Soms lees je van die verhalen over mensen met een vorm van neurodiversiteit die zó inspirerend zijn. En tegelijk een call to action. Want wat hebben we nog een wereld te winnen op weg naar inclusief onderwijs. Onderwijs waarbij kinderen met AD(H)D, dyslexie, dyscalculie en in Robins geval ook asperger, hun sterke kanten kunnen inzetten tijdens hun schoolperiode, in plaats van dat ze worden afgerekend op de kanten waarin ze niet voldoen aan ‘de norm’.
Robin met asperger – succesverhaal van een doorzetter
Nu het verhaal van Robin. Met dank aan het Financieele Dagblad (FD). Heel kort samengevat: hij kreeg als jongetje de diagnoses asperger, ADHD en dyslexie omdat hij anders was en moeite had met lezen. Dat hij een echte bèta was zagen ze toen ook wel, maarja dat lezen hè…Vmbo advies volgde. Maar moeder en zoon lieten zich niet afschepen. Inmiddels is hij 23 en afgestudeerd in wis- en natuurkunde (!) op een onderzoek waarmee de productie van een nieuw nano-materiaal een stap dichterbij komt. Hiermee maakte hij zelfs indruk op de Nobelprijswinnaar die expert is op dit gebied. Kortom een succesverhaal. Maar puur dankzij zijn doorzettingsvermogen en dat van zijn moeder en het ’toevallige’ vertrouwen van docent op zijn middelbare school. Fantastisch dat het Financieele Dagblad in dit artikel Robins verhaal zo uitgebreid publiceert.
Stigmatisering en standaardeisen
Er zit ook een schaduwkant aan Robins verhaal. Het stigma van de diagnose, waardoor er alleen oog was voor de mogelijke beperkingen en niet voor de sterke kanten van hoe zijn brein werkt. De standaardeisen die aan elke leerling gesteld worden en waarvan je je afvraagt: waarom moet dat voor elk kind gelden en waarom moet elk kind het op deze manier leren? Een voorbeeld van Robin en zijn moeder Monique over hoe het ook kan:
Monique van Eijkelenburg en haar zoon Robin Verstraten vinden dat scholen meer mogelijkheden moeten krijgen om passende oplossingen te bedenken voor jongeren met een diagnose. Denk aan een uitzondering om Nederlands (vooral literatuur) met een onvoldoende af te sluiten, als dat het enige struikelblok is om naar de universiteit te gaan. (bron: het artikel uit het FD, helemaal onderaan)
Wat is jouw tip over inclusief onderwijs aan minister Slob?
Binnenkort is het Prinsjesdag en daarna worden de plannen en begrotingen van alle ministeries besproken. Ook die over onderwijs. Dit is hét moment om de minister van waardevolle tips en inzichten te voorzien. Als jij een kind hebt met een neurodivers brein weet jij misschien wat wel werkt.
Hoe doe je dat? Inclusief onderwijs waarbij leerlingen met een vorm van neurodiversiteit zoals AD(H)D, dyslexie, dyscalculie of autisme ook mee kunnen doen? Waarbij er oog is voor hun manier van leren? waarbij niet hun beperking en/of ‘anders zijn’ centraal staat, maar er kennis is over hun sterke kanten en hoe je die kunt benutten?
Mail jouw tip naar i[email protected].
Wij verzamelen ze en sturen alle tips naar de minister en naar de Kamerleden met onderwijs in hun portefeuille. Wij zijn er namelijk allerminst gerust op dat ze in Den Haag echt werk maken van inclusief onderwijs.
Lees dit bericht over de ‘inclusieve’ plannen van de Onderwijsraad maar eens.
In het novembernummer 2020 van Impuls & Magazine lees je een interview met Robin en zijn moeder.
Hier te lezen als PDF.
1 reactie. Reactie plaatsen
Dank jullie wel voor dit leuke artikel! Samen kunnen we meer bereiken voor onze kids!