Belangenbehartiging Impuls en Woortblind2.jpg

Belangenbehartiging

Impuls & Woortblind komt op voor de belangen en rechten van onze doelgroepen, want dat is op veel fronten nog nodig. Een diagnose geeft je vaak houvast en duidelijkheid, maar in praktische zin heb je er ook soms last van. Bijvoorbeeld bij het halen van je rijbewijs, als je een arbeidsongeschiktheidsverzekering wil afsluiten, bij het aanmelden voor een opleiding of het krijgen van de juiste ondersteuning op je werk.

Ervaringsdeskundigheid is onze kracht

Impuls & Woortblind laat mensen met ADHD, ADD, dyslexie en dyscalculie niet in de kou staan. Vanuit onze expertise gaan wij de strijd aan. De strijd tegen vooroordelen, discriminerende regelgeving en overheidsplannen die gebaseerd zijn op verkeerde veronderstellingen. Lees hieronder wat er allemaal speelt en meld je bij ons als je hieraan kan bijdragen!

ADHD en rijbewijs

Impuls & Woortblind strijdt al jaren tegen de onrechtvaardige regelgeving rond ADHD en rijbewijs. Met succes.
Op onze pagina ADHD en rijbewijs lees je wat we al bereikt hebben en waar we nog aan werken. Ook vind je er antwoorden op de meeste vragen over autorijden met ADHD.

ADHD en verzekerbaarheid

Impuls & Woortblind is van mening dat er bij de aanvraag van een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) of een overlijdensrisicoverzekering gekeken moet worden naar het individu. De ooit gestelde diagnose ADHD vormt geen vaststaand risico. ADHD is er in gradaties én goed behandelbaar. Dat is onze boodschap aan verzekeraars.

Helaas wordt in de praktijk meestal een fors hogere premie gevraagd en/of alle psychisch-gerelateerde klachten worden uitgesloten van de verzekering. Of iemand wordt simpelweg afgewezen op grond van de diagnose ADHD/ADD. Impuls & Woortblind probeert een einde te maken aan deze verzekeringsdiscriminatie. Je helpt ons mee door een melding bij ons Meldpunt AOV.

ADHD en medicatie

Als je ADHD hebt kan medicatie je helpen. Maar er zijn ook hobbels op je weg. Zoals de beroerde vergoeding voor langwerkende middelen. Of gedoe met dexamfetamine en dure geregistreerde varianten ervan. Impuls & Woortblind zet zich in voor o.a. betaalbare toegang tot langwerkende medicatie en helpt je met vragen over de steeds veranderende situatie op dit gebied. Meer algemene informatie over ADHD-medicatie vind je op deze pagina.

Onderwijs en dyslexie

Ook op het gebied van onderwijs en dyslexie is er veel dat beter kan in onze maatschappij. Inclusief onderwijs is vaak meer droom dan daad. Dyslexie wordt nog te veel gezien als stoornis en wie zich wil laten testen betaalt heel veel geld, wat vooral voor (jong) volwassenen echt een obstakel is. Impuls & Woortblind heeft werkgroepen die zich met deze thema's bezighouden. Doe je mee? Je vindt de werkgroepen op deze pagina.

Nieuws belangenbehartiging

  1. 4 juli 2024 door Julie Houben

    ADHD en medicatie op reis

    Geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen, zoals methylfenidaat en dexamfetamine, kun je niet zomaar meenemen naar het buitenland. In veel landen is het namelijk streng verboden om opiaten te bezitten en te gebruiken zonder recept. Je moet dan een officiële verklaring aanvragen.

    Lees meer
  2. 3 juni 2024 door Julie Houben

    Rijbewijskeuring ADHD toch weer duurder

    Even leek de NZa de touwtjes in handen te hebben. Per 1 januari 2024 zouden ADHD-rijbewijskeuringen goedkoper worden doordat keuringsartsen minder indirecte tijd mochten rekenen.

    Lees meer
  3. 10 april 2024 door Julie Houben

    Kamermotie: stop met rijbewijskeuringen ADHD en autisme

    Update 9 april: de motie van NSC en GroenLinks-PvdA die oproept tot afschaffing van de rijbewijskeuring voor iedereen met ADHD en autisme is aangenomen door de Tweede Kamer.

    Lees meer
  4. 26 februari 2024 door Julie Houben

    Eindelijk bewijs: rijbewijskeuring ADHD is echt geldklopperij

    Impuls & Woortblind riep het al vanaf het begin: de rijbewijskeuring voor ADHD is een wassen neus. Geldklopperij en een 'ADHD-boete'. Nu geven de feiten ons eindelijk gelijk: van de 14.000 ADHD- en autisme-keuringen in 2023 kreeg slechts 0,5 procent het stempel 'ongeschikt'.

    Lees meer
  5. 1 februari 2024 door Julie Houben

    Meldplicht bij ADHD-diagnose NA behalen rijbewijs?

    Impuls & Woortblind krijgt vaak de vraag of mensen zich bij het CBR moeten melden wanneer ze de diagnose ADHD/ADD krijgen NADAT ze hun rijbewijs al hebben gehaald. We proberen hier een antwoord op die vraag te geven.

    Lees meer
  6. 18 januari 2024 door Julie Houben

    Dexamfetamine en autorijden - zo zit het

    Hoe zit het nu met autorijden en dexamfetamine? Mag dat als dexamfetamine jouw medicatie voor ADHD is? En hoe zit het dan met de speekseltest? Kom je in de problemen met een positieve uitslag?

    Lees meer
  7. 12 december 2023 door Julie Houben

    Meldpunt Arbeidsongeschiktheidsverzekering bij ADHD

    Heb je ADHD of ADD? Via dit meldpunt kun je jouw ervaringen bij ons melden over je aanvraag van een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) en/of een overlijdensrisicoverzekering (ORV).

    Lees meer
  8. 6 december 2023 door Julie Houben

    Informatie over ADHD en zorgverzekering 2024

    Als je ADHD hebt en hiervoor medicatie gebruikt, is december altijd het moment om te checken of je nog de beste zorgverzekering hebt voor het komende jaar. Met onderstaande tips helpen we je hopelijk een beetje op weg.

    Lees meer
  9. 1 december 2023 door Julie Houben

    Rijbewijskeuring ADHD wordt goedkoper - als het goed is!

    Heb je ADHD en wil je je rijbewijs halen? Dan moet je standaard een verplichte rijbewijskeuring doen. Een dure ‘grap’ van rond de 200 euro of meer, die je niet bij je zorgverzekering kunt declareren. Gelukkig wordt deze keuring voor mensen met ADHD vanaf 1 januari 2024 goedkoper. Als het goed is.

    Lees meer
  10. 13 november 2023 door Julie Houben

    Met ADHD nog steeds geen AOV

    Heb jij ADHD of ADD en herken je dit? Je bent ondernemer en de zaken gaan goed. Dus je vraagt een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) aan. Maar wat blijkt? Je krijgt een brief dat je een hogere premie moet betalen en/of dat de verzekering niet uitkeert bij ‘psychische problemen’.

    Lees meer
Sluiten