The Power of ADHD in Leiden: in alle opzichten powerful

|

Organiseer een complete dag over ADHD. Waar wetenschappers en ervaringsdeskundigen hun kennis delen. Waar veel mensen op af komen én die tot het einde boeit. Doe dit zonder hulp van een evenementenbureau zodat het ook betaalbaar blijft. Met een crew die bijna volledig uit mensen met AD(H)D bestaat. Laat corona op de valreep nog allerlei sprekers vellen. Recept voor chaos?

Eerst doen, dan denken

Nee! The Power of ADHD op 15 oktober in Leiden was soms best een tikje chaotisch. Maar vooral was het een enorm succes. Even wat getallen: er zijn 201 tickets verkocht, 50 mensen deden online mee, de ‘crew’ bestond uit 34 vrijwilligers en sprekers, het gros met een AD(H)D-brein. Zonder enige kennis van zaken over hoe je zo’n grote dag organiseert. ‘Eerst doen, dan pas denken’: een ADHD-eigenschap waar soms je ver mee komt.

Ontplofte mailboxen

Bijna een jaar geleden ontstond bij Hans van de Velde, voorzitter van onze Expertisegroep, het idee om in oktober 2022, tijdens de ADHD Awareness Month, een dag te organiseren in het Leiden. In het kader van het City of Science Jaar 2022, waarbij elke dag een thema heeft. Het thema ‘Fantasy’ op 15 oktober sloot het meeste aan bij ADHD. Zo was het plan geboren. Impuls & Woortblind en ADHD Europe gingen samen aan de slag, met Hans aan het stuur. Vanaf begin 2022 is er keihard gewerkt aan een boeiend dagprogramma, waarbij we Fantasy fantasierijk hebben omgebogen naar ‘Power’, met de verbeeldingskracht en creativiteit van mensen met AD(H)D als rode draad in veel presentaties. Het kostte vele uren Zoom-overleg en regelmatig ontplofte mailboxen. Maar de dag stond als een huis. Zelfs de gaten die door corona vielen, werden knap opgevuld door andere sprekers. Gewoon op de dag zelf.

Vooral veel ideeën

Wat bood The Power of ADHD? Allereerst een Living Library, waar voorbijgangers die uit Leiden CS kwamen, in gesprek konden gaan met ‘Levende boeken met ADHD’. Dat leverde een aantal mooie gesprekken op. Het binnenprogramma bestond uit een aantal presentaties van zowel wetenschappers als ervaringsdeskundigen. Een mooie mix. We mogen er echt trots op zijn hoeveel onderzoekers en professionals, zoals Sandra Kooij (expert volwassenen met ADHD), kinder- en jeugdpsychiater Robert Vermeiren en hersenwetenschapper Martine Hoogman, input vragen van mensen met ADHD. Om zo werkelijk zinvol onderzoek te doen. Zo presenteerden Martine Hoogman en Lessa Schippers hun onderzoek naar de positieve kanten van ADHD en vroegen zij de zaal om relevante thema’s voor vervolgonderzoek. Daar krijgen ze nog een kluif aan want er kwamen vele tientallen goede ideeën. Dat klopt overigens met eerste bevinden uit hun onderzoek naar creativiteit bij mensen met ADHD. Die komen met bovengemiddeld veel ideeën, vergeleken met niet-AD(H)D’ers.

Talent voor speed

Tijdens de pauzes waren er Speed Coaching sessies, volgens een strak schema. Ruim 60 mensen deden een sessie met 11 coaches. Ze kwamen bijna allemaal stipt op tijd en maakten, gevoed met inspiratie, na een kwartier plaats voor de volgende. Dit gaan we echt vaker doen. Zowel de coaches als de deelnemers waren verbaasd over hun eigen talent voor speed. ‘Ik wist niet dat ik zo snel tot de kern kon komen.’

Je bent niet alleen

Aan het einde van de toch lange en intensieve dag zat de zaal nog steeds vol. Al nam de bewegingsonrust bij sommigen zichtbaar toe. Dat stopte snel toen de laatste drie sprekers hun verhaal deden over hun verslaving aan blowen (en meer). Zij vertelden hoe blowen hen hielp met rust in het hoofd, maar uiteindelijk vooral een painkiller was. Om gevoelens van falen en eenzaamheid te dempen. Alle drie zijn ze uiteindelijk gestopt met blowen. Ze kenden elkaar van de NA (Narcotics Anonymous) en één van hen benadrukte het belang van contact met ‘lotgenoten’ in haar proces om van de verslaving af te komen: ‘Eenzaamheid is vaak een voedingsboden voor verslaving, ook voor mensen met ADHD. Gelukkig hebben we vaak ook een talent voor contact maken. Dit kun je inzetten voor je genezing. Zoek elkaar op! Je bent niet alleen.’

Een prachtige en krachtige afsluiter van een inspirerende dag. Met dank aan Hans, Elske, Rob, Myriam, Chantel en Nina van ADHD Europe en vele anderen.

In de loop van november komen de video’s van de presentaties van deze dag online. Houd onze website in de gaten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.