Vandaag groot in het nieuws: sinds de invoering van de speekseltest zijn 1250 automobilisten ‘betrapt’ op drugsgebruik. Het Openbaar Ministerie (OM) schrikt van dit hoge aantal en ziet daarin ook de noodzaak voor het handhaven van deze speekseltest ofwel drugstest.
Dexamfetamine wordt als drugs gezien
Impuls & Woortblind is het helemaal eens met het feit dat drugsgebruikers een gevaar zijn op de weg. Goed dat deze mensen door de speekseltest een passende straf krijgen. Maar in de berichtgeving rept het OM met geen woord over de grote groep mensen – meer dan 100.000- die medicijnen gebruiken die ook als drugs gezien worden door de speekseltest. Waaronder ook ruim 20.000 mensen met ADHD die dexamfetamine gebruiken op doktersvoorschrift.
Ministerie lost probleem voor mensen met o.a. ADHD niet op
Zeer pijnlijk, omdat wij als belangenvereniging al vele malen bij het ministerie van Justitie en Veiligheid aan de bel hebben getrokken over het probleem waar deze mensen mee worstelen: zij rijden aantoonbaar beter en veiliger met medicatie. Het CBR neemt ’therapietrouw’ zelfs mee in de beoordelingscriteria voor rijgechiktheid van mensen met ADHD. Tegelijkertijd zijn zijn strafbaar als deze medicatie hoger dan 50 microgram/L blijkt te zijn bij een aanhouding.
Zonder dexamfetamine gevaarlijker dan met
Precies een jaar geleden beloofde toenmalig minister Blok van J en V dat er een oplossing komt voor deze groep chauffeurs. Maar we wachten nog steeds op deze oplossing. En door berichtgeving als deze zijn er vast weer een aantal ADHD’ers met dexamfetamine als medicatie die niet meer in de auto durven te stappen of hun medicatie maar laten staan als ze gaan rijden. En dan zijn ze zeer waarschijnlijk een groter gevaar op de weg dan wanneer ze netjes hun dexamfetaminepilletje hebben genomen.
Meer weten?
LEES HIER een uitgebreid artikel van de NOS, waarin een advocaat, gespecialiseerd in verkeersrecht, ook zijn verbazing uit over de rigide grenswaarde van de ‘drugs’ waarop getest wordt.
Goed en informatief, maar ook hier geen woord over de conseqenties van de speekseltest voor bovengenoemde patiënten.
Eerdere berichtgeving over de speekseltest en de impact ervan op mensen met ADHD lees je op onze pagina ADHD en rijbewijs