Beleid drugs en verkeer blijft probleem voor mensen met ADHD

|

Het beleid rond drugs in het verkeer blijft voorlopig zoals het is. Dat schrijven ministers Grapperhaus en Van Nieuwenhuizen in een brief aan de Tweede Kamer. Een grote teleurstelling voor mensen die zogenaamde ‘drugs’ op voorschrift van hun arts innemen, zoals mensen met ADHD. En die daar in de meeste gevallen alleen maar beter door rijden.

Helaas géén nieuws over rijden met dexamfetamine voor ADHD

In de brief schrijven de ministers dat ze hun belofte om apart beleid te maken voor mensen die op medisch voorschrift ‘drugs’ gebruiken nog niet nakomen. Het is te complex. Dus de drugstest blijft een potentieel gevaar voor mensen met ADHD die dexamfetamine gebruiken. Geen nieuws is slecht nieuws in dit geval.

Willekeurige grenswaarde

In de brief reppen de ministers overigens met geen woord over de grenswaarde van 50 microgram/L, die voor dexamfetamine aantoonbaar willekeurig gekozen is. En waarmee feitelijk de hele strafmaat op niets gebaseerd is. Gemiste kans.

Doktersrecept insturen

Het beleid blijft dus hetzelfde. Ga er vanuit dat je alleen een drugstest moet doen als je vreemd rijgedrag vertoont. Moet je tóch een test doen bij normaal rijgedrag (waarom dan, dat staat niet in de brief) en slaat die positief uit, stuur dan een doktersrecept in. Het NFI kijkt dan of de hoeveelheid dexamfetamine in jouw bloed inderdaad een therapeutische dosering kan zijn. In de brief staat het zo:

Aan bestuurders die geen afwijkend rijgedrag vertoonden en alleen een dergelijk geneesmiddel hebben gebruikt, wordt door het openbaar ministerie (OM) de gelegenheid geboden om een geldig doktersrecept in te sturen. Vervolgens wordt aan het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) gevraagd of de aangetroffen concentratie van de stof in het bloed past binnen de therapeutische range van de voorgeschreven dosering en wat de effecten daarvan zijn op de rijvaardigheid. Met inachtneming van deze en alle overige feiten en omstandigheden wordt beoordeeld of de geneesmiddelengebruiker zal worden vervolgd.

Handjevol medicatiegebruikers aangehouden

Misschien nog ter geruststelling: van de 1250 aanhoudingen na een positieve drugstest waren er maar 11 bestuurders die aangaven dat hun gebruik medisch was. Dat duidt erop dat er inderdaad bijna altijd sprake is van ‘echt drugsgebruik’ bij een test. Tegelijk maakt dit de urgentie voor de ministers om de strafbaarheid aan te passen voor medicijngebruikers minimaal. Het gaat toch best goed zo? Tot het een keer mis gaat, zoals bij Jeroen. Je zou maar in zijn situatie zitten…Hij heeft overigens wel zijn zaak gewonnen!

Meer informatie

Lees de hele brief van de ministers. Voor het gemak hebben we de belangrijkste passages geel gemarkeerd.

Lees ook de 10 tips over autorijden met dexamfetamine en strafbaarheid.

Het laatste nieuws over ADHD en rijbewijs lees je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.