WAT WE DOEN

Wat Impuls en Woortblind doet voor mensen met ADHD, ADD, dyslexie en dyscalculie

Informatieverstrekking

aan mensen met ADHD, ADD, dyslexie en dyscalculie en aan mensen die met onze doelgroep te maken hebben

Onderling contact

en delen van ervaringen en tips. Bijvoorbeeld in onze ADHD-Cafés en Dyslexie Cafés, thema-bijeenkomsten en landelijke contactdagen.

Belangenbehartiging

voor onze doelgroep. Wij werken aan bewustwording, erkenning en gelijkwaardigheid in onder andere onderwijs, gezondheidszorg, arbeidsparticipatie en maatschappij. We zetten ons ook in voor betere toegang tot rijbewijs, verzekeringen en medicatie bij ADHD.

VOORLICHTING EN INFORMATIE

Impuls & Woortblind laat mensen met de diagnose ADHD, ADD, dyslexie en dyscalculie niet in de kou staan. Ervaringsdeskundigheid is onze kracht. Naast onze website met veel informatie onderhouden we ook:

  • Impuls & Woortblind Magazine,  waarin we onze leden informeren over de laatste wetenschappelijke en maatschappelijke ontwikkelingen op het gebied van de vier aandachtsgebieden.
  • Telefonische informatielijnen. Mensen met vragen over het doelgebied worden adequaat en deskundig te woord gestaan;
  • Maandelijkse digitale nieuwsbrief aan alle leden met actuele zaken rond de thema’s ADD, ADHD, dyslexie en dyscalculie, en andere relevante zaken
  • Maandelijkse digitale nieuwsbrief aan alle vrijwilligers, met inhoudelijke en praktische zaken.

ADHD

‘Attention Deficit and Hyperactivity Disorder’ (ADHD) is een diagnose die gepaard gaat met een verhoogde Hyperactiviteit, Impulsiviteit en/of Onoplettendheid. De mate en verhouding verschilt per persoon. Wat is ADHD eigenlijk? Hoe herken je het? En wat zijn de gevolgen? En hoe ga je er mee om? En kunnen meisjes het ook hebben?

ADD

ADD staat voor ‘Attention Deficit Disorder’ en staat in de DSM-V bekend als ADHD van het overwegende onoplettende type en is een subtype van ADHD. Wat zijn de verschillen met ‘gewone’ ADHD? Hoe herken je ADD? Hoe ga je er mee om? Zijn ADD’ers vaker hoogsensitief? Komt ADD vaker voor bij meisjes?
En zijn het altijd dromerige types?

DYSLEXIE

Dyslexie is een verzameling van problemen met spelling en lezen en komst tot 3 tot 5% bij de volwassenen voor. Het wordt ook wel woordblindheid genoemd en gaat vaak samen met AD(H)D, maar kan ook samen gaan met Dyscalculie.
Wat is het precies? Waar wordt het door veroorzaakt? En wat kan je er aan doen?
En waar kan je terecht voor hulp?

DYSCALCULIE

Dyscalculie wordt geassocieerd met moeite hebben met rekenen en staat ook wel bekend als ‘cijferblindheid’ of dyslexie voor getallen. Wat is het precies? Wat is nou precies het verschil met Dyslexie en Dyscalculie Waar wordt het door veroorzaakt? En wat kan je er aan doen? En waar kan je terecht voor hulp? En waarom hebben mensen met ADD vaak Dyscalculie?

BELANGENBEHARTIGING

Impuls & Woortblind komt op voor de belangen en rechten van onze doelgoep, want dat is op veel fronten nog nodig. Een diagnose geeft je vaak houvast en duidelijkheid. Maar in praktische zin heb je er ook vaak last van, zo blijkt.

Vergoede dyslexiezorg slaat de plank weer mis

In het tv-programma Kassa* kwam eind januari zeer terecht de zorgwekkende stand van zaken rond de vergoede dyslexiezorg aan de orde. Het zogenoemde Dyslexieprotocol 3.0 doet op veel fronten geen…

Tekorten ADHD-medicatie. Wat nu?

Sinds een paar weken krijgen wij signalen over tekorten aan ADHD-medicatie. Het begon al met vaak wisselen omdat de ene fabrikant ineens niets meer had. Dan moest je het doen…

Studeren met dyslexie anno 2021

Als je dyslectisch bent is studeren een extra grote uitdaging. Al die boeken die je moet doorworstelen. Studeren met ‘een beperking’ wordt niet voor niets topsport genoemd! Des te wranger…

ERVARINGEN DELEN

Wij organiseren door het gehele land ontmoetingsavonden in onze AD(H)D-Cafés en Dyslexie Cafés. Hier kunnen ervaringsdeskundigen tips en informatie delen en uitwisselen. Bijvoorbeeld over de regionale toegang tot de juiste hulp en zorg. De avonden worden geleid door vrijwilligers van Impuls & Woortblind.

Wij organiseren ook diverse Themabijeenkomsten per jaar over thema’s die spelen in onze doelgroep, waarbij wij altijd zorgen voor de laatste wetenschappelijke informatie over dit onderwerp.

Een Landelijke Congres, met workshops, lezingen, informatiemarkt, adviezen van professionals en veel gelegenheid tot onderling contact.

Deze evenement heeft geen toewijsbaar adres.

Bekijk Evenement details