Blijf op de hoogte van het nieuws bij Impuls & Woortblind.
Email adres
Veilig en zonder spam

Teken de petitie: zorgverzekeraars discrimineren mensen met ADHD

Wie langwerkende medicatie nodig heeft om goed te functioneren met ADHD heeft volgend jaar een levensgroot probleem. Zorgverzekeraars vergoeden in 2018 nog maar een schijntje van de eigen bijdrage voor langwerkende ADHD medicatie. Hierdoor wordt deze medicatie voor honderdduizenden ouders én kinderen met ADHD onbetaalbaar. Een ramp.

Petitie
Suzan Otten-Pablos is samen Julie Houben (Impuls & Woortblind) een petitie gestart, namens de mensen met ADHD die medicatie moeten gebruiken. Om hun protest te laten horen tegen deze voorgenomen maatregel. Stichting Suzan!¡, Oudervereniging Balans en de dure DEX groep steunen het initiatief. Wij laten ons niet langer in een hoek duwen en staan op tegen discriminatie van mensen met ADHD!

Teken HIER de petitie tegen deze discriminatie

In 2016 werd aan eigen bijdragen voor alle medicijnen in Nederland in totaal 39 miljoen betaald. Mensen met ADHD namen hiervan volgens de Stichting Farmaceutische Kengetallen 22,4 miljoen voor hun rekening.
ADHD-medicatie gebruikers draaiden dus op voor 57,4% van alle eigen bijdragen.Is het redelijk dat max 5% van de bevolking bijna 60% van de kosten van alle eigen bijdragen moet dragen? Is dit niet gewoon discriminatie?!

TOP 10 geneesmiddelen met de meeste bijbetaling in 2016

rang geneesmiddel toepassing      bijbetaling (x      miljoen)
 1 methylfenidaat ADHD 17,8
2 insuline degludec * diabetes 3,8
3 atomoxetine ADHD 3,7
4 mirabegron * urge-incontinentie 1,4
5 feneticilline bacteriële infectie 1,2
6 dimethylfumaraat psoriasis 0,9
7 dexamfetamine ADHD 0,9
8 digoxine hartfalen 0,8
9 fosfomycine bacteriële infectie 0,6
10 solifenacine * urge-incontinentie                        0,6**

* = terugbetalingsregeling **in 2017 geen bijbetaling meer

ADHD-boete
Vanaf 2018 wordt het nog schrijnender. Verzekeraars vergoeden nog maar een schijntje van de kosten van ADHD-medicatie in hun aanvullende pakketten. Terwijl de vergoedingen voor overige geneesmiddelen binnen dezelfde pakketten soms wel tot € 1000,- oplopen. Waarom deze ADHD-boete? In veel gevallen betekent dit een verlaging van 80 procent!  “Glashelder” staat er bij een verzekeraar ook nog bij!

Regeerakkoord 2019: ook als je ADHD hebt betaal je maximaal € 250,- aan eigen bijdragen
Waarom doen zorgverzekeraars dit zo massaal en uniform na jarenlang hogere bedragen te hebben vergoed in de aanvullende pakketten? Het heeft wellicht te maken met het regeerakkoord, waarin staat: “De bijbetalingen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem worden voor deze kabinetsperiode in 2019 gemaximeerd op 250 euro per jaar per verzekerde”.
De overheid zegt dus: óók mensen met ADHD moeten niet meer dan € 250,- zelf bijdragen voor hun medicatie. Helaas worden ze in 2018 nog even flink gepakt door de zorgverzekeraars.

ADHD is goed te behandelen
Veel mensen met ADHD hebben baat bij medicatie. De kortwerkende medicijnen zijn goedkoop en worden vergoed in het basispakket, de moderne langwerkende niet. Langwerkende pillen hebben volgens de Richtlijn ADHD bij volwassenen maar ook bij kinderen de voorkeur: geen problemen met doseringen vergeten en tussentijdse toename van klachten, of kans op misbruik.

Risico’s van onbehandelde ADHD
Als de kosten te hoog worden stoppen mensen noodgedwongen met hun medicatie. Dit is niet alleen een slag voor de kwaliteit van leven van mensen met ADHD, maar ook voor de maatschappij die de kosten van onbehandelde ADHD op haar bordje krijgt. Onbehandelde ADHD hangt namelijk samen met 4x zoveel auto-ongelukken, en 2x zoveel kans op jong overlijden vergeleken met mensen zonder ADHD. Met een verhoogde kans op depressie, suïcide, verslaving en criminaliteit. Grootschalig onderzoek uit Zweden laat bovendien zien dat de kans op mortaliteit en andere risico’s met 30-40% afneemt als ADHD adequaat wordt behandeld met medicatie.

