College Rechten van de Mens: VU weigerde student met dyslexie onterecht

|

Mooi en belangrijk nieuws voor studenten met dyslexie: Het College voor de Rechten van de Mens vindt dat de Vrije Universiteit (VU) een student met dyslexie en hoogbegaafdheid onterecht geweigerd heeft voor een bachelor.

Het gaat om student Anton Jasper, zo is te lezen in dit artikel van Ad Valvas online. Hij werd 14e van de 500 kandidaten voor een bachelor criminologie. Heel goed dus. Maar de toelatingscommissie woog ook de eindexamencijfers mee. Die waren niet zo goed, waardoor hij alsnog geweigerd werd en afgelopen september niet kon starten. Niet zo vreemd, want Anton heeft dyslexie en is hoogbegaafd. Die eigenschappen werden op school niet gezien waardoor hij op het vmbo terecht kwam en daar compleet vastliep. Uiteindelijk -het hele verhaal lees je in het Ad Valvas artikel- kon hij toch het VWO doen. Wat een doorzetter! Maar zijn cijfers waren dus niet super hoog. En daar rekende de VU hem alsnog op af.

Belangrijke uitspraak voor andere vormen van neurodiversiteit

Anton stapte naar het College voor de Rechten van de Mens en vorige week kwam het oordeel: door haar weigering om rekening te houden met de achtergrond van Anton maakt de VU onterecht onderscheid op grond van een handicap of chronische ziekte.

Dit is mooi nieuws en kan veel betekenen voor vergelijkbare situaties waarin mensen met een dyslexie, hoogbegaafdheid of een andere vorm van neurodiversiteit zoals ADHD/ADD of autisme discriminatie ervaren bij toelating tot een opleiding.

Dyslexie wel of geen handicap?

Dit betekent ook dat dyslexie en hoogbegaafdheid volgens het College handicaps zijn. Daar hebben wij als Impuls & Woortblind wel moeite mee. Zo zien wij dyslexie namelijk helemaal niet. Maar in de huidige maatschappij waarin inclusief onderwijs nog een droom is, is het dat in de praktijk helaas nog wel. Daarom zijn we blij met dit oordeel. We mogen toch hopen dat de VU Anton alsnog toelaat en haar toelatingsbeleid aanpast. Kijk naar de kwaliteiten van iemand en niet naar ‘kale cijfers’ als je weet wat daar achter schuilgaat. Het College zegt dit nu ook. Weer een klein stapje gezet in de erkenning van de mensen waar wij ons voor inzetten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.