Slaapproblemen bij ADHD en ADD

|

“Vaak is er een levenslang patroon van problemen met op tijd op school zijn en op het werk. Sommigen slagen erin met allerlei hulpmiddelen toch op tijd op te staan. Dan zetten ze drie wekkers en met vijf koppen koffie lukt het dan. Maar ze zijn wel pas laat in slaap gevallen en dus eigenlijk nog doodmoe.” Sandra Kooij

Slaapproblemen: je kunt het bijna wel als één van de kenmerken van ADHD aan het rijtje toevoegen. Er zijn namelijk steeds meer aanwijzingen dat mensen met ADHD een zogenoemde verlate slaapfase hebben. Dit betekent dat je biologische klok later dan gemiddeld staat afgesteld, waardoor je moeilijk in slaap komt op de voor de meeste mensen gangbare tijd en als gevolg daarvan te kort slaapt. Die korte slaap kan weer veel gevolgen hebben voor je gezondheid. Zo kan het je eetpatroon beïnvloeden; eten om energie dips te lijf te gaan. Met overgewicht als mogelijk gevolg, Kortom: slaapproblemen bij ADHD zijn een belangrijke aandachtspunt!

Video ‘ADHD en slaapproblemen’ – webinar door Sandra Kooij

In juli 2020 gaf Sandra Kooij een update van de laatste inzichten over ADHD en slaap. Dit deed zij in een webinar, georganiseerd door Impuls & Woortblind. Bekijk de video via dit bericht. Of lees de samenvatting met opvallendste inzichten uit de webinar.

Klaas Vaak komt te laat, een artikel uit de Impulsief, gaat over slaapproblemen bij ADHD en behandeling met melatonine.

Melatonine bij slaapproblemen en ADHD

Wat is melatonine eigenlijk? Melatonine is echt bedoeld als ondersteuning bij het in slaap vallen. Vooral voor mensen met een hardnekkige verlate slaapfase kan het effectief zijn. Maar dan nog zijn er heel wat beren op de weg, Zéker bij mensen met ADHD!

Melatonine werkt bij sommigen goed als middel om slaapfase iets naar voren te brengen. Maar informeer je wel eerst goed voor je met melatonine wil starten!

We hebben een aantal ervaringsverhalen over het gebruik van melatonine bij slaapproblemen van mensen met ADHD verzameld. Lotgenoten zijn een fantastische bron van steun en tips over slaapproblemen en ADHD!

Gewicht bij slaapproblemen en ADHD

Veel ADHD’ers hebben last van eetproblemen. Er is ook onderzoek over de verlate slaapfase als mogelijke oorzaak van overgewicht bij ADHD.

Verschil tussen ADHD en ADD in slaapproblemen

In het interview met Sandra Kooij over de relatie tussen slapen en gezondheid vind je hierover veel informatie. Heel interessant is het opmerkelijke verschil tussen ADHD en ADD.