Antwoorden op veel gestelde vragen over dexamfetamine

|

Vanaf juli 2019 moeten mensen die 2,5 mg dexamfetamine gebruiken overstappen op Amfexa (5mg) en sinds zomer 2020 Tentin. Elvanse (langwerkende dexamfetamine) is ook een alternatief. Beide pillen zijn duur. Gelukkig zijn er terugbetaalregelingen voor deze middelen maar die roepen veel vragen op. Vragen blijven er ook over de mogelijkheid om toch 2,5 dex te blijven gebruiken bij medische noodzaak. En hoe zit het nu met de kosten en vergoedingen van de verschillende dexamfetamine-varianten? En het verschil tussen eigen risico en eigen bijdrage voor medicijnen? Hieronder een aantal veel gestelde vragen én antwoorden over dexamfetamine.

Hoe zit het met Eigen Bijdrage en Eigen Risico?

De eigen bijdrage is dat deel van de kosten van een bepaald medicijn dat je zelf moet betalen. Sinds 2020 hoef je nooit meer dan € 250,- eigen bijdrage te betalen voor medicijnen. Op sommige ADHD-medicijnen zit een eigen bijdrage, op andere niet. Naast de eigen bijdrage is er voor ADHD-medicijnen die in het GVS (Geneesmiddelenvergoedingssysteem) zitten ook altijd een vergoedingsdeel vanuit de basisverzekering.

Het eigen risico is een bedrag van minimaal € 385,-. Je blijft net zo lang het vanuit de basisverzekering vergoede deel van je medicijnen betalen uit jouw eigen risico tot je boven dat bedrag zit. Daarna betaalt de verzekeraar dit.
NB: kinderen tot 18 jaar betalen géén eigen risico.

TIP: per medicijn kun je op de website www.medicijnkosten.nl precies zien welk bedrag van je eigen risico afgaat en welk deel je als eigen bijdrage moet betalen. Hier het voorbeeld van Amfexa.

Vergoed ? = het deel dat vergoed wordt, maar dat je dus vanuit je eigen risico betaalt tot aan € 385,-
Door u zelf bij te betalen = de eigen bijdrage

TIP: als je veel medicijnen gebruikt, verhoog dan niet het eigen risicobedrag. Daarmee verlaag je wel je maandelijkse premie maar dit weegt meestal niet op tegen het hogere eigen risico dat je betaalt.

Hoe werkt de teruggaveregeling voor Tentin?

De teruggaveregeling wordt uitgevoerd door HEVO Consult. Als je het hele jaar Tentin gebruikt krijg je via deze regeling de complete € 250,- eigen bijdrage via HEVO terug. Ongeacht je zorgverzekering.

Per 1 januari 2022 is de vergoeding vastgesteld op € 20 per verpakking van 30 tabletten Tentin. Bij een gebruik van minimaal 12.5 doosjes krijg je zo de maximale eigen bijdrage van € 250,- vergoed. (12,5 x € 20,- = € 250,-). Bij de eerste levering ontvangt je van je arts een declaratieformulier dat je zelf moet invullen; de apotheker plakt hier het etiket op van de geleverde medicijnen. Dat mail/stuur je dan op naar HEVO consult. Daarna kun je het via een app doen of per mail of post blijven insturen.
Kijk hier voor meer info over deze terugbetaalregeling van Tentin.

Hoe werkt de TerugBetaalRegeling voor Elvanse?

De regeling wordt uitgevoerd door TBR Nederland, www.teraalugbetaalregeling.nl. Via de website kun je jouw gemaakte kosten voor de eigen bijdrage declareren: https://www.terugbetaalregeling.nl/nl/overzicht-medicijnen/elvanse%C2%AE/

Dit kan alleen met het originele declaratie-overzicht van je zorgverzekeraar. Op het declaratie-overzicht moet jouw naam vermeld staan in combinatie met de naam Elvanse, de uitgiftedatum en het bedrag van de eigen bijdrage. Dit overzicht kan je vinden door met je DigID in te loggen op de website van je zorgverzekeraar.
Zie op de website https://www.terugbetaalregeling.nl/nl/hoe-het-werkt/hulp-bij-declareren-voor-patienten/gespecificeerd-declaratieoverzicht-zorgverzekeraar/ waar je dit precies kan vinden en hoe dit eruit moet zien. Daarin staat precies wat de kosten van de eigen bijdrage per doosje Elvanse zijn. Deze krijg je terug.

Kan ik ook een rekening van de apotheek indienen bij TBR?

