Studeren met dyslexie

|

Het nieuwe studiejaar is weer begonnen. Studeren met dyslexie kan een extra uitdaging zijn. Wij hebben wat informatie en tips verzameld voor studenten met dyslexie en onderwijsmedewerkers.

Website over toegankelijk en inclusief onderwijs voor alle studenten

Een echte aanrader: onbelemmerdstuderen.nl. Deze website geeft toegang tot mbotoegankelijk.nl en  hogeronderwijstoegankelijk.nl. Op beide sites staat alle informatie over studeren met een ondersteuningsvraag, zoals dyslexie nog steeds wordt gezien, bij elkaar.

Kaart voor begeleiding bij dyslexie

ECIO is het Centrum Voor Inclusief Onderwijs (voorheen handicap + studie). ECIO adviseert en ondersteunt universiteiten, hogescholen en het mbo. Zodat ook studenten met een extra ondersteuningsvraag met succes hun opleiding kunnen doorlopen. Zij hebben veel nuttige informatie en tips voor studenten met dyslexie en onderwijsmedewerkers. Zoals:

Kaart voor begeleiding bij dyslexie
Met sterke en zwakke kanten van dyslexie en concrete tips voor dyslexie-vriendelijk onderwijs.

Overzicht contactpersonen van alle hoger onderwijs-instellingen voor studenten met een functiebeperking

Meer info vind je op www.ecio.nl

Informatieblad dyslexie voor docenten

Op deze flyer op A4-formaat staan de sterke en zwakke punten van studenten met dyslexie én een overzicht van voorzieningen waarmee je hen als docent helpt. Kort en krachtig. Ontwikkeld door een studente met dyslexie.

Studietips van Dynamika – Werk en dyslexie

Sjan Verhoeven van Dynamika is zelf dyslectisch en heeft veel ervaring met begeleiding van mensen met dyslexie op het gebied van werk en studie. Op de pagina Werk en Dyslexie – Tips & Trucs vind je veel studietips voor dyslexie. Ook in de vorm van podcasts.

Hulpmiddelen en helpende apps voor o.a. dyslexie

Er zijn veel praktische hulpmiddelen die je kunnen helpen bij het lezen of schrijven, zoals programma’s die geschreven teksten voorlezen (tekst-naar-spraak) of juist gesproken woord omzetten in tekst (spraak-naar-tekst). Bekijk ons overzicht van dyslexiehulpmiddelen. En wist je dat er ontelbare handige apps/programma’s zijn voor ongeveer alles dat je op je computer doet? Op het gebied van lezen, schrijven, aantekeningen maken, noem maar op. Maar welke zijn dat en waar vind je die?
In dit bericht lees je meer.

Opname ‘Online workshop effectief studeren met ADHD en/of dyslexie’

Orthopedagoog Marzenka Rolak is specialist ‘leren met dyslexie en andere vormen van neurodiversititeit’. In deze online workshop maak je kennis met effectieve leer- en leesstrategieën. De aanpak is heel praktisch en bedoeld voor studenten het hbo en wo.

Onderzoek studeren met dyslexie – info en tips over de psychische impact

Esther Rensman (zelf dyslectisch) heeft voor haar HBO-studie pedagogiek aan de Hogeschool van Rotterdam een interessant onderzoek gedaan. Ze enquêteerde 161 studenten met dyslexie. 76% van hen gaf aan last te hebben van bijkomende sociale en emotionele problemen. Heel logisch eigenlijk, als we naar de gemiddelde schoolgeschiedenis kijken van studenten met dyslexie.

Naast het onderzoek maakte Esther Rensman ook een Product Reader, een handig overzicht met Tips en Tricks voor studenten met dyslexie en voor onderwijsmedewerkers.  Die kun je hier downloaden

Boeken over studeren met dyslexie

Nel Hofmeester is een autoriteit op het gebied van studeren met dyslexie. Zij schreef meerdere boeken op dit gebied die je veel tips en houvast geven bij het studeren. Daarbij laat ze je ook ontdekken wat jouw meest effectieve leerstijl is.

De boeken van Nel Hofmeester:
Leerroutes dyslexie 1,2 en 3
Studeren met dyslexie

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.