De kracht van het online Vragenuurtje ADHD/ADD

|
2 reacties

Het AD(H)D Vragenuurtje op donderdagavond is een drukbezochte online bijeenkomst geworden. Al negen maanden lang mag ik als ervaringsdeskundige, coach en contactpersoon bij Impuls & Woortblind deze uitwisselingsgroep begeleiden. Het blijft een feest.

Tekst: Naomi Huygen

Wekelijks zoomen we van 20.00 tot soms wel 23.30 en de behoefte om uit te wisselen blijft groot. Er zijn inmiddels veel vaste bezoekers, sommige zelfs al vanaf begin mei 2020. Een soort lieve en trouwe kern die de ene week actief meepraat en de andere week rustig aan het luisteren is. Deze vaste bezoekers zijn ook heel belangrijk voor de mensen die net hun diagnose op zak hebben, soms vol met vragen zitten en met name graag andere AD(H)D’ers willen ontmoeten.

Wat ben ik en wat is mijn AD(H)D?

Er zijn ook vaak kersverse AD(H)D’ers die na de eerste keer blijven terugkomen en alleen maar willen luisteren. Om met alles wat ze horen hun nieuwe situatie beter te laten bezinken. Zo vertelde een deelneemster dat het Vragenuurtje zó belangrijk voor haar was en had bijgedragen aan bewustwording over wie ze eigenlijk is. De vraag die velen van ons herkennen: “Wat is mijn karakter en wat is mijn ADHD?”

Iedere week komen er weer nieuwe mensen bij, van alle leeftijden. De groepsgrootte varieert van 12 tot 20 mensen. De vragen zijn divers en komen niet alleen van AD(H)D’ers zelf. Zoals een moeder die met vraag over haar dochter met ADD of een docent die wil weten hoe zij haar leerlingen met ADHD beter kan begeleiden. Ook de partners van……doen soms mee om inzicht te krijgen in het neurodiverse brein van hun geliefde.

ADHD en medicatie en ADHD op het werk: hot topics

De zoektocht naar de juiste medicatie die blijft terugkomen. Wat moet de medicatie voor mij doen? Zijn mijn verwachtingen wel reëel? Heel blij waren de deelnemers dan ook met onze twee webinars over ADHD en medicatie.

ontdek jouw ‘prikkelprofiel’ zodat je beter snapt welke prikkels jou de meeste energie kosten

Ook de combinatie van AD(H)D en werk roept veel vragen op. Veel mensen worstelen nogal met hun AD(H)D op de werkvloer en durven er niet voor uit te komen. Een vaste bezoeker vraagt aan de groep wat ze moet doen. Ze werkt in een drukke praktijk waar ze honderd dingen tegelijk moet doen. De prikkels stapelen zich op en haar volle hoofd haalt nauwelijks het einde van de dag. Als het avond is kan ze niets meer, te moe om nog iets leuks te doen met haar vriend. Te moe om het aan hem uit te leggen en te veel schaamte om toe te geven dat ze het niet volhoudt want iedereen kan het toch! Veel mensen met AD(H)D zoeken ander werk maar hebben geen idee waar ze moeten beginnen en durven vaak niet om hulp te vragen. Dit alles kunnen delen is al zo fijn. En er komen ook tips. Neem wat vaker kleine pauzes om te ontprikkelen, ontdek jouw ‘prikkelprofiel’ zodat je beter snapt welke prikkels jou de meeste energie kosten en hoe je die -hopelijk- kunt verminderen of vermijden.

Tijdens de Vragenuurtjes durven mensen wel om hulp te vragen en stellen mensen zich uiterst kwetsbaar op. Ze hebben het gevoel dat er met ze wordt meegedacht en dat hun AD(H)D er mag zijn met alle toeters en bellen!

Een aantal reacties van bezoekers:
 • Je hebt hier aan een paar woorden genoeg.
 • Je wordt hier echt gehoord en de ongedwongenheid is een kracht.
 • Meerwaarde van deze avonden is dat je steeds meer bewustzijn krijgt over wat je AD(H)D symptomen zijn en hoe je ermee om kunt gaan.
Kokend, autorijdend of tandenpoetsend

Het maakt mij zo gelukkig om contact te hebben met gelijkgestemden terwijl iedereen ook zo verschillend is. Verschillend vooral ook in de manier waarop mensen achter hun pc zitten, als je het zó nog kunt noemen? Een paar voorbeelden van een gemiddelde zoomavond:

De één is de was aan het vouwen, de ander laat de hond uit, weer een ander bestuurt de vrachtwagen of ligt op de bank in een onesie terwijl ze haar tanden poetst. Soms zitten mensen in de studiezaal van de bibliotheek of zitten in de (spreekwoordelijke) bezemkast. Soms staan ze te koken, liggen in bed of maken het op. Er wordt geknutseld en soms worden er gedichten voorgedragen. En ik met mijn ADHD wordt gek zodra mijn medicatie is uitgewerkt. Nieuwe regel is dan ook: als je te bewegelijk in beeld bent dan gaat de camera uit!

Het is en blijft een feest om deze avond te mogen begeleiden. Hebben we toch nog iets te danken aan corona.

Meedoen?
Het online Vragenuurtje ADHD/ADD met Naomi Huygen is elke donderdagavond vanaf 20.00 uur. Kijk in onze webagenda voor meer info en de deelnamelink.

2 reacties. Reactie plaatsen

 • Moet ik lid worden om mee te doen met het vragen uurtje??

  Beantwoorden
  • Julie Houben
   19 juni 2023 08:25

   Dag Stevelien, nee dat hoeft niet. We vinden het wel heel fijn als je ons wel steunt als lid, zeker als je vaker meedoet. Want zonder leden kunnen we dit Vragenuurtje niet organiseren.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.