Nee, je kunt Elvanse ook niet afrekenen bij de apotheek. De apotheek stuurt de rekening door naar de zorgverzekeraar. Die brengt de eigen bijdrage van maximaal € 250,- per patiënt per jaar voor Elvanse weer bij jou in rekening. Als je de € 250,- bereikt hebt betaalt je zorgverzekeraar de kosten voor de eigen bijdrage voor  Elvanse.

Let op: Ook hier geldt dat je het vergoede deel wel blijft betalen vanuit je eigen risico, tot je aan de € 385,- zit.

Ik moet mijn medicatie bij de apotheek zelf betalen en zelf indienen bij de verzekering. Klopt dat?

Nee. Alle medicijnen die in het GVS (geneesmiddelenvergoedingssysteem) zitten, moet de apotheker ZONDER factuur aan de patiënt meegeven. De regel is dat apotheker deze facturen naar de zorgverzekering van de patiënt stuurt. Daarna krijg jij van jouw verzekering een bericht met daarin een kostenoverzicht:

  • de kosten van de medicatie + evt ‘uitgiftekosten’ van de apotheker
  • de kosten van de eigen bijdrage (buiten je eigen risico)
  • de kosten die vergoed worden vanuit de basisverzekering. Die verrekent de verzekeraar met jouw eigen risico.

Betaal dus nooit aan de balie voor jouw dexamfetamine, want de kans is groot dat je dan niets van de gemaakte kosten terugkrijgt. Niet van je verzekeraar, niet via de teruggaveregelingen.

Waarom moet ik dan toch zelf de Tentin of Elvanse betalen bij apotheek?

De voornaamste reden is waarschijnlijk dat de apotheker bang is dat hij voor de kosten opdraait en zijn gemaakte inkoopkosten niet terug krijgt van jouw verzekering. Die angst is reëel. Dit komt door de al langer bestaande voorwaarde (opgesteld door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) dat je pas dexamfetamine mag gebruiken als je eerst methylfenidaat hebt geprobeerd. Omdat de kosten van Tentin en Elvanse zo hoog zijn, is dat een dure grap voor verzekeraars. De meeste mensen gebruiken namelijk zoveel op jaarbasis dat de eigen bijdrage ver boven de € 250,- uitvalt. En boven dat bedrag betaalt de verzekeraar alle kosten. Dat willen ze niet graag en daarom zijn ze strenger geworden op die ‘eerst methylfenidaat’-eis. Voldoe je daar niet aan, dan geen vergoeding, zeggen sommige verzekeraars.

Stel: je gebruikt al jaren dex 2,5 en moet verplicht op Tentin (of Elvanse) over. Jouw apotheker kent jouw medische geschiedenis. Hij weet dat je NIET eerst methylfenidaat hebt geprobeerd. Als hij nu de rekening van jouw Tentin/Elvanse instuurt naar jouw verzekering is de kans groot dat deze de apotheker weigert te betalen. Dat risico wil hij niet lopen en daarom laat hij jou betalen. Maar dan zit jij met hetzelfde probleem: je verzekering gaat niets betalen van deze rekening.

Ook als je je medicatie bij een andere dan je eigen apotheek ophaalt is de kans groot dat hij je laat betalen. Hij kent immers jouw medicatiegebruik niet en weet niet of jij eerst methylfenidaat geprobeerd hebt.

TIPS:

  • haal je medicatie altijd bij je eigen apotheek;
  • betaal nooit een factuur bij de apotheek;
  • vraag aan je arts of hij eerst voor 14 dagen 1 doosje methylfenidaat wil voorschrijven. Gebruik het dan niet, het is puur om aan de eis van de verzekeraar te voldoen. Dit kost je bijna niets, want het wordt volledig vergoed vanuit het basis pakket. Dat betekent dat je een paar euro vanuit je eigen risico betaalt.

Hoe zit het met de vergoeding van apotheekbereide dexamfetamine 2,5 mg?

Als je vanwege medische noodzaak toch 2,5 mg mag blijven gebruiken dan hangt het van de apotheek én verzekering af hoe het zit met de vergoeding. In sommige gevallen geldt nog steeds de volledige vanuit de basisverzekering, bij melding van medische noodzaak van je arts. Je zorgverzekering verrekent dit dan wel met je eigen risico.

NB: ook hier geldt: betaal nooit de rekening aan de balie, want als jij de rekening dan alsnog naar je zorgverzekering stuurt, is de kans groot dat de verzekeraar de vergoeding niet met je eigen risico verrekent. En dan betaal je dus uiteindelijk alles zelf.

LEES MEER over verkrijgbaarheid en vergoeding van dexamfetamine.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.