Als je dyslexie hebt, heb je moeite met taal. Dat weten we allemaal. Maar wat gaat er dan precies moeilijk? Hoe werkt dat dan? Probeer dat maar eens uit te leggen aan iemand zonder dyslexie. Die uitdaging zijn twee jonge vormgevers, Anne (met dyslexie) en Mats (zonder dyslexie) aangegaan.
Boek in wording
Resultaat: een prachtig, creatief, leuk én informatief boek. Voor dyslectici en vooral ook niet dyslectici, zoals ze schrijven op hun website. Op die website vind je een leuk filmpje dat een goeie indruk geeft van hoe het boek gaat worden. Ze hebben wel donaties nodig om het af te krijgen! Dus ga naar hun website en doneer. Elk klein bedrag helpt. En bij grotere bedragen krijg je ook nog eens een leuk kadootje.
Kijk, dit gebeurt er bij mij
Hieronder nog even een passage uit hun verhaal dat wij zo treffend vonden. Omdat het zo waar is. Na school is het afgelopen met het ‘begrip’ voor dyslexie. Foutloos schrijven is de norm! Hoe mooi is het dan als je een boek hebt waarin je gewoon kunt laten zien: ‘Kijk, dit gebeurt er bij mij als ik een tekst moet lezen of schrijven’.
Waarom het Dyslexie boek?
Wij kwamen erachter dat het voor dyslectici zelf moeilijk was om uit te leggen waar ze nou tegenaan liepen. Ze krijgen namelijk te horen dat ze dyslectisch zijn omdat ze langzaam lezen en veel spelfouten maken. Ze krijgen meer tijd op school en hun spelfouten worden minder snel geteld, maar hier wordt hun taalvaardigheid niet beter van. Sterker nog, na school krijgen ze niet meer tijd en hun sollicitatiebrief moet foutloos zijn.
Meer weten over Het Dyslexie Boek?
Ga naar de website van Het Dyslexie Boek en lees het verhaal van de makers, bekijk het filmpje, wat vootbeelden van pagina’s en steun de makers zodat dit bijzondere boek er ook echt komt!
1 reactie. Reactie plaatsen
Oh nee. De buitenwereld en ons zelf moeten niet gaan denken dat we problemen met taal hebben. Sommige misschien maar andere dyslecten juist niet. Ik schrijf poëzie, toneel en scenario. Ik ben juist zeer taal gevoelig. Ik kan heel goed met taal spelen. En leer buitenlandse talen heel snel weliswaar op een typische dyslectische manier misschien?: I learn by ear.
Hoe dan ook: ik hoop echt dat de buitenwereld niet gaan denken dat we problemen met taal hebben dan moet we die vooroordeel ook gaan bevechten, naast dom, lui en/of aanstellerij. Vele journalisten, schrijvers en acteurs zijn dyslectisch maar zijn berengoed met taal. Ik ben schrijfster en dyslectisch. Taal is mijn ding alleen kan ik niet goed spellen. De automatisering werkt niet bij mij, er is een kink in de kabel in de hersenen rondom automatisering. En dat is super kloten maar van taal hou ik. ?