Kijktip! Video van hét symposium over neurodiversiteit van 2025
13 februari 2025
Op 16 januari 2025 was er een geweldig symposium: 'Neurodiversiteit - Het Nieuwe Normaal'. Focus lag op neurodiversiteit op het werk. Duidelijk een hot topic. De kaarten waren zo weg. Daarom was er ook een livestream. En die kun je terugkijken. Doen!
Veel belangstelling voor inclusief werkgeverschap
Kernvraag van het symposium was: Wat is er nodig om neurodivergente werknemers beter te laten floreren in de werkomgeving?
Dit thema sloeg duidelijk aan. De zaal zat met 500 mensen goed vol en er keken ook nog ongeveer 200 mensen mee via een livestream. In de zaal zaten bijvoorbeeld arbeidsartsen, psychologen, coaches, HR-medewerkers en werkgevers. Kortom, allemaal mensen die meer wilden weten over neurodiversiteit en hoe ze een inclusieve werkomgeving kunnen creëren voor alle werknemers.
Meer oog voor sterke kanten
Tijdens het symposium kwamen verschillende perspectieven naar voren en werden bepaalde vormen van neurodivergentie extra uitgelicht, zoals autisme, ADHD, dyslexie en hoogbegaafdheid. Presentaties gingen o.a. over 'Wel of niet vertellen dat je neurodivergent bent', 'De positoeve kanten van ADHD', en 'Wat hebben mensen met dyslexie nodig?'. Daarnaast waren er ook panelgesprekken met experts uit het werkveld en leden van (neuro)diversiteitsnetwerken. Terugkerende punten waren: het belang van kijken naar waar iemand goed in is en daarvandaan vertrekken, de kracht van netwerken en leren van elkaar, en het belang van goede coaching.
Veel Impuls & Woortblind-leden
Het symposium werd georganiseerd door de Academische Werkplaats Arbeid en Gezondheid, een duurzame samenwerking tussen HumanTotalCare, TELUS Health, Tranzo, ZINZIZ, NSPOH en Transvorm en vond plaats in de Universiteit van Tilburg. Dagvoorzitter was Philemon Wesselink. Onder de sprekers waren een aantal actieve leden van de Werkgroep Wetenschap en Ondersteuningsgroep Dyslexie van onze vereniging: Patricia van Casteren (over onderzoek naar hoogbegaafdheid). Joost de Beer (over onderzoek naar dyslexie), Hans van de Velde (coach en spreker over neurodiversiteit). Ook onderzoekster Lessa Schippers (Radboud UMC) werktre nauw samen met Impuls & Woortblind, voor haar onderzoek naar de positieve kanten van ADHD.
Inhoud van het symposium en de livestream
Voor wie het gemist heeft, is er een opname van de livestream. Inclusief een inhoudsopgave zodat je selectief kunt kijken.
Kijk op deze pagina voor meer informatie over het programma en de sprekers.
Meer weten over neurodiversiteit? Bekijk ook onze pagina's en artikelen over neurodiversititeit.