Haal meer uit je dyslexie! Dat deden we massaal afgelopen zaterdag tijdens de online boekpresentatie van het gelijknamige boekje met 20 tips voor en door dyslecten zelf. Lees het verslag van Jan Willem, organisator van ADHD Café Amersfoort. Hij was bijzonder onder de indruk. En terecht. Impuls & Woortblind is trots op zulke actieve vrijwilligers die zo veel inspiratie, kennis en (h)erkenning geven aan mensen met dyslexie en andere vormen van neurodiversiteit.
Tekst: Jan Willem Lignac & (een beetje) Julie Houben
ADHD en dyslexie – hebben volwassenen dat ook dan?
De aandacht voor ADHD kwam in de jaren ’90 in een stroomversnelling. Daarbij kregen vooral kinderen aandacht. Pas in 1999 begonnen psychiaters (met voorop Sandra Kooij) zich af te vragen hoe het ADHD’ers verging als ze eenmaal volwassen waren geworden. Toen begon onderzoek en behandeling van volwassenen met AD(H)D pas op gang te komen.
Bijeenkomsten voor volwassenen met dyslexie
Parallel kwam de aandacht voor dyslexie ook pas eind 20e eeuw echt op gang. Zeker wat betreft volwassenen moest een enorme inhaalslag worden gemaakt. Sjan Verhoeven was zo’n volwassene met dyslexie. Ze had grote behoefte aan kennis en tips over dyslexie bij volwassenen. Daarom startte ze in 2000 met bijeenkomsten voor volwassenen met dyslexie, vanuit (toen nog) Vereniging Woortblind.
Tijdens die bijeenkomsten ontdekten de deelnemers dat zij veel gemeenschappelijks hadden in hun ervarings- en denkwereld. Volwassen dyslectici voelen zich – net als veel AD(H)D’ers- hun leven lang tekort schieten, doordat zij niet goed meekomen met het overheersende denk- en leermodel van opvoeding en scholing. Ze krijgen constant negatieve feedback en ervaren daardoor vaak stress, het gevoel onaangepast te zijn, niet ‘normaal’ mee te komen. Extra frustrerend als je overduidelijk niet dom bent. Er zijn ook hoogbegaafde dyslectici!
Eindelijk goede dyslexie coaches
Sjan Verhoeven is inmiddels een zeer succesvolle en invloedrijke dyslexiecoach en schrijfster van meerdere boeken op dit gebied. Zeg maar de grand-old (nou ja, old?) lady, die een paar jaar terug voor al haar werk onderscheiden werd met een lintje. Zij leidde een volgende generatie coaches op, waartoe diverse leden van het door haar opgezette Netwerk behoren. Als een olievlek breidt zich de deskundigheid nu steeds sneller uit. Er zijn inmiddels dankzij haar veel goede dyslexie coaches in Nederland.
Waardevolle talenten
Dat kleine groepje ervaringsdeskundigen maakte er in de afgelopen jaren werk van, uit te zoeken hóé hun brein anders werkt. Ze wisselden naast ervaringen ook uit welke oplossingen zij hadden ontdekt. Zo vormde zich een body of knowledge. Zoals ook bij ADHD en ADD, werd door hen ontdekt, dat dyslectici bijzondere talenten hebben, die hoogst waardevol zijn, maar niet speciaal helpend bij het leren op de manier waarop pakweg 80% van de mensheid leert. Hierdoor gingen Karin de Jager, Peter Millenaar en Leen van Andel, de nieuwe organisatoren van het Netwerk voor volwassenen met Dyslexie vanaf 2010, de aandacht verruimen van louter probleemverheldering en oplossingen uitwerken naar het ook benutten van die waardevolle talenten. Vandaar naamsverandering naar “Haal meer uit je dyslexie”.
Het boekje Haal meer uit je dyslexie
Na 10 jaar besloten de opvolgers van Sjan Verhoeven, Karin, Peter en Leen, dat het tijd was het stokje over te dragen aan een nieuwe generatie. dat gebeurt o.a. in de Dyslexie Cafés. Daarover zometeen meer. Mooie aanleiding, zo vonden zij, om een boekje uit te brengen. Met de beste tips uit 20 jaar bijeenkomsten voor volwassenen met dyslexie.
Dat boekje is er nu. Deze drie organisatoren – met dyslexie- hebben het zelf geschreven. Dit weekeind werd dat in een ZOOM-bijeenkomst met 65 (!) deelnemers gepresenteerd. Natuurlijk is nog één keer de boektitel: Haal meer uit je dyslexie. Het bevat de 20 tips (“één voor elk jaar dat ze bestonden”) die de opstellers het meest waardevol vinden. Daarnaast lees je een zeer interessante visie op hoe een dyslectisch brein werkt. Je maakt als lezer kennis met de begrippen conceptueel denken en neurodiversiteit. Dit boekje is vanaf nu te koop in de webshop van Impuls & Woortblind voor € 15,-. Leden krijgen € 5,- korting
Nieuwe leden ontvangen dit boekje gratis bij een lidmaatschap. Een mooi moment dus om lid te worden!! https://impulsenwoortblind.nl/over-ons/doe-mee/lid-worden/
Workshop Sjan Verhoeven
Naast de boekpresentatie hield Sjan Verhoeven nog een online workshop waarin ze al haar kennis en inzicht over dyslexie bij volwassenen met ons deelde. Het ging over stress en faalangst. Maar vooral over hoe het brein van dyslecten werkt. Over conceptueel denken (dat is wat dyslecten meestal doen) versus lijndenken (dat wat ‘de norm’ is). Iedereen hing online aan Sjans lippen!
Tot slot: vanuit Impuls & Woortblind vallen de activiteiten en ondersteuning voor dyslectici helemaal niet stil!
De laatste paar jaar zijn naast de ADHD-cafés ook Dyslexie Cafés ontstaan. Ze komen moeilijker van de grond, want het lijkt er sterk op dat dyslectici nog niet hebben ontdekt dat het ontmoeten van deelgenoten zó’n enorme verademing is. Het is lastig hen te bereiken. Maar we blijven ingangen zoeken. Hopelijk lukt het en komen er meer cafés. Wie weet iets voor jou, als je dit leest? Meld je dan aan als vrijwilliger bij I & W.
- Vanwege Corona is Dyslexiecafé Eindhoven ook gaan ZOOM-en. Je bent zeer welkom om vanuit je stoel in te haken. Meld je aan voor uitnodigingen: [email protected].
- Er is een Dyslexielijn van Impuls & Woortblind, waar je met al je vragen terecht kunt.
- En er zijn nog een aantal Contactpersonen Dyslexie. Zij hebben speciale onderwerpen waarop ze extra kennis hebben.
- Tenslotte is er de Facebook Pagina van Dysleuk, onderdeel van de actieve PR-werkgroep Dysleuk van I & W. Hier kun je terecht voor alle leuke en interessante nieuwtjes over dyslexie.
Lees ook de blog van Impuls & Woortblind-lid Thomas met dyslexie: “Door die bijeenkomsten was ik niet meer alleen”.