Dexamfetamine helpt bij ADHD. Maar durf jij ermee te rijden?

|
1 reactie

We schrijven veel over de waardeloze situatie van de verplichte overstap van dexamfetamine 2,5 mg naar Tentin (voorheen Amfexa). Maar er is nóg een pijnpunt bij dexamfetamine: je bent een potentiële wetsovertreder als je met dexamfetamine (ook Tentin en Elvanse) een auto bestuurt. Vanwege de speekseltest ofwel drugstest die ook op dexamfetamine ‘aanslaat’.

Poll ‘wel of geen dexamfetamine’ als wake-up call richting politiek

Wij krijgen regelmatig signalen van mensen met ADHD die dit geen fijne situatie vinden. Daarom willen we weten bij hoeveel mensen dit echt impact heeft in hun keuze voor wel of niet rijden met dexamfetamine
Vul meteen onze poll over autorijden met dexamfetamine in en lees dan nog even door.
Uiteraard is dit volledig anoniem.

ADHD profilering

Hoe zit het met die drugstest en dexamfetamine? Als jij -bijvoorbeeld in een controlefuik- een speekseltest ofwel drugstest moet doen, slaat die positief uit en moet je mee met naar het politiebureau voor een bloedtest om de waarde van de dexamfetamine in jouw bloed te meten. Ook al slik je die pillen voor je ADHD. Ook al rijd je beter met dan zonder die medicatie. En dan is het maar helemaal de vraag hoe dit afloopt. Zit je boven de toegestane waarde van 50 microgram? Dan is het te hopen dat je een aardige agent treft. Want je zult niet de eerste zijn die slachtoffer wordt van ADHD-profilering.

Boeven vangen

Een doktersrecept kan soms je redding zijn. Het is altijd slim om dit bij je te hebben. Dexamfetamine is tenslotte het officiële 2e keuzemiddel voor ADHD, na methylfenidaat. Daarom mag je er van het CBR ook mee rijden. Maarja…het ministerie van Justitie en Veiligheid (J & V) wil boeven vangen. Mensen die met drugs op rijden zijn boeven. Daar hebben ze dus een test voor gemaakt. Helaas maakt die test geen verschil tussen boeven en mensen met ADHD die wat extra stofjes nodig hebben die toevallig in dexamfetamine, het brave broertje van de echte drug amfetamine, zitten.

En dus gebeurt er helemaal niets

Wat nu? Alle ADHD’ers die een recept kunnen tonen gewoon laten gaan? Dat willen ze ook niet bij J & V. Want ook een ADHD’er kan een boefje zijn en teveel gebruikt hebben. Of nog iets anders naast de dex. Lastig lastig…En dus gebeurt er helemaal niets om dit probleem voor al die (minstens) 30.000 mensen met ADHD op te lossen die goed functioneren én beter autorijden met dexamfetamine.

Wat als je een keer door rood rijdt?

‘We doen alleen een speekseltest bij gevaarlijk rijgedrag’ zeggen ze nu al sinds 2017. ‘Dus maakt u zich maar geen zorgen’. Maar dat is geen oplossing! Wat is gevaarlijk rijgedrag? Dit is pappen en nathouden. En het voelt onveilig. Wat als je een keer op het nippertje door het rood rijdt omdat je haast hebt? Want te laat vertrokken. ADHD…

Zonder ADHD medicatie rijden is soms gevaarlijker

Wij vragen het dus nog een keer. Beste minister Grapperhaus van  J & V, beste minister van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat (waar het CBR onder valt): doe hier iets aan! Zorg dat deze broddelwet een wet wordt die recht doet aan goedwillende burgers. Help al die mensen met ADHD. Die nu vaak besluiten dan maar zonder medicatie in de auto te stappen. Dat kan zomaar veel gevaarlijker zijn.

Vul die poll in! Met 30.000 ADHD’ers maken we zeker indruk

En aan jullie vragen we: vul massaal onze poll in. Hoe meer mensen hem invullen, hoe meer impact onze oproep heeft: https://impulsenwoortblind.nl/#poll

Meer over de speekseltest en dexamfetamine lees je op onze pagina ADHD en rijbewijs.

Meer over de andere problemen met dexamfetamine, zoals de verplichte overstap naar Tentin lees je op onze pagina ADHD en medicatie.

Heb jij een oplossing?

We zijn ons ervan bewust dat wij ook niet met een oplossing komen. Heb jij een goede oplossing voor dit probleem? Of heb je een andere vraag of opmerking? Mail ons: [email protected].

1 reactie. Reactie plaatsen

  • Ben al 6 weken rijbewijs kwijt door mijn dexamphetamine heb attest van mijn psychiater en van een wetsdokter dat ik wel een voertuig mag besturen met mijn dexamphetamine nu moet het parket beslissen of ik mijn rijbewijs terug krijg of niet.bij mij is het simpel rijbewijs niet terug dan mag ik ook niet meer gaan werken want kan dan ook gevaarlijk zijn om machines te gebruiken.goed bezig de economie zit al op hun gat back to de middeleeuwen

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.