Rekening komt later
Dus zorgverzekeraars, is het wel zo slim om de meest effectieve behandeling voor ADHD buiten bereik te brengen van mensen met dergelijke grote risico’s? Een behandeling die de risico’s aanzienlijk reduceert. Door dit beleid komt de rekening toch, alleen wat later. En die zal vermoedelijk veel hoger uitvallen dan de kosten van de langwerkende medicatie voor ADHD.
NB: uiteraard zijn er ook veel mensen met ADHD die prima functioneren zonder medicatie.

Wie heeft bepaald dat mensen met ADHD op deze wijze uitgesloten en gediscrimineerd mogen worden? En wie laat dit toe?

De organisaties van en voor mensen met ADHD beraden zich inmiddels op juridische stappen.

 

 

26 reacties.

 • Er zijn nu al heel veel arme gezinnen waarbij de medische kosten ondraaglijk zijn. Bij veel van deze gezinnen is het gezinsinkomen te laag of door andere regelingen onvoldoende. Zeker wanneer 1 van de ouders gedwongen wordt te stoppen met werken omdat werken en tegelijkertijd opvangen van een kind niet te verenigen is. De mantelzorgregeling is absoluut onvoldoende voor ook deze ouderstellen. Het is echt schandalig dat deze gezinnen weer geslachtofferd worden.

  Het probleem blijft alarmerend en blijft leiden naar nog meer kinderen die uit het onderwijs worden gestoten door schoolleidingen. De scholen ‘vragen’ nu al vaak dwingend met de meest dramatische sancties dat deze kinderen medicatie nemen. En als het nog niet gaat is het het bekende ‘U heeft pech’.
  Deze ouders en jongeren vanaf 18 jaar horen recht te hebben op een volledig dekkende vergoeding voor deze zo belangrijke medicatie. Binnen een rechtsstaat waar zo op afronding van opleidingen gehamerd en gekeken naar diploma’s wordt, moet ook de leerling met ADHD worden beschermd en toegang houden en een kans geboden worden tot succesvolle afronding van een beroepsopleiding.
  Voor de volwassene juist bij de lagere inkomensgroepen mag bescherming tot behoud van toegang tot medicatie en hulpverlening nooit worden losgelaten. Dit is nu van alle kanten door beleid van de verzekeraars en de gemeentelijke beoordelingscriteria onbereikbaar en/of onbetaalbaar geworden en leidt dagelijks tot onverantwoordelijke gezinssituaties m.b.t. nu de psychiatrische hulpverlening. Er gebeurt nu te weinig of niets of verkeerde invulling bij de hulpvragen of er is eenzijdig niet-aanvechtbare besluitvorming over de hoofden van deze gezinnen.

  Binnen een fatsoenlijke rechtsstaat waarop Nederland zich voorstaat te zijn, is dit niet te verdedigen binnen de kaders van openbare toegankelijkheid tot de (juiste) medische zorg.
  Deze medicatie en toegankelijkheid tot de hulpverlening moet voor iedereen die niet zonder kan weer toegankelijk worden.

 • […] en heb je onze Petitie tegen discriminatie van mensen met ADHD door zorgverzekeraars al […]

 • Willem Boxhoorn
  26 november 2017 20:34

  Lekker onze jongeren laten ontsporen als ze jong zijn, nog meer problemen voor hun.
  Beter nu goed helpen dan hebben we in de toekomst nog heel erg veel aan deze vasthoudende jongeren.

 • Sanne Janssen
  22 november 2017 08:23

  Kijk even op https://www.regenboogapotheek.nl/ , in combinatie met juiste zorgverzekeraar worden sommige medicijnen volledig vergoed!

 • Heb even gekeken bij onze zorgverzekeraar (Ohra), maar daar lijkt de vergoeding hetzelfde te blijven. Misschien handig te checken bij de eigen verzekering en te delen welke verzekeraars nog wel een redelijke vergoeding hanteren!

 • Petitie zegt voldoende …wordt onbetaalbaar op deze manier

 • Petitie zegt voldoende …

 • Kusai Al_tamimi
  17 november 2017 16:03

  Mij dochter gebruikt de ADHD lang duur medicijnen en er is zo veel verschillend tussen de kort en de lange kwaa concentratie en ontwikkeling. De kort werkt niet goed het is niet geschikt voor haar wat moeten wij doen. De medicijn is duur en zij moet die medicijn gebruiken haar hele leven.

