Nog een bril die dyslexie zou verhelpen..Kassa TV over de Xlens

|

Op zaterdag 25 maart 2017 besteedde het tv programma Kassa aandacht aan de Xlensbril. Deze bril zou volgens de producent mensen van hun dyslexie afhelpen. In het programma is ingegaan op deze claim. Uit een bezoek van Kassa aan een Xlens-vestiging met een proefpersoon bleek dat er zeker vraagtekens bij de werkwijze van de brillenproducent geplaatst kunnen worden.

Impuls & Woortblind werd van tevoren door de redactie van het programma benaderd omdat er op de pagina ‘Onderzoeken’ van de producent van Xlens ook een artikel vanuit onze vereniging staat dat de werkzaamheid zou onderschrijven. Hieronder onze reactie.

Op de website van Xlens staat een artikel uit Woortblind Magazine uit 2011 over een onderzoekje, uitgevoerd met een klein aantal testers van deze bril. De uitkomst daarvan was zeker niet dat de bril dyslexie wegnam bij de gebruikers, al ervoer een aantal van hen wel verbetering van de leesproblemen.

Wat er over de uitkomst valt te zeggen is dit:
In het artikel van Martha Heijenk en Dirk Vollenhoven wordt beschreven dat bij vier van de zes deelnemers aan het onderzoek ook na een half jaar positieve effecten van de bril werden gerapporteerd. De conclusie van de auteurs was echter, dat er kennelijk sprake was van een onderliggende visuele dysfunctie die was opgelost, niet de dyslexie.

Wel is onze ervaring dat sommige mensen met dyslexie gemakkelijker gaan lezen met deze brillen, dus daardoor hebben ze mogelijk wel minder last van de dyslexie.

In juni 2016 publiceerden wij ook over de claims van Xlens, waarbij de producent een tik op de vingers kreeg van de Reclame Code Commissie.

(bron: Kassa-uitzending van 25 maart 2017)