Examen op maat? Geef gewoon iedereen meer tijd!

|

Wat een inspirerend voorbeeld van hoe je de principes van het VN verdrag voor chronisch zieken en gehandicapten kan toepassen in het onderwijs! Stop met examens op maat, in de vorm van extra tijd voor leerlingen of studenten met een diagnose zoals ADHD of dyslexie. Geef gewoon alle kandidaten meer tijd.

Universal Design for Learning

Een simpele oplossing om weg te blijven van ingewikkeld gedoe over maatwerk en focus op een stoornis of diagnose om ’te krijgen waar je recht op hebt’. Geef alle studenten meer tijd. Daar hebben ook leerlingen of studenten zónder diagnose maar mét problemen op het gebied van snel lezen, concentratie, faalangst door tijdsdruk, etc baat bij. Goed voorbeeld van het UDL-principe: Universal Design for Learning.

Deze Vlaamse professor doet al 5 jaar aan inclusief onderwijs

Lees dit artikel van de Vlaamse ontwikkelingspsycholoog Wim van den Broeck, (2016) waarin hij overdonderend veel goede argumenten geeft voor deze manier van invulling geven aan het VN-verdrag. Daarbij is neurodiversiteit het doodsimpele uitgangspunt. En bij die benadering is inclusief onderwijs opeens zo logisch. Met een vorm van toetsen die voor iedereen werkt. Bijvoorbeeld: iedereen wat meer tijd. Daar wordt niemand slechter van.

Meer over UDL vind je bij ECIO: https://ecio.nl/universal-design-for-learning/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.