Artikel in NRC: ‘We hebben neurodivergente mensen nodig’

|
7 reacties

Op 18 juni is het de Neurodiversity Pride Day: de dag waarop neurodiversiteit gevierd wordt. Neurodiversiteit betekent: we zijn allemaal anders, ook in de manier waarop onze hersenen werken. Helaas gaan we zowel op school als in de werkomgeving toch uit van een soort ‘standaardbrein’. Veel mensen die nu diagnoses hebben zoals ADHD. ADD, dyslexie, autisme of hoogbegaafdheid, lopen daardoor vast of komen niet tot hun recht. Terwijl ze juist over kwaliteiten beschikken die mensen zonder deze ‘labels’ niet hebben.

Conceptuele denkers

Mensen met een neurodivergent brein, zoals ADHD, dyslexie of autisme, hebben geen stoornis, ze denken gewoon anders dan ‘de gemiddelde mens’. We hebben ze nodig, juist in deze tijd waarin we grote problemen moeten oplossen. Zo betoogt Nel Hofmeester in een geweldig artikel in NRC, ‘De toekomst is aan de neurodivergente mensen’. Dit verschijnt vandaag in het kader van Neurodiversity Pride Day. (NB: wie geen NRC-inlog heeft: dankzij een reactie hieronder kun je het ook als PDF lezen via deze link. Duurt even voor hij helemaal geladen is)

Hofmeester kent wetenschappers die „jeuk” krijgen van haar focus op de unieke eigenschappen van dyslectici, maar na decennia met deze mensen te hebben gewerkt, lijdt het voor haar geen twijfel: „Dyslectici denken net als andere neurodiverse mensen conceptueel, snel, ze overzien het grotere plaatje en kunnen zien wat er moet gebeuren. Daar kan ik onbeschaamd stellig over zijn: het zijn out-of-the-box-denkers. Ze hoeven niet eerst nog analyses te maken en rapporten op te stellen en dan stapje voor stapje naar verbetering toe, nee, zij zien meteen de oplossing.” (bron: NRC-artikel)

Pleidooi voor meer maatwerk

Het artikel geeft praktijkvoorbeelden van o.a. mensen met ADHD en autisme en hoogbegaafdheid, die worstelen om in onze wereld, die is ingericht op ‘de gemiddelde mens’, hun plek te vinden en tot bloei te komen. Het is een pleidooi voor meer maatwerk. Om geen talent te verspillen, talent dat we hard nodig hebben.

Lees ook onze andere berichten over neurodiversiteit.

Afbeelding: Leontien Jansen

7 reacties. Reactie plaatsen

 • Via deze link kan je het artikel in PDF lezen: https://www.dimence.nl/nieuws/artikel-nrc-over-neurodivergent-denken

  Beantwoorden
 • Voor de nerds onder ons…
  Je kunt de broncode van de site bekijken in je browser, dan staat de tekst in HTML te lezen en blokkeert de banner je uitzicht niet.
  Als je dat knipt en plakt kun je er ook nog wel iets leesbaars voor anderen van maken.

  Beantwoorden
 • Er staat “veel mensen met een diagnose lopen daardoor vast…”
  Ik denk dat het eerder is: ” veel mensen die vastliepen, hebben nu een diagnose”.
  Als de maatschappij flexibeler zou zijn, gebaseerd op én geschikt voor de verschillende mensen, kwaliteiten, eigenschappen, zou niemand vast lopen en waren diagnoses dus niet nodig.
  Heerlijk zou dat zijn!

  Beantwoorden
 • Eugenie, als je snel op het geluidsicoontje drukt voordat de inlog komt dan kun je het hele artikel beluisteren. Lezen niet.
  Ik hoop sat het lukt.

  Beantwoorden
 • Allicht …. Omdat mijn brein anders werkt,…druk ik in Chrome op f12.
  Vervolgens verwijder je het element…… En de website is bereikbaar 🙂

  Beantwoorden
 • omdat ik geen nrc lid ben kan ik het nrc artikel niet inzien.
  Ik heb hem eerder wel gelezen en herkende er heel veel van mijzelf in terug.
  Ik wilde hem vandaag aan mijn leidinggevende sturen, maar dat lukt dus niet.

  Hebben jullie de tekst van het nrc artikel wel? en zouden jullie dat kunnen mailen?

  Beantwoorden
  • Julie Houben
   30 juni 2022 12:17

   Helaas, na een paar keer aanklikken krijgen wij ook de melding dat we lid moeten worden! helaas. Misschien deze vraag op Linkedin stellen?

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.