Ervaringsverhalen

Mijn leven met neurodiversiteit

Hoe is het om te leven met een neurodivergent brein? Om je vaak anders te voelen? Hoe ga je om met uitdagingen die horen bij ADHD, ADD, dyslexie of dyscalculie? Wat werkt voor jou en hoe kun jij shinen? 

Op deze pagina lees je de verhalen van mensen met ieder hun unieke versie van neurodiversititeit. Over hun struggles, hun oplossingen en de ontdekking van hun talenten. Over hoe ze uiteindelijk op hun plek kwamen.

Ervaringsverhalen

  1. 17 maart 2025

    Voor ouders van een kind met ADHD

    Heb jij een kind met AD(H)D? Dan herken je vast een of meer van onderstaande opmerkingen. Soms goed bedoeld maar meestal gewoon dom en stigmatiserend. 21 dingen die je nooit meer wil horen over jouw kind. En 21 keer hoe het ook kan.

    Lees meer
  2. 11 maart 2025

    Neurodivergent bètatalent Robin moest naar het vmbo

    Robin Verstraten is wat je noemt een bètatalent. Hij is studeerde af als wis- én natuurkundige. Op een onderzoek waarvan zelfs de Nobelprijswinnaar op dit terrein onder de indruk was. Toch kreeg hij een vmbo-advies in groep 8. Vanwege zijn dyslexie.

    Lees meer
  3. 28 februari 2025

    Peter met ADHD: 'Dit kan ik echt goed'

    In een jaar tijd is het leven van wethouder Peter Duvekot (45) compleet veranderd. Van 'adhoc' jobhopper werd hij wethouder. En dat blijft hij graag nog heel lang. De omslag was een bijzonder moment. Een vriendin met ADHD raadde hem aan om het medicijn Ritalin uit te proberen. “Dat was een bijna magische ervaring.”

    Lees meer
  4. 11 februari 2025

    Een huisarts met dyslexie? Natuurlijk kan dat!

    Werken met dyslexie. Welke uitdagingen kom je tegen? Waarin ben je juist goed, dankzij je dyslexie? Impuls & Woortblind sprak een aantal werkenden met dyslexie. Hoe zijn zij op hun plek gekomen? Laat je inspireren door de ervaringen en tips van een mede-dyslect. Deze keer: huisarts Sascha Kuiper. ‘Een spelfout maakt mij geen slechte dokter’

    Lees meer
  5. 6 februari 2025

    Heb geduld met jezelf

    Van ‘debiel en lastig jochie’ tot charismatisch leider met twee universitaire titels op zak. En een diagnose dyslexie. Tom van Vuuren (72) inspireert als psycholoog nog dagelijks jongeren om in zichzelf te geloven, ookal zijn ze ‘anders’, net als hijzelf. ‘Gelukkig waren er mensen die mij wel snapten.’

    Lees meer
  6. 28 januari 2025

    Voor de klas met dyscalculie

    Heb jij dyscalculie? Een rekenwonder word je dan waarschijnlijk nooit. Maar je kunt er bijvoorbeeld wel mee in het onderwijs werken. Zo laten de verhalen van Sophie en Anne zien.

    Lees meer
  7. 3 januari 2025

    Wat ik eerder had willen weten over slaap

    ADHD en goed slapen: het lijkt een onmogelijke combinatie. Veel mensen met ADHD kunnen slecht inslapen op de ‘normale tijd’. Vaak hebben ze een verlate slaapfase. Ook Miriam worstelde met dit probleem. De oplossing was voor haar een enorme eye opener.

    Lees meer
  8. 2 januari 2025

    ADHD en ondernemen - kansen en uitdagingen

    Als je ADHD hebt, kan ondernemen beter bij je passen dan in loondienst werken. Tegelijk zorgt de ADHD soms voor de nodige uitdagingen. In dit artikel gaan we in op de kansen en uitdagingen van ondernemen met ADHD. Ondernemers met ADHD komen aan het woord en we duiken in de wetenschap op dit vlak, al is die nog summier.

    Lees meer
  9. 31 december 2024

    Hoe ik deal met mijn RSD

    Waarom haat iedereen ik mij?
    Angst voor afwijzing. We kennen het allemaal. Heb je hier echt veel last van, dan heeft het een naam: RSD, oftewel Rejection Sensitive Dysphoria. Bij mensen met AD(H)D komt dit opvallend vaak voor. Zo ook bij Lise (22). Lees haar verhaal en wat haar helpt om hiermee om te gaan.

    Lees meer
Sluiten