Naar het effect van medicatie, en dan vooral methylfenidaat, is veel onderzoek gedaan. Bij ongeveer 50-70% van de kinderen en volwassenen is methylfenidaat (merknaam Ritalin) effectief, zolang de medicatie wordt ingenomen. Methylfenidaat onderdrukt de kernsymptomen van ADHD -concentratieproblemen, impulsiviteit en onrust in het hoofd als meest belangrijke bij volwassenen- en zet als het ware ‘de rem aan’. Methylfenidaat is een stimulantium, net als dextro-amfetamine. Daarnaast wordt het middel atomoxetine ook steeds meer bij volwassenen voorgeschreven.

Veelal wordt bij de diagnose aangeraden in elk geval medicatie te proberen. Idee is dat het dan ook gemakkelijker is om jezelf bij de les te houden in het traject van coaching en/of gedragstherapie, dat in principe een vast onderdeel van de behandeling is.

Betere en betaalbare medicatie

Impuls & Woortblind zet zich in voor betere medicatie, beter betaalbare medicatie en betere voorlichting over medicatie. Kijk bij Belangenbehartiging wat we op dit terrein doen.

Medicatie dossier Rob

Folder ADHD/ADD Medicatie in Nederland

Bijwerkingen

Onze onderzoek naar de bijwerkingen van medicatie

Lees ook de Blog van Anne-Marie Sijpheer over haar ervaring met bijwerkingen. Anne-Marie Sijpheer over haar ervaring met bijwerkingen