Er zijn veel instituten voor diagnostiek en behandeling van dyslexie. Maar wat is een goed instituut voor dyslexie-onderzoek en begeleiding bij jou in de buurt?
Belangrijk is dat het klikt en dat je je veilig voelt. Jij bent de enige die dat kan bepalen. Dat is vaak belangrijker dan dat het dicht in de buurt is.
Op zoek naar een instituut voor dyslexie bij je kind?
Veel instituten voor diagnostiek en begeleiding zijn te vinden op provincie en plaats, via de website van het Nederlands Kwaliteitsinstituut Dyslexie.
Goed om te weten: Ouders hebben een keuze. Je hoeft niet per sé bij het instituut dat de diagnose heeft gesteld ook een behandeltraject te volgen. Afhankelijk van de gemeente waar jouw kind woont, kun je voor een ander -voor jouw kind geschikter- traject kiezen, mocht er geen klik zijn met het instituut dat de dyslexie test geeft gedaan of met de behandelmethode die zij voorstellen.
Op zoek naar een instituut voor dyslexie bij volwassenen?
De meeste instituten op de NKD-website hebben geen of weinig ervaring met volwassenen. Vraag daarom voordat je je aanmeldt of het betreffende instituut veel ervaring heeft met diagnostiek bij volwassenen.
Daarnaast moet je je ook afvragen waarom je de dyslexietest wil doen en wat je het je oplevert.
Hieronder vind je een aantal instituten die wel de nodige ervaring met dyslexie bij volwassenen hebben.
Heel Nederland – RID- Regionaal Instituut Dyslexie
Midden Nederland – Braams Specialist in leren en gedrag
Omg. Utrecht – Oppu.nl
Hoe zit het met vergoeding van diagnostiek en behandeling?
Vergoeding van diagnostiek en behandeling valt tot 18 jaar onder de gemeente. In de regel wordt het traject alleen vergoed als er sprake is of blijkt van EED (Ernstige Enkelvoudige Dyslexie). Incidenteel is vergoeding ook mogelijk als er naast dyslexie sprake is van psychische problemen, zoals (faal)angst. En als de behandelaar beide problemen behandelt. Dit besluit kan per gemeente verschillen.
Voor volwassenen is het nog lastiger om diagnostiek en behandeling vergoed te krijgen. Dit kan alleen bij uitzondering. Ook hier geldt dat er dan naast de dyslexie ook psychische problemen moeten spelen die door dezelfde behandelaar behandeld worden, wat een uitzonderlijke situatie is. In dat geval is een doorverwijzing via de huisarts nodig en kan de zorgverzekeraar eventueel de kosten vergoeden. Vraag aan de dyslexiespecialist die je op het oog hebt of jij hiervoor misschien in aanmerking komt.
Soms is er ook vergoeding mogelijk vanuit de werkgever.
Op zoek naar dyslexiebegeleiding vanuit ervaringskennis?
Besluit je -op basis van het bovenstaande- dat je het het dyslexie onderzoek en de bijbehorende behandeling maar laat zitten maar wil je toch begeleiding voor de dingen waar je tegenaan loopt?
Impuls & Woortblind heeft veel contact met praktijken voor begeleiding van (jong) volwassenen met dyslexie, opgezet door mensen die zelf dyslectisch zijn en daarom goed weten tegen welke problemen je aanloopt als volwassenen met dyslexie. Kijk hiervoor eens op onze Ledenvoordeelpagina voor dyslexie.
Of neem contact op met onze dyslexielijn.