Deze video’s en podcasts moet je zien/luisteren volgens Impuls en Woortblind

Op deze pagina vind je de video’s van onze webinars plus enkele video’s en podcasts waarin mensen vertellen hoe ze de vruchten plukken van hun AD(H)D, dyslexie of dyscalculie en hoe ze omgaan met de lastige kanten. Laat je inspireren! TIP: je vind ze ook allemaal op ons YouTube kanaal.

Webinar Het verstrooide ADHD-brein

Spreker: Arda Nieboer

Heb je je wel eens afgevraagd waar dat verstrooide ‘ADHD/ADD-brein’ vandaan komt? Volgens Gabor Maté, schrijver van het boek ‘Het verstrooide brein’ (zelf heeft hij ook ADHD), komt dit vooral door (vroegkinderlijk) trauma, problemen met hechting, omgevingsfactoren (stress en zorgen in het gezin van herkomst, ouders met een verslaving of psychische problemen etc.).

In dit webinar krijg je verrassende inzichten én oplossingen aangereikt.

Webinar Faalangst bij kinderen met o.a. ADHD en dyslexie

Spreker: Mirjam van Beekum

In dit webinar komen de volgende dingen aan de orde:
-Waardoor ontwikkelt een kind faalangst.
-Hoe zie je dat aan een kind.
-Hoe kun je jouw kind daarin begeleiden.
-Wanneer vraag je om hulp en van wie.

De focus ligt hierbij vooral op kinderen met een vorm van neurodiversiteit, zoals ADHD, dyslexie en/of dyscalculie. Vaak denken deze kinderen op een andere manier. Die matcht soms niet goed met de onderwijsmethodieken. Daardoor kunnen ze vastlopen en onzeker worden, of erger: faalangst ontwikkelen.

Webinar Dyscalculie komt vaker voor dan je denkt

Sprekers: Wied en Cecile Ruijssenaars Auteurs van het boek Berekend! Van rekenprobleem tot dyscalculie

In dit webinar komen o.a. de volgende onderwerpen aan bod:
– Welke problemen zie je bij dyscalculie? Hoe herken je die bij jezelf? Hoe zijn ze te verklaren?
– Spelen leesproblemen een rol bij dyscalculie?
– Waar moet je als ouder op letten als je dyscalculie op tijd wilt signaleren?
– Wanneer is een dyscalculieverklaring nodig?
– Wat is goede hulp?

Webinar Zo lukt leren lezen ook bij aanleg voor dyslexie

Zo lukt leren lezen wel – spelen met letters en woorden

  • Ben je nieuwsgierig hoe je kinderen anders kunt helpen met leren lezen?
  • Ook kinderen met aanleg voor dyslexie?
  • Waardoor de kans op ernstige lees- en spellingsproblemen kleiner wordt?

Bekijk dan dit webinar over de leesmethodiek Alfa-bedding! De methodiek is ontwikkeld door Balt van Raamsdonk. Hij was zelf ernstig dyslectisch. Het was zijn missie om een methode te ontwikkelen waarmee kinderen zoals hijzelf wel succesvol leren lezen. Alfa-bedding is daarvan het praktische resultaat.

Webinar ADHD en Special Brain Power

Spreker: Arda Nieboer – ADHD-coach voor volwassenen en ervaringsdeskundige

Als je ADHD hebt, haakt je brein vaak af. Je wil wel, je moet eigenlijk, maar er komt niets uit je handen, je begint te laat of je onderpresteert. Daarnaast herken je je vast in een overvol hoofd met een hoop gedachten.

Wat je aandacht geeft groeit. Dus wat gebeurt er als je veel aandacht aan het probleem geeft? Juist grotere of meer problemen. Maar wat dan wel? Hoe kan je meer balans krijgen? Meer rust? Een brein dat beter aanhaakt. Sterker nog. Wist je dat je een Special Brain Power hebt?
Daar gaat dit webinar over.

Webinar ADD en de schuifknop

In dit webinar gaat het over wat we nu echt ADD vinden én over de schuifknop richting ADHD. Als we de schuifknop helemaal naar de ADD-kant schuiven, zijn dit waarschijnlijk dingen die je herkent:

  • Je hebt zoveel ideeën in je hoofd dat je blokkeert.
  • Perfectionisme/veel last van je interne criticus.
  • Je bent snel moe. Hebt weinig energie en (te)veel slaap nodig.
  • Je bent een kei in zelfreflectie. Keuzestress door te veel navelstaren.

