Blijf op de hoogte van het nieuws bij Impuls & Woortblind.
Email adres
Veilig en zonder spam

Rijtest voor ADHD niet langer meer verplicht

Mooi nieuws: er komt snel een einde aan de verplichte rijtest voor mensen met ADHD die hun rijbewijs willen halen. De Gezondheidsraad adviseert de minister van I en W om de verplichte rijtest voor alle rijexamenkandidaten met ADHD te laten vervallen. De minister schrijft op 18 maart aan de Kamer dat zij dit advies overneemt. (De brief zit achter de downloadknop). In de loop van april wordt dit al het nieuwe beleid

Rijtest alleen nog als daar echt aanleiding voor is

Op dit moment moeten alle examenkandidaten met ADHD of ADD naast een medische keuring ook nog verplicht een rijtest doen. Dat kost geld en levert vaak de nodige stress op. Uit onderzoek van de Gezondheidsraad blijkt dat 84% van de AD(H)D’ers volledig rijgeschikt uit die rijtest rolt. Slechts 1 % blijkt echt ongeschikt. Reden genoeg voor de Gezondheidsraad om de verplichte rijtest voor alle AD(H)D’ers te laten vallen. In plaats daarvan kan het CBR op basis van de medische keuring door een psychiater beslissen of er toch een aanvullende rijtest nodig is.

Impuls & Woortblind is blij met deze afschaffing. Helaas zitten er verder geen versoepelingen in voor wat betreft medische keuringen bij ADHD/ADD. Volgens de Gezondheidsraad is er voldoende reden om ADHD toch als een mogelijk verhoogd risico te zien op rijgeschiktheid. Ook hierin volgt de minister haar adviesorgaan.

Meer weten?

Lees het complete advies van de Gezondheidsraad. Interessant omdat er ook ingegaan wordt op het algemene risico dat ADHD/ADD volgens onderzoek toch nog echt vormt ‘op de weg’.

Voor de echte dossiervreters is er ook nog een document met alle onderzoeken rondom ADHD en autorijden die de Gezondheidsraad bekeken heeft.

Op deze pagina van de Gezondheidsraad vind je het oorspronkelijke bericht en nog wat extra informatie over hoe dit advies tot stand kwam..

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Menu
Blijf op de hoogte van het nieuws bij Impuls & Woortblind.
Email adres
Veilig en zonder spam