Dedicon stopt met leveren dyslexiebestanden - tips voor alternatieven

Dedicon stopt met leveren dyslexiebestanden - tips voor alternatieven

27 juni 2024 door Julie Houben

Per 1 januari 2025 stopt Dedicon met het leveren van de beveiligde dyslexiebestanden die gebruikt worden met dyslexiesoftware van Alinea, ClaroRead, IntoWords (ook L2S), Kurzweil, Read&Write, Sprint en TextAid.

Aldus dit nieuwsbericht van Dedicon. Dit is vervelend nieuws voor leerlingen, scholen en studenten die werken met deze dyslexiebestanden van Dedicon. Het gaat hier om school- en studieboeken.

Voor ouders en kinderen is dit een extra ongemakkelijke hobbel waar ze niet op zitten te wachten. Het is vaak al ingewikkeld genoeg als je je kind moet ondersteunen met schoolwerk en bij het gebruik van een programma zoals Alinea. Ook voor scholen extra gedoe, want dat betekent dat ze zelf aan het scannen en bewerken moeten slaan, en scholen staan nu eenmaal niet bekend om hun ICT-vaardigheid. Er gloort wel hoop op oplossingen, want een aantal Kamerleden maken zich hier hard voor.

Tips voor alternatieven

Tot die tijd moeten ouders en studenten het doen met alternatieven. Die zijn er gelukkig wel. Lees hieronder enkele tips, met dank aan Lexima, die deze tips deelde in haar nieuwsbrief:

Stichting Toegankelijke Informatie

Gelukkig biedt Stichting Toegankelijke Informatie nog wel dyslexiebestanden aan die geschikt zijn voor het gebruik met dyslexiesoftware. Scholen, stichtingen of samenwerkingsverbanden kunnen deze bestanden inkopen en beschikbaar stellen voor al hun leerlingen met een leesbeperking. EXTRA TIP: voor scholen in het VO is een snelle en goedkope service beschikbaar als Stichting TI het boek nog niet in de collectie heeft (vergelijkbaar met het huidige aanbod van Dedicon).

Zelf scannen en bewerken (Lexima-software)

Met alle software van Lexima is het mogelijk om OCR toe te passen op gescande bestanden. Dit zorgt ervoor dat een scan omgezet wordt naar voorleesbare tekst. Met de Windows versie van Kurzweil en Alinea is het daarnaast ook nog mogelijk om de omgezette teksten verder te finetunen; zo zorg je er bijvoorbeeld voor dat de dyslexiesoftware de juiste voorleesvolgorde aanhoudt, dat OCR-fouten gecorrigeerd worden en dat de dyslexiesoftware altijd de juiste voorleestaal aanhoudt. Vaak worden voor deze taken vrijwilligers gezocht die de werkzaamheden kunnen uitvoeren.

Bestanden via uitgevers opvragen

Onderwijsinstellingen moeten wettelijk gezien voldoen aan de eis digitaal toegankelijk te zijn en ook leveranciers van leermiddelen moeten hieraan voldoen. Het is dus raadzaam om van reeds ingekochte leermiddelen een digitaal toegankelijk bestand op te vragen én hier bij de inkoop van nieuwe leermiddelen rekening mee te houden. Meer informatie en handvatten zijn hier te vinden (let op, in dit document staat Dedicon nog wel genoemd, dat is niet meer van toepassing).

NB: lees ook de post van Karin Jahromi op Linkedin, met daaronder reacties en tips voor alternatieven van deze verdwijnende dyslexiebestanden

Sluiten