Geen ADHD meer? Geen rijbewijskeuring meer!

|
2 reacties

Onderstaand bericht dateert van juni 2018. Vanaf dat moment stroomden de vragen bij ons binnen over wanneer je werkelijk NEE mag invullen op de vraag ‘Heeft u ADHD/ADD (want een diagnose verdwijnt niet zomaar, ook al heb je geen klachten meer).

Per 1 november 2018 heeft het CBR daarom een toelichting bij onderstaande vraag over ADHD/ADD gemaakt.
Dit moet onderstaande oplossingen overbodig maken.

GA NAAR HET BERICHT VAN 1 NOVEMBER 2018. Daar vind je alle nieuwe infomatie die je zonder problemen door de JA/NEE-vraag moet loodsen.

(vervolg bericht van juni 2018)
Het is ons gelukt: een grote groep nieuwe chauffeurs met een ooit gestelde AD(H)D-diagnose hoeft helemaal niet meer gekeurd te worden voor het rijbewijs! Het gaat hierbij om mensen die als kind de diagnose AD(H)D hebben gekregen maar die daar overheen gegroeid zijn en dus actueel niet meer voldoen aan de criteria van de diagnose AD(H)D.

Het CBR heeft voor deze groep rijbewijs-aanvragers de vraagstelling over ADHD in de online Gezondheidsverklaring aangepast. Er staat nu: Heeft u ADD/ADHD? Wanneer je daar NEE invult -omdat je al lange tijd volledig klachten- en medicatievrij bent – en ook bij alle overige vragen NEE, krijg je geen oproep meer voor een medische keuring.

Eerlijk JA werd ‘bestraft’ met rijbewijskeuring

We hebben er vanuit Impuls & Woortblind hard voor gevochten, want hierover kregen we de meeste klachten: examenkandidaten die als kind een diagnose AD(H)D hebben gekregen, maar al jaren klachtenvrij zijn en geen medicatie meer gebruiken. Ook zij moesten gewoon een dure medische keuring en een rijtest doen voordat ze hun rijbewijs konden krijgen. Omdat ze eerlijk ‘JA’ invulden op de vraag in de Eigen Verklaring (papier) of Gezondheidsverklaring (online)of ze ooit voor AD(H)D bij een psychiater waren geweest.

Alleen online

Dat is dus nu verleden tijd. Al jaren lang volledig klachten- en medicatievrij? Vul NEE in en je bent van alle ellende af. Mocht je per ongeluk toch JA invullen omdat je ooit de diagnose hebt gekregen, dan krijg je dus wel de oproep tot een keuring. Je kunt dan bellen naar de Klantenservice van het CBR en uitleggen dat je eigenlijk helemaal geen ADHD meer hebt. Als het goed is zijn de CBR-medewerkers op de hoogte van deze aanpassing en kunnen ze dan meteen de keuringsoproep ongedaan maken.

Klantenservice werkt niet altijd mee

NB: we krijgen regelmatig bericht van mensen die vergeefs de Klantenservice bellen nadat ze toch JA invulden. Ons advies: Vraag je (huis)arts) om een korte verklaring dat je al lange tijd klachten- en medicatievrij bent en stuur die samen met een kopie van je keuringsoproep naar de Klantenservice. Mocht dit nog geen effect hebben, neem dan met ons contact op!

NB: bij de ‘oude’ papieren Eigen Verklaring is de vraag niet aangepast. Daar moet je dus nog steeds JA op de algemene vraag over psychiatrie antwoorden en via een toelichting van een arts aantonen dat je geen ADHD meer hebt en geen medicatie meer gebruikt.

Overleg Impuls & Woortblind met het CBR

Wij zijn erg blij met deze aanpassing, die dankzij constructief overleg met het CBR tot stand gekomen is. Tijdens ons overleg van eind mei kwamen ook nog aan de orde:

-zelf je keuringsarts kiezen. Dat mag óók bij de online Gezondheidsverklaring al staat dit niet zo in de CBR-informatie;

-het probleem van rijgeschiktheid bij ASS en methylfenidaat zónder AHDH-diagnose;

-het probleem met de melding van je ADHD-diagnose als je je rijbewijs al hebt;

-problemen rond de speekseltest voor ADHD’ers die dexamfetamine gebruiken.

LEES HET VERSLAG van het overleg voor meer informatie.

KIJK HIER voor andere vragen rond de rijbewijskeuring bij ADHD.

2 reacties. Reactie plaatsen

 • Marcel Laurens
  6 juli 2022 08:51

  Beste,

  Mijn dochter kan nu voor haar rijbewijs en wat hier boven beschreven staat is van nu toepassing.

  Zij heeft vroeger de diagnose gekregen ADHD maar al een paar jaar geen medicatie meer voor gebruikt én ze heeft per ongeluk ASS aangevinkt waar ze nooit voor gediagnostiseerd is.

  Inderdaad de huisarts een formulier in laten vullen en gebeld met het CBR, resultaat; ik moest met haar naar rijbewijsbelang voor een keuring en daar hebben we alles uitgelegt en binnen 5 minuten waren we alweer buiten.

  Maar toch krijg ik een factuur van 228,24.

  Hoe nu verder?

  Hoor graag van u.

  Met vr gr,
  Marcel

  Beantwoorden
  • Julie Houben
   7 juli 2022 10:13

   Beste Marcel, wat een slecht verhaal! We antwoorden je even per mail. Hier is duidelijk iets niet goed gegaan.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.