Nel Hofmeester is sinds vandaag, 26 april 2023, Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. In een prachtige speech beschrijft burgemeester Femke Halsema hoe ze als pionier tegen de stroom inging. Haar eigen koers voer én vaart om mensen met dyslexie in hun kracht te zetten. Zij is in Nederland een icoon op het gebied van dyslexie, heeft 10 baanbrekende boeken over dit onderwerp geschreven en is maar liefst 47 jaar op dit gebied actief. Ze is al jaren actief bij Impuls & Woortblind (voorheen alleen Woortblind). Deze erkenning van haar werk voor mensen met dyslexie is helemaal op zijn plaats.
Dyslexie-expert met moed
Nel is een echte dyslexie-expert, met een hoogwetenschappelijk kennisniveau. Deze kennis deelt ze bovendien vrijelijk en altijd in voor iedereen toegankelijke taal. Ze heeft de moed om verder te kijken dan de nauwe grenzen die de wetenschap in Nederland stelt aan het begrip dyslexie. Iedereen die wat voorstelt in Nederland op dit vlak, is bekend met haar werk. Zelfs buiten Nederland is er waardering voor Nels werk en haar visie op dyslexie. Daarom is zij voor het internationaal kennisnetwerk WHOLE gevraagd, waarvan ze nog steeds deel uitmaakt. Van haar is de gevleugelde uitspraak in het NRC-artikel van 16 juni 2022: “Stuur in godsnaam een paar dyslectici naar Schiphol!”
Geen stoornis, wel een uitdaging
Nel Hofmeester is niet van het ‘stoornisdenken’. Ze beschouwde dyslexie al als een vorm van neurodiversiteit voordat iemand ooit van die term gehoord had. Hoe dit kwam? Doordat ze vanaf haar eerste contact met mensen met dyslexie werkelijk naar hen luisterde. En hen vroeg: waar heb JIJ dan precies last van? Wat vind JIJ moeilijk? En hoe zorg je dan dat je toch je studieresultaten behaalt? Zo ontdekte ze dat dyslexie in vele vormen komt en dat wat voor de een wel werkt, niet per se voor de ander werkt. Ze ontdekte ook dat mensen met dyslexie vaak kwaliteiten of (aangeleerde) vaardigheden hebben waarmee ze wél succesvol kunnen studeren/functioneren. Deze kijk op dyslexie en de aanpak ervan, verschilt wezenlijk van het gangbare idee dat ‘gewoon veel oefenen met lezen’ de enige manier is. Het biedt mensen perspectief. Ze hebben geen stoornis. Wel een uitdaging: ontdekken wat voor hen werkt.
Nel stimuleerde talloze dyslectici
Nel Hofmeester heeft jarenlang op de Hogeschool Rotterdam en daarbuiten studenten met dyslexie begeleid en vandaaruit ook veel vrijwilligerswerk gedaan. De door haar opgezette “Helpdesk Dyslexie” trok als ‘Best Practice’ veel aandacht van hogescholen uit binnen- en buitenland. Ze is bijna 20 jaar een zeer actief en betrokken bestuurslid geweest van de Stichting Dyslexie Fonds en is alweer ruim 30 jaar actief bij belangenvereniging Impuls & Woortblind. Ze schreef ontelbaar veel artikelen over dyslexie en stimuleerde talloze dyslectici om hun kwaliteiten te ontwikkelen en – bijvoorbeeld – hun eigen bedrijf te starten. Een professional die weliswaar voor niet-dyslectische Nederlanders niet zo bekend is, maar die het wel verdient om in de spotlight te staan.
1 reactie. Reactie plaatsen
Nel heeft dit écht verdiend! Ze staat aan de basis van het dyslexie-gedeelte van onze vereniging, en heeft al zo veel mensen goed geholpen!