Koninklijke onderscheiding voor het op de kaart zetten van dyslexie bij volwassenen

|

Sjan Verhoeven, succesvol dyslexiecoach en ervaringsdeskundige, zal op 26 april 2017 een Koninklijke onderscheiding (Ridder in de Orde van Oranje-Nassau) ontvangen voor haar werk met en voor volwassenen met dyslexie.

Impuls & Woortblind is trots op haar actieve lid dat ook binnen de vereniging al jaren de motor is achter allerlei activiteiten op dyslexiegebied.

Dyslexie bij volwassenen

De begeleiding van volwassen dyslectici is een nagenoeg onontgonnen gebied. Traditioneel wordt de aandacht vooral op kinderen gericht. Onzichtbaar in de statistieken belanden volwassen dyslectici door problemen op het werk regelmatig in de ziektewet of worden zij ontslagen vanwege hun dyslexie, ook al mag dat niet.

Vernieuwer

Sjan Verhoeven heeft zich ontwikkeld tot een vernieuwer op dit vlak. Zij was de eerste in Nederland die publiceerde over dyslectische volwassenen in werksituaties (boek: ‘Slimmer dan je baas’). Zij beschrijft dyslexie als conceptueel denken en stelt niet de beperkingen van dyslexie centraal, maar de talenten.

Beelddenken

Deze visie op dyslexie heeft haar wortels in de ontdekking dat het zogenaamde ‘beelddenken’ nauw samenhangt met het dyslectisch zijn. Hierover schreef zij het boek ‘Dyslexie: stoornis of intelligentie’.

Meer zelfvertrouwen

Veel dyslectici herkennen zich in deze andere manier van denken en informatie verwerken die hen veel rust en acceptatie geeft, minder stress, meer zelfvertrouwen, maar bovenal handvatten om hun werk en/of studie effectiever en op een eigen manier uit te voeren. Haar bedrijf Dynamika heeft inmiddels honderden (jong)volwassenen geholpen om productiever en met meer zelfvertrouwen te studeren of werken.

Netwerk Volwassenen met Dyslexie

Naast haar directe werk met dyslectici is Sjan Verhoeven al jaren actief binnen belangenvereniging Impuls & Woortblind (voorheen Vereniging Woortblind). Zij heeft o.a. het Netwerk Volwassenen met Dyslexie opgericht en is de motor achter verschillende bijeenkomsten voor zowel ervaringsdeskundigen als professionals.

Lees ook het interview met Sjan uit Impuls & Woortblind Magazine nr 2 2017.
Meer informatie over Sjan Verhoeven, haar werk en haar boeken via Dynamika.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.