Peter met ADHD: 'Dit kan ik echt goed'

Peter met ADHD: 'Dit kan ik echt goed'

28 februari 2025 door Julie Houben

In een jaar tijd is het leven van wethouder Peter Duvekot (45) compleet veranderd. Van 'adhoc' jobhopper werd hij wethouder. En dat blijft hij graag nog heel lang. De omslag was een bijzonder moment. Een vriendin met ADHD raadde hem aan om het medicijn Ritalin uit te proberen. “Dat was een bijna magische ervaring.”

Tekst: Marjolein Bax

In eerste instantie verwerpt Peter het idee om Ritalin te proberen . “Ik kon me echt niet voorstellen dat ik ADHD had, ik zag mezelf niet als het klassieke springerige jongetje.” Maar naarmate meerdere mensen hem zeggen dat ze vermoeden dat hij ADHD heeft, probeert hij het toch. Met een onverwachts effect. “Opeens was er ruimte in mijn hoofd. Ik had dit nog nooit eerder gevoeld.”

Anders dan de rest

Peter gaat naar ADHDcentraal en krijgt daar de diagnose ADHD. “Ik ben inmiddels een jaar officieel ADHD’er en dit heeft een enorme impact op mijn leven. Er is achterlijk veel gebeurd in een jaar tijd. Dat is niet te onderschatten. 44 jaar lang was ik gewend om dingen anders dan de rest en voor mijn gevoel fout te doen. Ik dacht dat het nou eenmaal zo was, dat ik dingen blijkbaar gewoon niet kon.”

Alles overkwam mij altijd

De belangrijkste verandering voor Peter is dat hij tegenwoordig een stip op de horizon kan zetten en daarnaartoe kan werken. Tot een jaar geleden viel hij van de ene in de andere relatie en was hij een echte baan-hopper. “Ik was altijd ad hoc bezig en het leek alsof dingen mij overkwamen. Alsof ik niet zelf de keuze maakte, maar van de ene in de andere situatie terecht kwam.”

Orde en overzicht

Sinds zijn diagnose kan Peter veel beter bedenken wat hij zelf wil. En hoe hij een planning kan maken om dat doel te bereiken. De medicatie helpt hem daarbij. “Het geeft me veel ruimte in mijn hoofd. Het helpt met orde scheppen en overzicht houden.” Ook de cognitieve gedragstherapie die hij na zijn diagnose kreeg, hielp hem hierbij.

Problemen met plannen

Een belangrijke stap daarbij is dat hij door de diagnose erkent én accepteert dat hij een probleem heeft met planning. Een stagebegeleider zei ooit tegen Peter dat het plannen van zijn agenda vast wel goed zou komen, ‘want dat kan echt iedereen’. “Maar vaardigheden die voor andere mensen zo vanzelfsprekend zijn, krijg ik niet onder de knie. Dat is een veelvoorkomend probleem bij mensen met een neurodivers brein. Daardoor heb ik lang gedacht dat ik laks ben en anders dan de rest. Nu weet ik dat ik het gewoon echt niet kan en dat ik het niet expres verkeerd doe.”

Jobhoppen

Tot zijn diagnose heeft Peter veel verschillende beroepen gehad. Al die banen koos hij nooit echt heel bewust. Hij rolde er voor zijn gevoel altijd maar een beetje in. Grappend zegt hij daarover: ‘ik heb van alles gedaan en ben alleen geen kapper geweest’.

“Ik ben begonnen bij het maatschappelijke werk, was woonbegeleider, acteur, docent en manager bij een praktijk voor fysiotherapie. Ik heb lang gedacht dat ik van die afwisseling hield. Maar je moet uiteindelijk ook langere tijd presteren en werkervaring hebben om verder te kunnen groeien. Op een gegeven moment was het wel genoeg geweest met al dat jobhoppen en realiseerde ik me dat ik dat eigenlijk niet meer leuk vond. Bovendien waren al die wisselingen ook niet altijd mijn eigen keuze. Zo gaf ik vijf jaar lang les bij een mbo-school en daar moest ik een didactisch getuigschrift voor hebben. De opleiding daarvoor heb ik nooit voltooid, omdat ik de opdrachten niet maakte. Daardoor kon ik niet langer als docent blijven werken.”

Wethouder

Het enige constante in Peters leven is dat hij al twintig jaar actief is in de politiek. Van die hobby heeft hij inmiddels zijn werk gemaakt, want sinds mei 2022 jaar is Peter wethouder in Dronten (Flevoland). “Ik ben heel blij dat ik iets gevonden heb wat ik volgens mij echt goed kan. Ik vond de politiek altijd al leuk maar zag me daar niet mijn werk van maken. Door mijn diagnose voelde ik mij minder onzeker en durfde ik die stap wel te zetten.”

Open over mijn ADHD 

Vanaf het begin is Peter erg open over zijn diagnose. “Ik was nog maar net wethouder toen ik in een interview vertelde over mijn ADHD. Ik kreeg een mail van een andere ADHD’er die het fijn vond om te lezen dat je dit kunt bereiken. Daarom blijf ik het overal benoemen.” Negatieve reacties krijgt hij eigenlijk nooit, al vraagt er weleens iemand of hij het label wel nodig heeft. “Dan leg ik uit dat ik het echt nodig heb gehad. Het heeft me geholpen dingen te verklaren. En om eerlijk te kunnen zeggen dat ik iets niet kan en daar hulp bij te vragen.”

Positieve kanten

Tijdens zijn werk ondervindt hij ook de positieve kanten van ADHD. “Van collega’s hoor ik dat ik onderwerpen op een positieve manier ter discussie stel. Niets is vanzelfsprekend voor mij en ik denk vaak out-of-the-box. Ik ben een echte non-conformist en dat komt ook door mijn ADHD.”

Luisteren naar ervaringsdeskundigen 

Peter heeft het Sociale Domein in zijn portefeuille en is dus veel bezig met sociaal beleid. Daarbij hecht hij veel waarde aan ervaringsdeskundigen. Vooral bij maatschappelijke dienstverlening vindt hij het belangrijk hun mening te horen. “In de ideale wereld luisteren we als politici eerst naar ervaringsdeskundigen en gaan we daarna denken hoe we dingen aanpakken.”

Focus op wat je wel kunt

Tijdens de coalitieonderhandelingen heeft Peter wel eens gekscherend gezegd ‘Ze krijgen subsidie voor mij, daarom mag ik hier werken’. Maar hij hoopt oprecht dat hij andere mensen kan laten zien dat dit mogelijk is. “Dat ze denken ‘Die gast heeft gestoeid en worstelingen gehad tijdens zijn leven, maar is eruit gekomen’.”

Hij hoopt andere mensen te inspireren met zijn verhaal. “Je kunt zo vastzitten in je eigen stiekeme wereldje. Je denkt dat je alles fout doet en je probeert het stil te houden. Dat is echt doodzonde. Veel mensen geven zichzelf de schuld van dingen die ze niet kunnen. Als je weet dat ADHD daar een rol in speelt, kun je die gedachten overboord zetten. Ik hoop dat iedereen het zichzelf gunt om uit zo’n situatie te komen. Om in te zien dat je iets kunt bereiken, ook al heb je ADHD. Focus op wat je wel kan en niet op wat je niet kan. Dan word je nog beter in waar je nu al goed in bent.”

Dit interview verscheen eerder in Impuls & Woortblind Magazine nr 1 - 2023. 
Meer weten over Peter Duvekot? Check zijn LinkedIn-profiel.


Sluiten