Expertmeeting ADHD en rijbewijskeuring

Expertmeeting ADHD en rijbewijskeuring

8 oktober 2024 door Julie Houben

Op 30 september was er een expertmeeting over de rijbewijskeuring voor mensen met ADHD. Organisator was het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Impuls & Woortblind was een van de aanwezige partijen.

Motie afschaffing rijbewijskeuring ADHD en ASS

Aanleiding was de aangenomen motie in de Tweede Kamer (april 2024). Deze motie roept de minister op de rijbewijskeuring af te schaffen. Wat in de praktijk neerkomt op: te onderzoeken of en hoe dit kan. Het moet namelijk ook mogelijk zijn binnen de Europese regels mbt het rijbewijs. Daarnaast mag de impact op de verkeersveiligheid niet (te) groot zijn als de keuring vervalt.

Keuring is volledig disproportioneel

Wij hebben uiteraard gepleit voor afschaffing van de rijbewijskeuring en zien hiervoor voldoende onderbouwing. Voornaamste argument is dat de huidige keuring volledig disproportioneel is ten opzichte van het doel: zorgen dat eventuele ‘brokkenpiloten’ geen rijbewijs krijgen. Slechts een enkeling van de duizenden ADHD’ers die een keuring doen, wordt ongeschikt verklaard. Zo blijkt uit cijfers van het CBR.

ADHD zelf is zelden een probleem

Uit navraag bij enkele keuringsartsen blijkt bovendien dat de reden hiervoor bijna altijd een andere oorzaak is dan de ADHD zelf. Bijvoorbeeld drugs- of alcoholgebruik, een depressie of angst. Het kan niet zo zijn dat voor het ‘van de weg houden’ van die paar mensen, alle duizenden mensen met ADHD langs een psychiater moeten. En dat bovendien voor een bedrag tussen de 140 en 300 euro, zelf te betalen.

Gesprek met psychiater niet effectief

Onze visie is verder dat een gesprek van 15-30 minuten met een psychiater geen goede manier is om te onderzoeken of iemand (met ADHD) rijgeschikt is. Dit kun je beter in de praktijk vaststellen. Bijvoorbeeld door meer rij-instructeurs en/of examinatoren op te leiden die verstand hebben van ADHD én comorbiditeiten die waarschijnlijk het grootste risico geven.

Wij hopen dat het Ministerie onze input meeneemt. Zodra er meer nieuws is over dit onderwerp, melden wij dit op onze website.

Sluiten