Poeziebundel van dichteres met dyslexie én liefde voor taal

|

Vandaag verschijnt de eerste poëziebundel Dichten met dyslexie van Mieke Voorn (37). Ze schrijft al sinds haar puberteit gedichten maar deed dat gewoon voor zichzelf. Het was haar manier om emoties kwijt te kunnen. Na een recente nare ervaring besloot ze: nu ga ik ze uitgeven ook.

‘Je bent hartstikke dyslectisch’

Mieke vertelt: “Ik weet al sinds mijn kindertijd dat ik dyslexie heb en dat gaf nooit echt grote problemen. Er was in mijn jeugd weinig aandacht voor, maar ik redde me wel. Ik heb uiteindelijk een opleiding tot verzorgende IG gedaan op het mbo. Dat is qua denkniveau wel onder mijn niveau, maar ik deed mijn werk met plezier. Tot ik door rugklachten ander werk moest doen. Ik kon tijdelijk aan de slag als planner bij dezelfde werkgever. Leuk werk: ik ben wel goed met cijfers, het is een soort sudoku’s oplossen. Dat deed ik twee jaar.

Toen werd er door mijn werkgever een nieuwe functie voor planner uitgezet op niv 4. Ik ben niv 3 opgeleid, maar solliciteerde toch. Ik had tenslotte al twee jaar ervaring. Maar in plaats van een sollicitatiegesprek kreeg ik te horen dat de functie boven mijn niveau was. Mijn vraag om bij te leren wat ik dan tekort kwam of eventuele omscholing voor een andere functie werd beantwoord met: ‘Heb je je eigen mails wel eens gezien, je bent harstikke dyslectisch.’ Ik was stomverbaasd. Nog nooit was mijn dyslexie een probleem geweest en nu dit. Alsof ik door mijn dyslexie geen opleiding kon doen.

De druppel

Ik schrok zo van dit negatieve idee over dyslexie dat ik me er meer in ging verdiepen. Het werd me duidelijk dat er nog een wereld te winnen is rond beeldvorming over dyslexie. Mijn baas was niet de enige. Dat was voor mij de druppel. Ik besloot: ‘Als we van dyslexie een probleem gaan maken, ga ik mijn gedichten uitgeven.’ Om te laten zien dat dyslexie helemaal geen beperking of belemmering is om te doen wat je graag wil en waar je goed in bent.”

Twee versies

Bijzonder aan de bundel is dat alle gedichten er twee keer in staan: in de oorspronkelijke dyslectische versie en in een versie waar alle punten, komma’s, hoofdletters en d/t’s goed staan. Mieke: “En in die eerste versie heb ik met de spelling controle er al wat ei/ij en g/ch-foutjes uitgehaald, anders zijn ze nauwelijks te lezen, alleen voor mezelf.”

Dyslexie maakt je niet dom

Ze is trots op haar eerste bundel. Wie weet volgen er meer. “Ik ben gek op taal en druk me er graag in uit, alleen doe ik dat met wat meer fouten dan de meesten. Nou en.” Mieke hoopt dat ze andere mensen met dyslexie inspireert om ook meer van zich af te bijten. Dyslexie maakt je niet dom. Sterker nog, veel mensen met dyslexie hebben talenten die anderen niet hebben, ze zijn creatief doordat ze op andere manieren hebben moeten leren én ze zijn vaak doorzetters. Mieke werkt inmiddels bij een andere zorginstelling als planner en is daar helemaal op haar plek.

Dichten met dyslexie is uitgegeven door Boekscout en kost € 18,50 inclusief verzendkosten.
Meer infomatie en bestellen kan via DEZE LINK.

Meer boeken van dyslectische schrijvers

Ook Gerswhin Bonevacia is een dichter en taalvirtuoos.

Vormgeefster Anne Ligtenberg maakte het prachtige Dyslexie Boek.

Léon Biezeman schreef meerdere boeken over dyslexie, waaronder voor kinderen: Appzurt, Dyslexie van A tot Z.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.