Stimulantia bij autisme vanaf nu geen probleem meer voor rijbewijs

|

Eindelijk kunnen mensen met autisme die stimulantia gebruiken (omdat ze bijvoorbeeld ook ADHD-trekken hebben) nu ook gewoon een rijbewijs krijgen. Ze hoeven niet meer te stoppen met de medicatie of een diagnose ADHD ‘erbij te shoppen’ om de weg op te mogen. Mooi nieuws, vindt Impuls & Woortblind. Wij hebben dit al vaker bij het CBR aangekaart en zijn blij dat dit signaal is opgepakt.

Met ingang van 23 november zijn de regels rondom rijden met psychostimulantia voor automobilisten en motorrijders en versoepeld. Gebruikers van psychostimulantia kunnen nu rijgeschikt worden verklaard. Het gaat naast autisme ook om mensen met multiple sclerose, chronisch vermoeidheidssyndroomen obstructief slaapapneu syndroom, die baat hebben bij deze medicatie. Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft een advies hierover van de Gezondheidsraad overgenomen. De nieuwe regeling is op 22 november 2019 gepubliceerd in de Staatscourant en is per 23 november ingegaan.

Niet voor vrachtwagen en bus

Het gaat om het gebruik van de geneesmiddelen methylfenidaat, dexamfetamine, atomoxetine en modafinil (KNMP categorie I en II). Een uitzondering werd al gemaakt voor de mensen met ADHD, narcolepsie of pathologische hypersomnolentie. Voorwaarde is wel dat de geneesmiddelen op voorschrift van een behandelend arts in therapeutische dosering gebruikt worden en er geen rijgevaarlijke bijwerkingen zijn.

Voor houders van een groep 2 rijbewijs (vrachtwagen en bus) verandert er niets. Zij mogen nog steeds niet rijden met psychostimulantia, tenzij die gebruikt worden voor ADHD, narcolepsie of pathologische hypersomnolentie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.