Ondernemerschap en ADHD-kenmerken gaan vaak samen

|

Wat een goed artikel in de Volkskrant, over ADHD en ondernemerschap! Aanleiding is onlangs gepubliceerd onderzoek van Ingrid Verheul, van de Rotterdam School of Management van de Erasmus Universiteit. Daarin concludeerde zij dat met name de ADHD-eigenschap hyperactiviteit vaak samengaat met het zelfstandig ondernemerschap.

Wezenlijk verschil

In eerdere berichtgeving over dit onderzoek ging het echter meteen over ADHD en ondernemerschap, terwijl het in dit geval NIET ging om mensen met de diagnose, maar om mensen met een aantal ADHD-kenmerken. Een wezenlijk verschil.

Meer aandacht voor neurodiversiteit

In het artikel uit de Volkskrant wordt wel ingegaan op dit verschil. Ook wordt door hoogleraar Micha de Winter opgemerkt dat er steeds meer oog is vanuit de wetenschap voor de voordelen van zogenaamd afwijkend gedrag: ‘In de ict-industrie is men bijvoorbeeld dol op mensen met autisme omdat zij zich sterk kunnen focussen op getallen en algoritmen. Het zou goed kunnen dat mensen die zich tooien met de term ADHD goed kunnen functioneren in bepaalde beroepen. We noemen dat neurodiversiteit.’

Negatief imago

Onderzoekster Verheul doet nu onderzoek naar ondernemerschap bij mensen met een diagnose ADHD. Volgens haar lopen ondernemers met ADHD een verhoogd risico dat ze vol enthousiasme een bedrijf opzetten, maar vervolgens falen omdat ze de dagelijkse uitvoering niet interessant vinden.

Volgens Verheul hebben mensen met ADHD een negatief imago. ‘Ze staan te boek als schoolverlaters of als mensen die de maatschappij vooral geld kosten. Maar als we hun de ruimte geven om hun creativiteit, energie en doorzettingsvermogen te benutten kunnen ze wel degelijk een constructieve bijdrage leveren.’

Beroemde ondernemers met ADHD en/of dyslexie

Aan het einde van het artikel staan nog drie zeer succesvolle ondernemers én vermeende ADHD’ers genoemd.
We kennen ze inmiddels wel..Richard Branson van Virgin Atlantic, maar ook IKEA-oprichter Ingvar Kamprad. Die twee hebben waarschijnlijk geen diagnose, maar geven wel aan dyslexie te hebben. Wist je dat bij IKEA daarom alle producten zulke leuke namen hebben? Kamprad werd gek van nummerieke productcodes.
Oja, en de electronische vliegtickets (op je mobiel) hebben we ook te danken aan een zelfverklaard ADHD’er, David Neeleman, die altijd zijn papieren tickets kwijt was!

ADHD en AOV

Wij gaan het onderzoek van Verheul goed in de gaten houden. Laten we hopen dat haar vermoeden over een verhoogd risico op ‘falen’ niet uitkomt. dan hebben wij een mooi argument naar verzekeraars dat de hoge premies en/of afwijzing voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor ondernemers met ADHD echt onzin zijn.

Lees hier ook nog even het hele artikel uit de Volkskrant!

Meer over ADHD en het aanvragen van een AOV vind je op onze pagina ADHD en verzekering.