ADHD of dyslexie? Doe mee aan In Kaart onderzoek naar stigma in o.a. werk
2 januari 2024
In Kaart is het register voor mensen met vormen van neurodiversiteit, zoals (een vermoeden van) ADHD, dyslexie of DCD. Impuls & Woortblind is blij met dit project, omdat het past in ons motto ‘niet over ons maar met ons’. Projectleider Franca Leeuwis vertelt over de ontwikkelingen en tussentijdse resultaten van In Kaart.
Stigma in opleiding en werk
Als nieuwe deelnemer aan In Kaart vul je eerst online een vragenlijst in over jouw situatie. Daarnaast krijg je elk voorjaar een uitnodiging voor het invullen van een themalijst. Komend voorjaar is dat het thema ‘stigma in opleiding en werk’. Omdat In Kaart onderzoek wil doen dat relevant is voor mensen met o.a. ADHD hebben we een poll uitgezet om na te gaan welke onderwerpen binnen dit thema het meeste spelen. Uit deze poll kwam dat men “bewustzijn en kennis over neurodivergentie en beperkingen bij collega’s en leidinggevende/ docenten en medeleerlingen of studenten” het belangrijkste onderwerp vond, zowel in werk als opleiding.
Meedoen = invloed op onderzoek
Binnenkort gaan we met onderzoekers om de tafel om, mede op basis van deze poll, de vragenlijst samen te stellen. Zo hebben ervaringsdeskundigen en deelnemers een grote invloed op het onderzoek dat we doen. Ook meedoen aan de vragenlijst over stigma in opleiding en werk? Schrijf je dan nu in bij In Kaart In Kaart: aanmelden 16 jaar en ouder., vul de inschrijfvragenlijst in en ontvang de themalijst over stigma dit voorjaar in je email.
Positieve aspecten
Samenwerking met ervaringsdeskundigen is dus dagelijkse praktijk bij In Kaart. Zo hebben ervaringsdeskundigen ook aangegeven dat ze niet alleen aandacht willen voor negatieve kanten van bepaalde diagnoses maar meer kennis en onderzoek willen over de positieve aspecten. Daarom stellen we deze vragen bij In Kaart. In de vragenlijst die deelnemers invullen als ze zich inschrijven beantwoorden ze vragen als “Wat zou u missen als u de diagnose niet had?”
Veel mensen met ADHD of dyslexie geven aan voordelen te ervaren van de diagnoses. Deelnemers konden de vraag “Ervaart u voordelen van de diagnose(s)” beantwoorden met ja/nee/weet ik niet of wil ik niet zeggen. 124 deelnemers (16 jaar en ouder) met een diagnose ADHD of dyslexie beantwoordden de vraag. In de grafiek hieronder zien we dat 85 procent voordelen ervaart.
Let op: Het onderzoek van In Kaart loopt nog, de resultaten die worden afgebeeld zijn voorlopige resultaten.
Persoonlijke terugkoppeling
Deelnemers van In Kaart krijgen geregeld persoonlijke terugkoppelingen. Hoe ziet dat eruit, een persoonlijke terugkoppeling? In oktober kregen deelnemers van In Kaart een terugkoppeling, van een aantal van hun antwoorden ten opzichte van de rest de groep. In de grafieken hiernaast zie je voorbeelden van hoe die terugkoppeling eruit ziet. De grafieken tonen hoe een deelnemer (verzonnen) verschillende leefsituaties waardeert op een schaal van 0 tot 10 ten opzichte van de rest van de groep deelnemers van 16 jaar en ouder van In Kaart.
Deelnemers die de lijst over stigma dit voorjaar invullen, krijgen direct na het invullen ook een terugkoppeling over zichzelf ten opzichte van de ingevulde lijst tijdens het inschrijven. Zo krijg je meer inzicht in jezelf. Dat was ook een wens van ervaringsdeskundigen die we hebben verwerkt in onze werkwijze.
Meer informatie? Kijk op www.inkaart.org of mail naar inkaart@vu.nl
Meteen inschrijven? Ga naar In Kaart: aanmelden 16 jaar en ouder.