Passend onderwijs faalt. Kinderen met o.a. ADHD en dyslexie zijn de dupe

|

Dit weekeind kwam het nieuws naar buiten dat velen van ons al lang vanuit eigen ervaring wisten: Passend Onderwijs faalt. Het plan dat kinderen me o.a. ADHD/ADD en dyslexie in het reguliere onderwijs de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben mislukt compleet. Zo concluderen ook de regeringspartijen. Het aantal thuiszitters neemt alleen maar toe in plaats van af. Ouders van kinderen met bijzondere breinen zitten met hun handen in het haar. En een oplossing lijkt nog niet nabij.

Hand op de knip

De redenen voor de mislukking kun je bijna uittekeken. Leerkrachten in het regulier onderwijs willen wel extra aandacht geven aan kinderen die dit nodig hebben, maar dat gaat ten koste van de andere kinderen. Daarnaast is er een tekort aan interne begeleiding voor ondersteuningsbehoeften die een reguliere leerkracht nu eenmaal niet kán geven. Gemeente en zogenaamde Samenwerkingsverbanden Passend Onderwijs hebben -naast de scholen zelf- de taak én de financiële middelen om de benodigde extra steun te verzorgen. Maar die hebben vaak ook geen idee en blijken vaak zelfs de hand op de knip te houden.

Kloof

Een treurige constatering, die wij als vereniging vanuit ervaringsdeskundigheid al eerder deden. Lees bijvoorbeeld dit artikel van Karin Jahromi hierover. Op zichzelf is het goed dat de overheid nu ook de noodklok luidt. Minister Slob van onderwijs gaat een plan maken, meldde de NOS gisteren. Dat gaat dus nog wel even duren…
Wij hebben ondertussen een aantal gesprekken met lokale gemeentefracties achter de rug. Daaruit blijkt ook duidelijk dat er nog een grote kloof gaapt tussen wat we met zijn allen willen en hoe dat in de praktijk uitpakt.

Meer weten?
Lees de berichtgeving van de NOS hierover, met o.a. een heldere animatie van wat Passend Onderwijs moet zijn en waar het mis gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.