Veilig rijden met medicatie – weet jij hoe het zit?

|

De helft van de volwassen medicijngebruikers slikt een medicijn met invloed op de rijvaardigheid. In totaal gaat het om 5,4 miljoen mensen! Zo blijkt uit onderzoek van het IVM (Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik). Van hen kregen 2,1 miljoen mensen een middel met een ernstige of potentieel gevaarlijke invloed. Het gaat daarbij vooral om slaap- en kalmeringsmiddelen (1,6 miljoen gebruikers) en sterkwerkende pijnstillers (0,9 miljoen gebruikers). Uit navraag bij medicijngebruikers blijkt dat een deel van deze mensen toch rijdt, bijvoorbeeld uit onwetendheid of door onvoldoende kennis.

Top 10 meest gebruikte rijgevaarlijke medicatie

In dit nieuwsbericht van het IVM vind je meer informatie over medicijnen en rijvaardigheid. Zo zijn er drie categorieën die de mate van invloed op de rijvaardigheid van een medicijn aangeven. In het bericht staat ook een Top 10 van meest gebruikte medicijnen en een Top 10 van belangrijkste medicijngroepen uit groep III (‘ernstige of potentieel gevaarlijke invloed’). Misschien zit er een middel bij dat jij gebruikt en wist je niet dat dit de rijvaardigheid sterk beïnvloedt.

ADHD medicatie en rijvaardigheid

ADHD medicatie valt in categorie I (weinig invloed – methylfenidaat) en categorie II (licht tot matig invloed – dexamfetamine). Bij medicijnen uit categorie I mag je alleen niet rijden als je rijgevaarlijke bijwerkingen ervaart. Bij medicijnen uit categorie II mag je tijdelijk niet rijden.

Kijk op www.rijveiligmetmedicijnen.nl hoe het zit met jouw medicatie en rijvaardigheid, of op www.apotheek.nl.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.