen vullen bij stigma het gedrag wat we vertonen verkeerd in.
Als we bijvoorbeeld spelfouten maken, denken ze dat we andere dingen waarschijnlijk ook niet kunnen, omdat we er te dom voor zouden zijn. Dat je bijv. sowieso geen leiding zou kunnen geven, een groep zou kunnen voorzitten, of een bepaalde opleiding zou kunnen halen.
Of dat je toch wel een beetje hebt zitten lummelen, je er wel heel makkelijk van af hebt gemaakt, dus dat je lui bent. ‘Kijk er volgende keer gewoon even nog een keer overheen’, krijg je dan te horen…
Of dat lezen niet je hobby zou kunnen zijn…
Of dat iedereen met dyslexie nooit zal kunnen lezen, schrijven of spellen. Je krijgt dan te horen dat je beter niet kan gaan schrijven, want dat gaat jou toch niet lukken, terwijl je best goed bent in schrijven en het leuk vindt.
Zelfstigma
Zelfstigma komt ook voor. Dan denk je bijvoorbeeld iets nooit te kunnen omdat je dyslexie hebt en bij voorbaat daar ook geen moeite insteekt, of daar geen oplossingen voor zoekt. Of jezelf te snel en te hard veroordeeld met: zie je nou wel, ze hebben gelijk, ik kan dat ook niet. Ik ben hier ook te dom voor. Ik doe ook niet goed genoeg mijn best (terwijl je al heel hard hebt gewerkt).
Online bijeenkomst
Laten we onderzoeken tegen welke stigma’s van anderen wij aanlopen met onze dyslexie en welke we onszelf aanpraten. En hoe we daar misschien wat makkelijker mee om kunnen gaan.
Heb je zelf dyslexie (of een vermoeden van) kom dan naar onze online bijeenkomst op zaterdagmiddag! Dierbaren zijn ook welkom. Laten we samen op onderzoek uit gaan zodat we elkaar ervaringen en tips kunnen uitwisselen rond dit thema.
Meld je aan en schuif vanuit je eigen luie stoel aan bij de online bijeenkomst!
Datum: 15 oktober 2022
Tijd:     13:30-16:00 uur. Graag inloggen om 13:15 uur, om te checken of alles werkt
Waar:   Via ZOOM. Meld je aan bij Leontien [email protected]
             zodat wij je de link kan sturen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.