Podcast ADHD Dingen – Sandra Kooij over hersenen

|
3 reacties

We hebben weer een luistertip voor iedereen die meer wil weten van ADHD. In deze aflevering van haar podcastserie ADHD Dingen spreekt Nirma Haggenburg met ADHD-expert Sandra Kooij over ADHD en hersenen. Super interessant gesprek, waarin Sandra Kooij op een begrijpelijke manier uitlegt waarom voor mensen met ADHD dingen die voor anderen zo simpel lijken, vaak zo’n opgave zijn.

ADHD hersenen slaperig?

Ze vertelt o.a. over de werking van verschillende neurotransmitters en hoe medicatie effect heeft, over waarom er geen scan is waarop je ADHD kunt aantonen in de hersenen van één persoon. Over lopend onderzoek naar hersenen en ADHD, zoals dat over ADHD en slaap. En over de nieuwste inzichten die er mogelijk op wijzen dat een ADHD-brein misschien wel een slaperig brein is. Hoewel nieuw? Psychiater Akke Meijlink omschreef al in 2014 in ons toenmalige blad Impuls Magazine ADHD als een slaperig brein.

Podcast ADHD Dingen

Luister (gratis) naar de aflevering met Sandra Kooij.

Interessant? ADHD Dingen heeft nog veel meer boeiende afleveringen, zoals die met Rob Pereira over ‘Wat is ADHD‘ en die met hoogleraar Roshan Cools over dopamine en ADHD. Zij doet onderzoek naar het effect van Ritalin op het brein en legt uit waarom veel mensen met ADHD het lastig vinden om te starten en te stoppen met een taak. Dat heeft namelijk alles te maken met je dopamine-niveau.

Wij zeggen: volgen die podcastreeks ADHD Dingen!

3 reacties. Reactie plaatsen

  • dag Impuls&Woortblind
    De wetenschap gaat onverdroten voort en de allernieuwste informatie is nu dat ADHD zeer vermoedelijk vooral een probleem van niet voldoende door noradrenaline gestimuleerde astrocyten is waardoor deze astrocyten niet voldoende lactaat aan de neuronen kunnen leveren, waardoor deze neuronen snel zonder voeding komen te zitten en hun werk minder goed kunnen doen waardoor de wisselvalligheid, welke een hoofdkenmerk van ADHD is, verklaard zou kunnen worden. Dopamine heeft geen rol in het aanzetten van de astrocyten tot de productie van lactaat. ADHD blijkt zo zeer waarschijnlijk inderdaad voor een groot deel een probleem van een tekort schietend noradrenaline systeem te zijn en niet van het dopamine systeem.

    Beantwoorden
    • Dag meneer Meilink,
      Kunt u de titel(s) geven van de onderzoeken die dit onderschrijven? Ik ben erg benieuwd en zou ze graag lezen!
      Met vriendelijke groet,
      Tisha Bentvelzen

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.