Blijf op de hoogte van het nieuws bij Impuls & Woortblind.
Email adres
Veilig en zonder spam

Artikel in NRC: ‘We hebben neurodivergente mensen nodig’

|
2 reacties

Op 18 juni is het de Neurodiversity Pride Day: de dag waarop neurodiversiteit gevierd wordt. Neurodiversiteit betekent: we zijn allemaal anders, ook in de manier waarop onze hersenen werken. Helaas gaan we zowel op school als in de werkomgeving toch uit van een soort ‘standaardbrein’. Veel mensen die nu diagnoses hebben zoals ADHD. ADD, dyslexie, autisme of hoogbegaafdheid, lopen daardoor vast of komen niet tot hun recht. Terwijl ze juist over kwaliteiten beschikken die mensen zonder deze ‘labels’ niet hebben.

Conceptuele denkers

Mensen met een neurodivergent brein, zoals ADHD, dyslexie of autisme, hebben geen stoornis, ze denken gewoon anders dan ‘de gemiddelde mens’. We hebben ze nodig, juist in deze tijd waarin we grote problemen moeten oplossen. Zo betoogt Nel Hofmeester in een geweldig artikel in NRC, ‘De toekomst is aan de neurodivergente mensen’. Dit verschijnt vandaag in het kader van Neurodiversity Pride Day.

Hofmeester kent wetenschappers die „jeuk” krijgen van haar focus op de unieke eigenschappen van dyslectici, maar na decennia met deze mensen te hebben gewerkt, lijdt het voor haar geen twijfel: „Dyslectici denken net als andere neurodiverse mensen conceptueel, snel, ze overzien het grotere plaatje en kunnen zien wat er moet gebeuren. Daar kan ik onbeschaamd stellig over zijn: het zijn out-of-the-box-denkers. Ze hoeven niet eerst nog analyses te maken en rapporten op te stellen en dan stapje voor stapje naar verbetering toe, nee, zij zien meteen de oplossing.” (bron: NRC-artikel)

Pleidooi voor meer maatwerk

Het artikel geeft praktijkvoorbeelden van o.a. mensen met ADHD en autisme en hoogbegaafdheid, die worstelen om in onze wereld, die is ingericht op ‘de gemiddelde mens’, hun plek te vinden en tot bloei te komen. Het is een pleidooi voor meer maatwerk. Om geen talent te verspillen, talent dat we hard nodig hebben.

Lees ook onze andere berichten over neurodiversiteit.

Afbeelding: Leontien Jansen

2 reacties. Reactie plaatsen

 • omdat ik geen nrc lid ben kan ik het nrc artikel niet inzien.
  Ik heb hem eerder wel gelezen en herkende er heel veel van mijzelf in terug.
  Ik wilde hem vandaag aan mijn leidinggevende sturen, maar dat lukt dus niet.

  Hebben jullie de tekst van het nrc artikel wel? en zouden jullie dat kunnen mailen?

  Beantwoorden
  • Julie Houben
   30 juni 2022 12:17

   Helaas, na een paar keer aanklikken krijgen wij ook de melding dat we lid moeten worden! helaas. Misschien deze vraag op Linkedin stellen?

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Blijf op de hoogte van het nieuws bij Impuls & Woortblind.
Email adres
Veilig en zonder spam