Werkstress? Webinar en zelfhulpgids voor grip op je brein!

|
2 reacties

Jan-Dirk Reijneveld helpt mensen als ‘ontprikkelcoach’ om hun weg te vinden in de veelheid aan prikkels en om productief te blijven. Een boek over dit onderwerp bleef ondertussen een droom. Te druk en te veel afleiding! Tot corona zijn agenda leeg veegde en hij geen excuus meer had om het nog langer uit te stellen.

Webinar 9 juni 13.30 Grip op je brein

Hieronder lees je meer over zijn boek. De webinar met alle tips uit het boek Grip op je brein kun je terugkijken via onze pagina Video’s en Podcasts. Of rechtstreeks via ons You Tube kanaal.

Uitstelgedrag

Wat ons betreft is zijn boek ‘Meer doen in minder tijd’ een aanwinst voor iedereen die de grip op zijn/haar werk af en toe – of vaker – kwijt is. Zeker ook voor mensen met ADHD/ADD, dyslexie of dyscalculie. De breinwetten die Reijneveld beschrijft zijn een openbaring en zijn oplossingen lekker praktisch. Neem nu zoiets als uitstelgedrag: één van zijn eigen valkuilen en ook een van de onderwerpen in zijn boek. Hij legt uit waarom we dit zo hardnekkig doen én wat we hiertegen kunnen doen.

Dopamineboost

Het boek is een zelfhulpgids voor iedereen die voornamelijk met zijn hoofd werkt en die last heeft van infobesitas, overprikkeling en het gevoel altijd achter de feiten aan te lopen. ‘Ik heb me voor dit boek suf gelezen over de werking van het brein en ons gedrag en dat leidde tot een boel verrassende inzichten. Zo kwam ik tot vijf breinwetten: basiskennis over hoe ons brein functioneert en hoe we daar met ons gedrag op kunnen inspelen om niet meer in de bekende valkuilen te trappen.’ Een van die valkuilen: de pings van onze mails en appjes, waar we altijd op reageren. ‘Dat geeft een dopamineboost’ aldus Jan-Dirk. ‘Ons oerbrein denkt dat alert reageren op prikkels goed is. Maar voor onze productiviteit is het killing. Je brein heeft 20 minuten opstarttijd nodig om echt denkwerk te doen. In die fase komt je nooit als je op elk pingetje reageert. Uitzetten dus, die meldingen. Tot je klaar bent met die denkklus.’

Je brein is net een spier

Nog eentje: het grote belang van het nemen van pauzes. ‘Dit heeft een driedubbel effect: het bevordert je creativiteit, je psychisch welbevinden én je productiviteit. Je brein is net als een spier die je kunt uitputten. Gun het even rust en de beste ideeën ontstaan. Eigenlijk weten we het vaak wel, maar we doén het niet. Het helpt als je snapt hoe het werkt in je brein.’

Nieuwe routines

Het thuiswerken door corona maakt het gevoel van overload bij veel mensen alleen maar erger, merkt Jan-Dirk. ‘De werkdag lijkt nu eindeloos, alles loopt in elkaar over. Routines zijn weggevallen. Het praatje bij de koffie automaat dat je brein even rust gunt: ook weg. Maak nieuwe routines, is zijn credo. Herinner jezelf aan pauzemomenten met een timer.

Op tijd hulp vragen

Terug naar zijn eigen grootste valkuil: uitstelgedrag. Hoe pak je dat aan? ‘Bij mij was dit: op tijd hulp vragen’, zegt Jan-Dirk stellig. ‘Ik liep er weer tegenaan tijdens het schrijven van dit boek. Wanneer vond ik het ‘af’ en goed genoeg? Ik schoof die beslissing voor me uit en kwam niet tot actie. Tot mijn vrouw zei: ‘Bel de uitgever, laat haar meedenken.’ Zo simpel was het! Die vond het boek af en zeker goed genoeg. Nu maar hopen dat veel mensen er iets aan hebben.

Meer over het boek ‘Grip op je brein’: Kijk hier.

2 reacties. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.