Mijn Brein mag er zijn – mooie mix van inhoud en contact

|
1 reactie

Wist je dat ongeveer 1 op de 5 mensen hoogsensitief is? En dat er (nog) geen wetenschappelijk bewijs is voor een relatie tussen hoogsensitiviteit en ADHD, ADD en/of autisme? En wist je dat er op allerlei manieren interactie  is tussen wat er in je darmen gebeurt en hoe je er ‘psychisch’ bij zit?

Thematafels ADHD, ADD, dyslexie en dyscalculie: gezellig druk

Op 19 november 2022 organiseerde Impuls & Woortblind in Corpus de middag ‘Mijn brein mag er zijn’. Tijdens deze middag gingen we dieper in op bovenstaande onderwerpen. Daarnaast waren er vier thematafels ADHD, ADD, dyslexie en dyscalculie. Daar konden mensen hun vragen stellen aan ervaringsdeskundige vrijwilligers van Impuls & Woortblind. Bij alle tafels was het steeds gezellig druk. Ook hier bleek weer hoe fijn het is om ervaringen uit te wisselen met mensen die meteen snappen wat je bedoelt, waar je mee worstelt en waar jouw omgeving vaak niets mee kan.

Presentaties Hoogsensitiviteit en ‘De wondere wereld van lichaam en geest’

De twee presentaties van deze middag gaven veel nieuwe inzichten. Corina Greven, hoogleraar aan de Radboud Universiteit, gaat eindelijk het onderwerp HSP/hooggevoeligheid/hoogsensitiviteit op de wetenschappelijke kaart zetten. In Corpus nam ze de ruim 100 aanwezigen mee in wat er nu al bekend is over HSP én hoe dit samenhangt met bijvoorbeeld ADHD en/of autisme. Dat is dus nog bar weinig. Wat er wél bekend is, kun je nalezen in deze Engelse samenvatting van haar oratie of de YouTube video van haar oratie (ook Engelstalig). Hierin vertelt zij ongeveer hetzelfde als tijdens onze middag. Meer weten over hoogsensitiviteit en ADHD? Hier lees je meer.

Rob Pereira, voorzitter van Impuls & Woortblind, nam ons mee in de wondere wereld van lichaam en geest. Hij vertelde hoe deze twee  elkaar wederzijds beïnvloeden. Bijvoorbeeld doordat wat we tot ons nemen doorwerkt in onze hormoonhuishouding en neurotransmitters, die weer (mede) onze stemming en gedrag bepalen. En andersom ook. Stress geeft buikpijn, verliefdheid geeft vlinders, slecht slapen doet iets met je hongergevoel, etc. Bij ADHD is er een verhoogd risico op veel fysieke problemen. Ook kwam onderzoek naar voeding en ADHD aan bod. We hingen allemaal aan zijn lippen. Bekijk de presentatie ‘Wondere wereld van lichaam en geest’ voor meer inkijkjes in dit boeiende thema.

Wij kijken terug op een leerzame en inspirerende middag. Ook de Reis door de Mens die de meeste deelnemers in Corpus maakten, viel erg in de smaak. Met dank aan de Hersenstichting, die deze middag mede mogelijk maakte met een subsidie. Volgend jaar weer?

1 reactie. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.