 • Elvira van Renswoude
  16 november 2017 15:12

  Normaliter ben ik niet iemand die vaak reageert of een reactie schrijf … maar .. nadat ik mijn nieuwe zorgpolis ontvangen heb met daarin de mededeling dat de vergoeding voor de ADHD-medicatie (langdurig werkende) vanuit de aanvullende zorgverzekering verlaagd is naar 200 euro (in mijn geval was dat 1000 euro en mijn huidige zorgverzekeraar is daar niet de enige in!) rest mij alleen nog de vraag : WAAR IS NEDERLAND IN GODSNAAM MEE BEZIG !!
  Ik heb er even snel een rekensom op losgelaten wat dit voor ons gezin betekent : volgend jaar zijn we, op zijn minst, € 2.250,00 meer aan zorgkosten kwijt !! Omgerekend € 185,00 per maand !!!
  Kosten zorg (premie-eigenrisico-medicatie) 2017 circa : € 501,45 per maand
  Kosten zorg (premie-eigenrisico-medicatie) 2018 circa : € 686,97 per maand
  Overige zorgkosten zoals tandartskosten – brillen – steunzolen etc. etc. alsmede prijsverhogingen van medicatie – reiskosten voor controles in het ziekenhuis en noem maar op: zijn nog niet eens meegenomen in de berekeningen.
  Tja … je hebt pech als je chronisch ziek bent waardoor je sowieso al € 385,00 per jaar aan eigen risico kwijt bent .. elk jaar weer .. premies die omhoog gaan en vergoedingen die worden geschrapt.
  UGGGHHHH WAT EEN LAND … DELEN MAG !!!

 • leen schrijver
  16 november 2017 09:35

  Leen Schrijver 16 november 2017
  Mijn kleinzoons hebben dit heel hun leven nodig, anders kunnen zij zich niet c niet te temmenoncenteren en zijn dan de hele dag

 • leen schrijver
  16 november 2017 09:31

  Mijn kleizoons hebben dat nodig anders kunnen zij zich niet concentreren

 • Marlou Hoeksma
  15 november 2017 23:18

  Langwerkende medicatie is net zo noodzakelijk als kortwerkende medicatie voor kinderen, jongeren en volwassenen met ADHD

 • Begrijp de logica achter deze keuze niet. Het geeft veel kinderen en volwassenen net de focus, die ze nodig hebben om te kunnen functioneren. Een ondersteunend middel dus. Een medicijn om hun klachten te beperken. Waarom zouden zij dit grotendeels zelf moeten betalen?

 • Gonnie Versteeg
  15 november 2017 18:10

  Het treft ook ouderen. Ik ben op mijn 60ste gediagnostiseerd. De medicatie veranderde mijn leven. Hoe geweldig zou het zijn geweest wanneer ik eerder deze medicatie zou hebben gehad. Ik was een rustig mens maar in mijn hoofd bleef het maar doorgaan. Nu is er rust.

 • Onbegrijpelijk…

 • Ik krijg van dit lijstje toch de indruk dat gebruikers van ADHD – medicatie melkkoeien zijn.

 • Isabel Vd kam
  15 november 2017 05:34

  Hier zijn geen woorden voor!! Als mijn zoon ze niet inneemt is de sfeer in huis en op school niet gezellig!! Hij kan echt niet zonder en ik ben een alleenstaande moeder van 2 pupers ik kan de vergoeding heel goed gebruiken!!

 • C van den berg
  14 november 2017 23:48

  Kinderen zijn de dupe

 • De kosten van een Niet-functionerende AD (H) D-er zullen hoger zijn dan van van een AD(H)D-er met langewerkende medicatie

 • Kees-Jan van Vessem
  14 november 2017 19:35

  In dit land kun je beter: Roken, Drinken, Te dik zijn, Suikerziekte hebben of Nierpatient zijn.

  Ja dan wordt je wel geholpen maar als je een stofje chronisch mist om de boel op orde te houden dan heb je vette pech.

  Zorgverzekeraars: schaamt u allen.

 • Bij mij hebben alledrie de kinderen ADHD medicijnen, moeten zij nu de dupe worden?? Zonder medicatie zitten ze zichzelf in de weg, dat lijkt mij niet de bedoeling. De directie van mijn zorgverzekeraar, Interpolis, mag ze wel een dagje lenen, en nee, dan krijgen ze die dag geen medicatie. Eens kijken hoe lang ze het volhouden.

  • Elvira van Renswoude
   16 november 2017 15:16

   lijkt me een heel goed plan ! Ik heb er 6 (inclusief mezelf ) voor de directeur van Interpolis in de aanbieding … want ja daar mijn zorgpolis is ook van Interpolis ..

 • Christina broek
  14 november 2017 14:21

  De kinderen zijn weer t kind van de rekening die kunnen niet of slecht functioneren zonder hun medicatie

 • Martiena rozenberg
  14 november 2017 12:53

  Is toch te gek voor woorden om nog meer te bezuinigen.
  Wou dat de tweede kamer eens zelf weten wat het is om adhd add En hsp te hebben

 • yvonne van der Broek
  14 november 2017 12:32

  Onbegrijpelijk.Mijn kleinzoon zal zijn hele leven medicatie nodig hebben.

 • Niet te geloven! er zitten jongeren in hun examenjaar en hun ouders moeten dat bedrag voor de medicatie maar op kunnen hoesten. In Nederland ben je pineut als je een diagnose hebt.

Menu
Blijf op de hoogte van het nieuws bij Impuls & Woortblind.
Email adres
Veilig en zonder spam