De Davis Methode bestaat 40 jaar – dat wil ik toch even vieren

|

Al 40 jaar is de Davis Methode een succesvolle methode om dyslexie te behandelen. Tijd voor een feestje! In elk geval voor mij persoonlijk en voor vele dyslecten wereldwijd. Ik ben zelf Davis counselor geworden nadat deze aanpak voor mijn dyslectische dochter de redding bleek. Mijn kado aan de jarige is daarom deze blog. Want er is nog een heleboel werk te verrichten om deze mooie methode de bekendheid te geven die ze verdient.

Tekst: Trudy Joling

Veel dyslectici, ouders, leerkrachten en Pabo’s zijn nog steeds niet zo bekend met Davis. Dat is op zich bijzonder, want de Davis Methode is de enige methode die in 44 landen en in 30 talen wereldwijd succesvol is. Dat geldt voor geen enkele andere methode. Met een programma van slechts 5 dagen gaat een dyslecticus met sprongen vooruit en wordt ook veel zelfverzekerder, terwijl de meeste dyslexiebehandelingen zomaar een jaar duren.

Vaak horen we tijdens onze lezingen dat men denkt dat de methode niet wetenschappelijk bewezen is. Dat is een misvatting. De Davis Methode is wel degelijk bewezen. Inmiddels zijn wereldwijd tienduizenden dyslectici blij dat zij deze methode gevolgd hebben. Dat is dus sowieso empirisch bewijs dat de methode werkt.

Ik was enorm sceptisch

En dat empirisch bewijs heb ik zelf ook. Onze dochter, die in groep 3 heel veel moeite had met het leren lezen, terwijl het rekenen erg goed ging, bleek (ondanks dat de juf mij een overbezorgde moeder noemde) heel erg dyslectisch te zijn. Na veel dyslexiebehandelaars gezien te hebben, besloten we om uiteindelijk toch maar voor de Davis Methode te kiezen. Ik was enorm sceptisch. Maar na een paar dagen training verdween deze scepsis al snel. Ik begreep ineens waarom deze methode zo goed aansloeg en werd zo enthousiast dat ik zelf de opleiding ben gaan volgen. Inmiddels doe ik dit werk al 20 jaar en nog steeds met enorme passie en plezier. Onze dochter heeft met succes de Hoge Hotelschool afgerond en kwam er onlangs tijdens een assessment achter dat ze een enorm hoog IQ blijkt te hebben.

Maar waarom is die Davis Methode dan zo succesvol? De Davis methode® is genoemd naar de Amerikaan Ronald D. Davis, een dyslecticus, ingenieur, zakenman en beeldhouwer. Hij merkte dat hij tijdens het beeldhouwen zijn aantekeningen veel slechter schreef dan op andere momenten. Hierdoor ontdekte hij, dat wanneer er iets aan de hersenen of het zenuwstelsel zou mankeren, de symptomen constant zouden moeten haperen. Iedereen die de symptomen van dyslexie uit eigen ervaring kent of ze bij anderen heeft waargenomen, kan bevestigen dat de symptomen niet constant zijn. Sterker nog, ze verschillen van persoon tot persoon (vergelijk het met een vingerafdruk) en van dag tot dag; zelfs van minuut tot minuut. Dit geeft aan dat dyslexie geen structureel probleem is en verklaart waarom dyslexie vooral bij zeer intelligente mensen pas laat wordt vastgesteld. Zij ontwikkelen onbewuste strategieën om toch te lezen en/of schrijven, maar dit kost veel energie.

Davis ontdekte dat dyslexie een onbewust beeldend vermogen is. Hiervan kun je last hebben bij het lezen, maar als je snapt hoe het bij jou werkt, is dit nadelige effect betrekkelijk gemakkelijk onder controle te krijgen. Zo ontdekte hij, geholpen door o.a. neurologen, psychologen en chiropractors, dat je met je voorstellingsvermogen iets vanuit meerdere gezichtspunten kunt bekijken. Dyslectici hebben een voorkeur om meer in beelden te denken en zien 32 plaatjes per seconde, zo blijkt uit onderzoek. Een verbale denker, die minder in beelden denkt produceert 2,5 woord per seconde! Beelddenkers kunnen razendsnel een voorwerp of situatie, zoals een boom of een kamer, waarnemen. Een beeld ( foto ) zegt immers meer dan duizend woorden. Bij letters en cijfers zorgt dit snelle waarnemen echter voor verwarring. Deze ‘platte’ symbolen kunnen niet driedimensionaal bekeken worden. Daarom worden letters bijvoorbeeld omgedraaid. De b – d – p en q lijken ook wel erg op elkaar als je ze voor het eerst ziet. Het is één en hetzelfde symbool voor vier verschillende letters. Vandaar dat de Davis Methode® bij de basis, het alfabet, begint.

Werkwijze
Dyslectici worden zich bewust gemaakt van hun snelle beelddenken. Met de Davis methode® wordt geleerd hoe je vanuit één vast punt kunt focussen, zodat de verwarring sterk verminderd wordt en de letters en cijfers op hun plaats blijven. In de training wordt veel met paraffineklei gewerkt. Vooral de zogenaamde ‘lege woorden’, zoals DE en ER, waarbij geen herkenbaar ‘plaatje’ kan worden opgeroepen, zoals bij boom of huis, worden gekleid. Met deze speciale klei ‘doorleef’ je als het ware het woord. Zo wordt de verbinding gelegd tussen de betekenis van het woord en hoe het woord er in klei uitziet. Door deze ‘triggerwoorden’ – zoals Ronald Davis ze noemt – opnieuw in te prenten, kan dyslexie gecorrigeerd worden. Vergelijk het met het opnieuw op de harde schijf zetten van een computer. Begrijpend lezen gaat met sprongen vooruit, omdat de ‘cement’ in de tekst nu ook begrepen wordt. Het plaatje is compleet.

Door deze methode gaan zowel kinderen als volwassenen veel beter lezen en spellen. Davis heeft een speciale leesmethode ontwikkeld die de ogen traint om van links naar rechts het woord te scannen. Doordat ook de faalangst meestal sterk vermindert, voelen zij zich veel zekerder, terwijl ze de gave van het snelle waarnemen behouden. Op school leren de kinderen klanken aan letters koppelen. Met regels en ezelsbruggetjes wordt geprobeerd om het deze kinderen toch goed te laten doen. Dat schept bij beelddenkers verwarring, waardoor nog meer fouten gemaakt worden. De Davis methode koppelt beelden aan letters, pas dan komen de klanken. Dat werkt voor veel dyslecten veel beter,.

Door maar te blijven herhalen van wat op school al niet lukte kom je niet veel verder. Door de andere aanpak van de Davis Methode is deze wereldwijd zo succesvol en dat in 5 dagen!. Onze dochter en alle kinderen, studenten en volwassenen in mijn praktijk zijn hiervan het bewijs.

Andere mogelijkheden
De Davis-methode kent ook een aangepast programma voor dyscalculie, dyspraxie, dysorthografie, en dysgrafie. Ook bij ADD en ADHD kan de Davis methode in veel gevallen met goede resultaten worden toegepast.

Dit is allemaal te lezen in:
De gave van dyslexie ISBN 978-90-389-2730-5
De gave van leren ISBN 978-90-389-2129-7

Trudy Joling – Dyslexiepraktijk Keerpunt – Laren

Meer over de Davis Methode lees je op deze pagina.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.