Deze coronatijd is een uitdaging voor ons allemaal. Thuiswerken, thuisonderwijs, angst en stress over je baan, je gezondheid, het moeten vinden van een nieuw ritme: we worstelen ermee. Als je ADHD of ADD hebt kan dit extra pittig zijn.
Tips speciaal voor mensen met ADHD en ADD
Wij proberen tips voor jullie te verzamelen die helpen om het beste van deze rare periode te maken. Tips tegen de verveling, tegen de eenzaamheid, tegen de stress. Tips om wél je werk toe doen tussen alle hectiek door. Veel tips komen van mensen die zelf ADHD/ADD hebben.
Nieuwste tips bovenaan
Omdat deze tijd zijn eigen en unieke dynamiek heeft is er ook steeds behoefte aan tips met een andere insteek. We blijven daarom tips toevoegen. De nieuwste tips bovenaan. En die kunnen soms zomaar haaks op de eerdere tips staan!
Zeer complete info en tips over corona – ook als het thuis niet goed gaat
Het NJI (Nederlands Jeugdinstituut) heeft een indrukwekkende hoeveelheid tips en info over ‘hoe om te gaan met de gevolgen van corona’ verzameld. Voor ouders, kinderen, professionals. Voor praktische vragen maar ook voor als je echt in de problemen komt. Heel veel info dus, maar ook heel toegankelijk op onderwerp en doelgroep bij elkaar gezet. Bekijk de pagina met coronatips en info van het Nederlands Jeugdinstituut.
Tips voor thuisonderwijs voor ouders en docenten
Moet je als ouder je kind belegeleiden bij thuisonderwijs? Op de website Lesopafstand.nl vind je een heleboel tips en informatie om je te helpen. Zoals didactische tips (voor je rol als ’thuisonderwijzer’), pedagogische tips, concentratietips, ICT-tips en vrijetijdstips. Echt een aanrader. Er zijn ook pagina’s speciaal voor docenten in het PO, VO en mbo.
Ga naar lesopafstand.nl
Telefonische hulp bij o.a. stress, eenzaamheid of vragen over corona
Heb je behoefte aan een luisterend oor, concrete hulp nodig, of vragen over corona? Wij hebben paar ‘hulplijnen’voor je verzameld. De Luisterlijn is 24/7 bereikbaar, ook via lokale nummers. Die vind je via de website van de Luisterlijn.
Als je doodmoe wordt van al dat moeten in al die coronatips
Word je ook al een beetje moedeloos van al die tips (waar wij ook aan meedoen, toegegeven)? En krijg je er eigenlijk alleen maar stress en faalgevoelens van? Je bent echt niet de enige. Lees de column van Japke Bouma, grappige NRC-columniste dan even ter relativering!
Lees ‘Help! Ik word gek van al die coronatips en schoolschema’s.
Podcast serie van Jorna met ADHD – aflevering ‘7 tips om paniek te voorkomen bij ADHD’
Jorna Postma maakt de serie ADHD bij vrouwen (ook de moeite waard voor mannen!) waarin ze echt veel informatie geeft over allerlei zaken rond ADHD. Haar laatste gaat over paniek, speciaal nu corona in ons leven is.
Luister vooral ook naar eerdere afleveringen want je wordt er wijzer en rustig(er) van.
Via deze link kun je de aflevering over paniek beluisteren.
Lees ook Jorna’s Survivalgids bij quarantaine met ADHD. Fijne tips met links naar haar podcastst.
Tips voor (samen) thuis werken én voor onderwijzers om kinderen bij de les te houden
Anne-Marie Hartmann begeleidt jongeren en volwassenen met school, studie of werk. Ze kent onze doelgroep als geen ander. Lees daarom haar tips om er (samen) thuis het beste van te maken rond school en werk. Ze heeft drie pagina’s vol met nuttige tips gemaakt:
Thuis van school en werk: Hoe doe je dat?
Thuiswerken: hoe doe je dat?