Webinar ADHD en hersenstimulatie

Er wordt veel geschreven over de werking van het brein bij ADHD, maar bijna nooit over de elektriciteit in de hersenen. Elektrische golven zijn meetbaar met een EEG en zeggen iets over onze activiteit van dat moment. Bij bepaald gedrag horen bepaalde elektrische golven. Maar is ons ADHD-gedrag (de dingen waar we last van hebben) ook beïnvloedbaar door de elektrische golven te veranderen?

Webinar De kans van Dyslexie

Het is de hoogste tijd dat dyslexie óók wordt gezien als kans! Tijdens deze online workshop ontdek je hoe dit zit in het brein. Een workshop waar je met nieuwe kennis en positieve energie vandaan komt.

Spreker is Tamara Vreeken. Zij is mede-oprichter van de HOI Foundation.

Online workshop Zakelijk Tekenen – voor iedereen met een neurodivers brein

Voor iedereen met een neurodivers brein maar eigenlijk gewoon voor iedereen. Want beelden houden je beter bij de les, óók bij zakelijke informatie-overdracht!

-Geef jij wel eens presentaties en ben je wel klaar met al die blokken tekst?
-Of wil je eens op een andere manier brainstormen?
Dan is deze online workshop de eerste stap. O ja, en wees niet bang, ook JIJ kunt dit leren! Ook als je vindt dat je helemaal niet kunt tekenen.

ADHD-Q & A met Francien Regelink van DRUKS

Francien ontdekte op haar 26e dat ze ADHD heeft en schreef er een geweldig boek over: DRUKS. Het boek is een hilarisch en humoristisch kijkje in haar dagelijks leven als ADHD’er en tegelijk een pleidooi om je eigen gebruiksaanwijzing te leren kennen. Daarvoor geeft ze ook veel nuttige tips. In deze Q & A komen vele levensvragen én helpende antwoorden over ADHD aan de orde.

Webinar ‘ADHD en verslaving’

ADHD komt voor bij 15-25% van de (jong) volwassenen die zich bij de verslavingszorg melden voor behandeling. Andersom ontwikkelt ongeveer de helft van alle kinderen met ADHD een verslaving. Oorzaak van deze hoge comorbiditet is voor een belangrijk de gedeelde genetische kwetsbaarheid. Maar ook omgevingsfactoren spelen een rol. Verslavingsexpert Wim van den Brink (AMC) geeft antwoord op alle vragen rond dit thema.

Webinar ‘Anders leren?’ Leren vanuit talent!

Als ouder van een kind met dyslexie, dyscalculie en/of AD(H)D zit je soms met je handen in het haar wanneer het leren niet lukt. Nóg een keer aanbieden van de lesstof in de hoop dat het nu wel blijft hangen heeft geen zin en leidt tot frustratie. Dat is niet nodig! In dit webinar neemt Karen Dijkstra je mee in een andere kijk op leerproblemen.

Webinar ‘Grip op je brein’

In dit webinar legt Efficiency- en ontprikkel coach Jan Dirk Reijneveld uit hoe jouw brein jou steeds verleidt om op alle prikkels in te gaan. Maak kennis met de vijf breinwetten en leer hoe je je gedrag kunt veranderen. Zodat je wél alles afkrijgt en weer plezier hebt in je werk.

Webinar ADHD en voeding

In deze webinar bespreekt Rob Pereira alle feiten en fabels over de impact van voeding op ADHD. Aan bod komen o.a. het eliminatiedieet, de zin of onzin van visolie, LTO3, het belang van gezonde voeding en de mogelijke samenhang tussen wat je eet en je stemming of gedrag.

Webinar ADHD en medicatie (deel 3)

In deze 3e aflevering komen vooral vragen aan bod uit de eerste 2 webinars. Rob Pereira gaat in op de werking en bijwerking van verschillende soorten ADHD medicatie en wat je (zelf) kunt doen als de medicatie die je hebt niet goed werkt voor jou.

