Onderzoek: ADHD-eigenschappen handig voor ondernemer

|

Eindelijk eens een onderzoek dat focust op de positieve kanten van ADHD in werksituaties. Want sommige ADHD-symptomen, of zoals wij zeggen eigenschappen, kunnen goed van pas komen op het werk. En zeker als je zelfstandig ondernemer bent. Niet voor niets bestaat al langer het idee dat er een verband is tussen beide. Ingrid Verheul, assistent professor aan de Rotterdam School of Management, vond het tijd dit verband eens nader te onderzoeken.

Harder knokken

Deze week werden de resultaten bekend, zo lezen we op NRC.nl. Er werd in elk geval een positief verband gevonden tussen hyperactiviteit en ondernemerschap. Hoe het zit met zaken als impulsiviteit en concentratieproblemen vertelt het lezenswaardige artikel van NRC.nl niet. Maar doorzettingsvermogen en inventiviteit zijn wel handig als je je eigen bedrijf opzet, aldus de onderzoekster. En dat zie je vaak terug bij ADHD’ers, die wat harder moeten knokken in hun leven. Evenals een soms wat vergaande assertiviteit en moeite met deadlines, wat weer kan zorgen dat werken onder een baas juist minder goed bij je past.

ADHD en arbeidsongeschiktheidsverzekering

Mooi onderzoek dus, waar we graag meer over horen! En wat ook een ander licht kan werpen op het negatieve stempel dat ondernemers met ADHD hebben bij verzekeraars. Want als ze een arbeidsongeschiktheidsverzekering aanvragen, worden ze alleen afgerekend op de vermeende risico’s en nooit op de compenserende positieve kanten.

Lees hier het hele artikel van NRC.nl, met daarin ook een link naar de andere kant van de medaille: twee mannen met ADHD die niet goed aan werk konden komen en nu helemaal op hun plek zijn op een zogenaamde ‘beschutte werkplek’.

Lees ook een mooi en interessant interview van Nu.nl met een ondernemer met ADHD die zijn ADHD toch vooral ziet als iets dat hem belemmert.

Meer over ADHD en de aanvraag van een arbeidsongeschiktheidsverzekering vind je op onze pagina ADHD en verzekering.