Tips voor het onderwijs in coronatijd
Thuis met het hele gezin – survivaltips om het samen vol te houden
In de NRC online staan 9 super tips van deskundigen om het als gezin samen vol te houden zo op elkaars lip. De tips gaan allemaal over onze drie basisbehoeften die in het gedrang komen: autonomie, verbondenheid en bekwaamheid. Bekijk ook de inzet in het artikel met 14 tips tegen verveling. Echt een aanrader!
Lees het artikel ‘Het hele gezin thuis’ in NRC online.
MIND Livestream voor en door mensen met ‘psychische kwetsbaarheid’
MIND is de koepelorganisatie van allerlei patiënten- en cliëntenorganisaties in de ggz, waaronder Impuls & Woortblind. Van 13 tot 16 uur zenden zij 4 dagen per week een Huiskamer-livestream uit waarin mensen kunnen inbellen of geïnterviewd worden over alles waar we in deze tijd tegenaan lopen en hoe je daarmee om kunt gaan.
Neem er eens een kijkje en/of meld je zelf aan als je je verhaal wilt delen.
Op deze pagina van MIND vind je de livestream en ook nog een heleboel andere tips over o.a.: omgang met coronastress, ontspanningsoefeningen, tips voor omgang met je kinderen en online lotgenotencontact.
Sluit je aan bij een Facebookgroep rond ADHD of ADD voor ervaringstips
Wist je dat er openbare en besloten groepen zijn van mensen met ADHD oen ADD, of voor ouders van kinderen met? Tik gewoon ‘ADHD’ of ‘ADD’ in als zoekterm bij Facebook en meld je aan als lid bij een groep die je aanspreekt. Iedereen is nu druk om elkaar steun en tips te geven. In deze groepen vind je zeker tips speciaal voor jou en/of je kind. In elk geval vind je gelijkgestemden.
Online lotgenotencontact via Lijm de Zorg Discord
Juist in tijden als dit moeten we creatief zijn en elkaar helpen waar mogelijk. Daarom hebben de initatiefnemers van Lijm de Zorg in Discord een platform opgezet voor mensen met psychische problemen die behoefte hebben aan contact: Lijm de Zorg in Discord. Charlotte Bouwman, initiatiefnemer van Lijm de Zorg schrijft erover:
“Hier kun je met elkaar praten over Corona (of juist niet). In Discord zijn verschillende chatkanalen, maar organiseren we ook meetings op vaste tijden om met elkaar te (video)bellen over een bepaald onderwerp. Ook denken we na over een radioshow en wie weet heb jij nog wel een idee.”
Lees hier meer over Lijm de Zorg Discord en klik in bericht op de aanmeldlink om mee te doen.
Podcast ‘Kalmte vinden in tijden van coronastorm’
Tip van een ervaringsdeskundige: een podcast die antwoord geeft op de volgende vragen: Hoe kun je je verhouden tot de coronacrisis? En hoe kun je hier kalmte in vinden? Of zelfs vindingrijkheid?
Via deze link kun je de podcast beluisteren. Je moet wel een Spotify inlog hebben of een gratis account aanmaken.
ADHDennis
En dan is het avond en wil je gewoon even iets leuks en inspirerends kijken. Wij zeggen: ADHDennis.
Dennis Weening onderzoekt of hij ADHD heeft en spreekt werkelijk alle experts én veel ervaringsdeskundigen.
Leuk én leerzaam. Mocht je deze fantastische serie gemist hebben of nog niet alle afleveringen gezien hebben?
Kijk hem terug via deze link.
Lees ook ons interview met Dennis over de impact van zijn zoektocht.
Heb jij een tip? Mail ons: [email protected]
Bekijk ook onze corona survival tips voor mensen met dyslexie en dyscalculie
1 reactie. Reactie plaatsen
Mooi zoals jullie ook hiermee weer trachten de doelgroepen te ondersteunen 🙂
Dank, en sterkte met zelf thuiswerken!