Webinar ADHD en medicatie (deel 2)

Rob Pereira gaat in op de werking en bijwerking van verschillende soorten ADHD medicatie en wat je (zelf) kunt doen als de medicatie die je hebt niet goed werkt voor jou.

Webinar ADHD en medicatie (deel 1)

Rob Pereira gaat in op de werking en bijwerking van verschillende soorten ADHD medicatie en wat je (zelf) kunt doen als de medicatie die je hebt niet goed werkt voor jou.

Slaap en ADHD – Sandra Kooij

Sandra Kooij legt uit waarom mensen met ADHD vaak slaapproblemen hebben en welke oplossingen hierbij kunnen helpen. Het gaat o.a. over de verlate slaapfase, de biologische klok en de grote rol van melatonine.

Webinar ADHD en Seksualiteit

Video van de Webinar over ADHD en sexualiteit, die op 12 mei 2020 werd georganiseerd. Zafanja Hartog, geïnterviewd door Hans van der Velde.

Hoe is het als je dyscalculie hebt?

Twee studenten vertellen over de impact van dyscalculie op hun studie en dagelijks leven, de onwetendheid van de omgeving en meer.

Deze video is gemaakt door Tinka Gieling, Kirsten de Man, Daan Lamme en Maartje van de Kamp, tweedejaars studenten van Nimeto Utrecht. Hiermee hebben zij de eerste prijs gewonnen van de Videoprijsvraag Dyscalculie 2019 van Impuls & Woortblind. De jury: “Dankzij deze video snappen jongeren en hun omgeving beter wat dyscalculie is en hoe het je dagelijks leven beïnvloedt.”

Wij hebben dyscalculie

Herken jij de problemen met rekenen en andere dingen met getallen die de studenten in deze video hebben? Misschien heb je dyscalculie.

Deze video is gemaakt door Lena, Josebelle, André en Yvo, tweedejaars studenten van het Grafisch Lyceum Rotterdam. Hiermee hebben zij de tweede prijs gewonnen van de Videoprijsvraag Dyscalculie 2019 van Impuls & Woortblind. De jury: “Helemaal van deze tijd. Met zo’n video bereik je echt de doelgroep jongeren.”

Wat is Dyscalculie?

Dyslexie kennen de meeste mensen wel, maar wat is dyscalculie eigenlijk? Deze korte animatie geeft antwoord op die vraag.

Deze video is gemaakt door Adrita, Esmay, Dave en Daimy, tweedejaars studenten van het Grafisch Lyceum Rotterdam. Hiermee hebben zij de derde prijs gewonnen van de Videoprijsvraag Dyscalculie 2019 van Impuls & Woortblind. De jury: “Een informatieve en vrolijke animatie over wat dyscalculie is. Heldere uitleg voor kinderen van einde basisschool tot onderbouw voortgezet onderwijs.”

Een slimme vogel met dyscalculie

Met dyscalculie ben je niet dom! Dat is de korte maar krachtige boodschap van deze vrolijke animatie over een slimme papegaai die moeite heeft met rekenen, gericht op basisschoolleerlingen.

Deze video is gemaakt door Tim, Tanja, Loick en Nathan, tweedejaars studenten van het Grafisch Lyceum Rotterdam. Zij vielen net buiten de prijzen bij de Videoprijsvraag Dyscalculie 2019 van Impuls & Woortblind. Maar de video verdient toch een plaats op de website vanwege de heldere info en positieve boodschap.

Dyscalculie: de expert aan het woord

Prof. Hans van Luit is dé dyscalculie expert van Nederland. In deze video vertelt hij wat dyscalculie precies is, wat scholen kunnen doen voor leerlingen met dyscalculie en hoe het je dagelijks leven beïnvloedt.

Deze video is gemaakt door Elif, Esmee, Mariëlle en Dasjenka, tweedejaars studenten van het Grafisch Lyceum Rotterdam. Zij vielen net buiten de prijzen bij de Videoprijsvraag Dyscalculie 2019 van Impuls & Woortblind. Maar de video verdient toch een plaats op de website omdat je veel informatie krijgt over dyscalculie.

Gershwin over dyslexie

Miriam over ADHD

‘Kempisch uurtje’ met Thomas Verpaandonk over dyslexie

Podcast Dennis Benedictus over dyslexie