Op 2 maart kwam de Expertisegroep van Impuls & Woortblind weer bijeen (v/h Wetenschapscommissie). Onder leiding van Hans van de Velde bespraken we een aantal lopende en nieuwe projecten, zoals onderzoek naar postieve eigenschappen van ADHD, probiotica en wearables.
Positieve eigenschappen van ADHD
Radboud Universiteit onderzoekt samen met I&W de positieve en negatieve eigenschappen die behoren bij ADHD en dyslexie. Leden van I&W vulden massaal de vragenlijst in: bijna 350 leden noemden, naast negatieve, ook positieve aspecten.
Meer dan de helft noemde ‘creativiteit, fantasie, out-of-the-box’, ‘snelheid, energie, enthousiasme’. ‘Hyperfocus’ werd 23 maal genoemd. De data zijn aan de Radboud Universiteit overgedragen, die er een wetenschappelijke analyse op los laat. En hopelijk meer onderzoek hiernaar gaat doen.
Probiotica
In een eerder verslag meldden we al dat er steeds meer bekend wordt over de relatie tussen onze darmflora (‘microbioom’) en diverse gezondheidsklachten. Op verschillende plaatsen wordt nu onderzocht wat de relatie is met ADHD/dyslexie/autisme. I&W-voorzitter Rob Pereira is betrokken bij een studie van de Universiteit van Wageningen zie www.brain-studie.nl en bij een centrum op het gebied van microbioom onderzoek, zie www.microbiome-center.nl . Proefpersonen kunnen hun microbioom laten bepalen, en krijgen dan een dagelijkse dosis op maat gemaakt probioticum via een apotheker. Zelf kunnen ze vervolgens met een app op hun mobiel bijhouden of hun gezondheidsklachten verminderen (buikklachten, vermoeidheid). Helaas wordt het onderzoek (nog) niet vergoed door de zorgverzekeraars.
Binnenkort kun je hier meer over lezen!
Medicijn instelling via ‘horloge’
Een andere interessante ontwikkeling is die van zgn wearables: sensoren die je fysieke gesteldheid meten. In het buitenland is er een in ontwikkeling die aan de hand van iemands bewegingen en hartslag probeert af te leiden of ADHD-medicatie, in de goede dosis en op het juiste moment, is ingenomen en met welk effect. De eerste contacten zijn gelegd om hier meer over te weten te komen. Werkt het? Hoe? Is het betrouwbaar? Gaat het geld kosten? enzovoorts.
Expertmeeting met Sandra Kooij
In mei vindt er weer een ontmoeting plaats tussen leden van de Expertisegroep I&W en experts uit het veld, in dit geval onder meer Sandra Kooij in Den Haag. De voorbereidingen zijn in volle gang.
Een mogelijk thema kan zijn het stigma dat nog steeds heerst over test en diagnose met betrekking tot ADHD. Enerzijds schetsen DSM-5 en de Zorgstandaard terecht een ernstig beeld, maar anderzijds deinzen mensen er daardoor voor terug om zich te laten onderzoeken: levenslang, risico op verslaving, uitval op school of werk, echtscheiding en criminaliteit…… ‘Zo’n patiënt ben ik niet!’ Wellicht is het goed als er aandacht komt voor dit imago. En dat ADHD iets is dat men in gradaties kan hebben. Als het taboe vermindert, kunnen meer mensen er over praten en de stap zetten om zich te laten testen. Verder komen waarschijnlijk slaap, hormonen en neuropsychologisch onderzoek ter sprake.