ADHD en medicatie op reis

ADHD en medicatie op reis

4 juli 2024 door Julie Houben

Geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen, zoals methylfenidaat en dexamfetamine, kun je niet zomaar meenemen naar het buitenland. In veel landen is het namelijk streng verboden om opiaten te bezitten en te gebruiken zonder recept. Je moet dan een officiële verklaring aanvragen.

Schengenverklaring voor reizen binnen Europa

Het CAK is de afdeling van het Ministerie van VWS waar je alles kunt vinden over hoe je zo’n verklaring moet verkrijgen. Dat kan de bekende Schengenverklaring zijn, voor de (meeste) Europese landen die binnen het Schengenverdrag vallen. Of een meer bewerkelijke (Engelstalige) verklaring voor als je verder weg reist.

Begin op tijd – het duurt soms 2 weken!

Op deze pagina van het CAK vind je alle informatie bij elkaar.
TIP: begin op tijd met het regelen en en verkrijgen van de verklaring. Op de site van het CAK kun je een Schengenverklaring downloaden. Maar die moet ook ondertekend worden door je (huis)arts. Daarna kun je hem digitaal naar het CAK sturen maar het kan 2 weken duren voordat je goedgekeurde verklaring per post ontvangt.
Verklaringen voor niet-Schengenlanden kunnen zelfs langer duren omdat er soms ook een legalisatie (Apostillestempel) op moet of een andere extra stap in de procedure.

Lisdexamfetamine

NB: Elvanse (lisdexamfetamine) valt in Nederland NIET onder de Opiumwet, in tegenstelling tot ‘gewone’ dexamfetamine. In sommige andere landen is dit wel het geval. Je kunt dit navragen bij de ambassade van het land dat je wilt bezoeken. Valt de lisdexamfetamine daar wel onder de Opiumwet, dan heb je (meestal) een verklaring van de voorschrijvende arts nodig met een waarmerk door het CIBG. (bron: NVFZ)

Podcast ADHD Dingen over medicatie op reis

Helpt het jou om de informatie te HOREN? Luister dan naar de podcast ADHD Dingen ‘Medicijnen op reis’. Daarin komt alle info voorbij, uitgelegd door Annemieke Horikx. Zij is apotheker en werkt daarnaast bij de beroepsorganisatie voor apothekers, de KNMP, voor het Geneesmiddelen Informatiecentrum.

Podcastmaker Nirma Haggenburg maakte ook deze fijne compacte infografic met het stappenplan voor de Schengenverklaring.

Sluiten