Brits parlementslid met dyslexie is klaar met taalpolitie

|

Mooi bericht via de NOS: het Britse parlementslid Peter Kyle heeft dyslexie en is helemaal klaar met de ’taalpolitie’ die hem voortdurend belachelijk maakt als hij bijvoorbeeld op twitter een woord verkeerd schrijft.

Uit het NOS-bericht:

Hij spelde onlangs bijvoorbeeld border (grens) verkeerd als boarder (kostganger) op sociale media. De meeste mensen die reageerden waren volgens Kyle vrij mild. Sommigen beslist niet. “Als je dit niet kan spellen, zou je geen parlementariër moeten zijn”, “idioot” of “gelijk opstappen en iemand met hersens het over laten nemen”, luidden de reacties.

Heel goed dat deze Labour-parlementariër dit aankaart en ook de manier waarop: hij legt gewoon uit hoe dyslexie je in weg kan zitten en hoe het overkomt als mensen daar dan zo op inhakken. Lees deze mooie metafoor over dyslexie van Kyle:

“Het is alsof je een versnellingsbak hebt (je ogen), die niet goed is aangesloten op de motor (je brein).

“Soms blijven de woorden gewoon vormen. Hoe hard ik ook probeer om het te koppelen met mijn brein, de connectie is er gewoon niet. Ik zie de vormen, maar die hebben simpelweg geen betekenis. Frustrerend hè?”

Mooi beeld. Lees vooral het hele artikel op de site van de NOS (met dank!) en stuur het door naar taalpolitie-freaks.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.