Hoogsensitiviteit en ADHD / ADD

|
4 reacties

Hoogsensitief (HSP) of toch AD(H)D?

Binnen de wetenschap en de zorg is het fenomeen hoogsensitiviteit nog onontgonnen terrein. Het wordt ook niet erg serieus genomen. Toch zijn er veel mensen die zich herkennen in de beschrijving van HSP, oftewel Hoog Sensitieve Persoon. Het staat vooral voor overgevoeligheid voor prikkels uit je omgeving.

Deze overgevoeligheid kennen ook veel mensen met ADHD of ADD, want als je AD(H)D hebt komen alle prikkels ongefilterd binnen. Maar het zou ook kunnen dat je hoogsensitief bent, in plaats van dat je ADHD of ADD hebt. Of dat je een HSP bent náást je AD(H)D. Er zijn ook wel raakvlakken tussen HSP en AD(H)D, maar uiteindelijk verschillen ze toch duidelijk van elkaar.

Hiske heeft de diagnose ADD maar herkent ook veel in wat zij over hoogsensitiviteit leest. Voor Impuls Magazine ging zij op onderzoek uit naar de verschillen en overeenkomsten tussen ADD/ADHD en HSP.

Podcast ADHD bij Vrouwen over ADHD en HSP

Luister ook naar de aflevering ADHD en HSP van de podcastreeks ADHD bij Vrouwen van Jorna Postma. In deze aflevering van de podcast praat Jorna over hooggevoeligheid en ADHD. Is er een link? Is er verschil? Wat is hooggevoeligheid of HSP nou eigenlijk en wat betekent dit in het dagelijks leven. De voor- en nadelen van hooggevoeligheid of HSP worden uitgelegd. En de link tussen HSP en ADHD en ASS (autisme spectrum stoornis).

Eindelijk onderzoek naar HSP

Corina Greven, hoogleraar aan de Radboud Universiteit, gaat eindelijk het onderwerp HSP/hooggevoeligheid/hoogsensitiviteit op de wetenschappelijke kaart zetten. Tijdens haar oratie op 16 juni 2022 vertelde zij wat er nu al bekend is over HSP én hoe dit samenhangt met bijvoorbeeld ADHD en/of autisme. Dat is dus nog bar weinig. Wat er wél bekend is, kun je nalezen in deze Engelse samenvatting van haar oratie of de YouTube video van haar oratie (ook Engelstalig).

Volwassenen over hun hoogsensitiviteit

Corina Greven heeft met twee collega-onderzoekers ook interviews gedaan met volwassenen met hoogsensitiviteit. Het gaat over een aantal kenmerken van HSP en hoe zij het ervaren om HSP te zijn. In deze infographic staan alle uitkomsten lekker visueel samengevat. Het artikel lees je op de website van HSP Magazine. NB: het gaat hier dus NIET over AD(H)D en /of HSP maar alleen over HSP. Mensen met ADD herkennen zich vermoedelijk wel (deels) in de beschrijvingen en ervaringen.

Betere diagnostiek voor hoogsensitiviteit

We schrijven 2023 en HSP/hoogsensitiviteit/hooggevoeligheid krijgt steeds meer aandacht. Ook van wetenschappers. Zo wordt er gewerkt aan betere diagnostiek voor hoogsensitivititeit. In dit artikel uit Impuls & Woortblind Magazine nr 2 -2023 vertelt expert Véronique de Gucht over de de nieuwste criteria voor HSP. En wat de verschillen zijn met AD(H)D en autisme.

 

4 reacties. Reactie plaatsen

 • Niels van den Enk
  6 juli 2023 11:34

  Mijn naam is Niels van den Enk

  Ik had een klein vraagje,

  Ik heb zelf een combinatie van ADD, ADHD en HSP

  Komt dit vaak voor

  Beantwoorden
 • Ina Terlouw
  12 april 2022 00:06

  Mijn man is hoog sensitief en bij mij e is een half jaar geleden ADHD gediagnosticeerd.
  Mijn man is 67 en ik ben 56.
  In de communicatie lopen we vaak vast. Wat begint als een onschuldig gesprek eindigt van in een forse eindigt of ruzie. De schuld ligt altijd bij mij omdat ik niet volledig ben in wat ik vertel, van als kwijt ben, ik alle hulp om mee heen heb een hij niks heeft.
  Ik loop altijd vast in zo’n communicatie omdat de ene opmerking de volgende vraag al weer oproept terwijl ik nog bezig ben met mijn antwoord is er de volgende vraag al weer met conclusie ‘als je dit zegt zeg je eigenlijk dat!’ en die gedachtegang gaat dan weer veel te snel en is ook niet wat ik bedoel.

  Concrete vraag is waar de verschillen en overeenkomsten zijn tussen ADHD en HSP

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.