Waarom je persoonlijke visie op ADHD als de ware neerzetten?

|
6 reacties

Mooie en inhoudelijk sterke reactie op media optredens van Laura Batstra over ADHD

Wij kregen meerdere boze en verdrietige reacties van mensen over de manier waarop Laura Batstra afgelopen weken weer in verschillende media het woord mocht doen over wat ADHD volgens haar wel en niet is. En dat we dit gedrag te veel medicaliseren. Impuls & Woortblind kent dit verhaal wel en kiest er voor niet meer als vereniging te reageren. ‘De storm waait wel weer over en wij weten wel beter’.

Maar onderstaande reactie van een behandelaar met ADHD vonden we toch indrukwekkend. We denken dat onze leden en vele andere mensen met AD(H)D zich hierin herkennen en zijn het helemaal eens met Pim.

“Met verbijstering hoor ik het interview op tv met ‘collega’ Mw. Batstra….. Ik ben met stomheid geslagen, en er bekruipt mij een gevoel van boosheid, ongeloof, maar vooral verdriet. Dit kan niet waar zijn!

Reageren in het openbaar? Nee nooit, mij niet gezien. Maar voor het eerst vind dat ik dat ik nu MOET reageren op de presentatie van Mw. Batstra in RTL late night.

Hoe is het mogelijk dat een hulpverlener decennia van wetenschappelijke onderzoek en klinische ervaring negeert, ontkent en haar persoonlijke visie als waarheid op TV neerzet? De presentatie zegt, mijn inziens, meer over haar eigen gedrag en persoonlijkheid dan over de diagnose, en over patiënten met ADHD. Wonderlijk om te zien hoe de media haar visie klakkeloos overnemen, en de wetenschap negeren.

Ik heb ADHD en ben hoog opgeleid, heb een goede baan (ruim 22 jaar behandelaar in de GGZ), een stabiele relatie en een hechte familie en vriendengroep. Dus op het eerste gezicht lijk ik op alle gebieden succesvol. Echter ik loop regelmatig tegen de gevolgen van mijn ADHD aan. Onder andere heeft mijn impulsiviteit en directheid, met name op het werk, voor problemen gezorgd. Gelukkig is dit sterk verminderd door de medicatie, waar ik mij, helaas, jarenlang tegen heb verzet.

Binnen mijn familie komt ADD en ADHD frequent voor; mijn familieleden zijn op het eerste gezicht ook behoorlijk succesvol, maar schijn bedriegt, en er is behandeling noodzakelijk geweest om de klachten te beperken en hierdoor beter te kunnen functioneren. Daarnaast zie ik als behandelaar op een polikliniek voor ADHD  dagelijks de worsteling van patiënten om zich staande te houden in het dagelijks leven. Ik bewonder ze om hun enorme doorzettingsvermogen, de wilskracht en de creativiteit om hun leven met ADHD positief vorm te geven.

Diverse patiënten voelen zich gekwetst door de uitlatingen van Mw. Batstra. Zij presenteert zich als specialist op het gebied van ADHD, haar uitlatingen kunnen leiden tot verlies van vertrouwen bij patiënten en hulpverleners in adequate diagnostiek en behandeling van ADHD. Ik hoop dat de vergoeding van de ADHD medicatie niet nog meer zal lijden door het podium dat zij kreeg met haar mening. De ongefundeerde visie van Mw. Batstra heeft veel kwalijke gevolgen, naast het verdrietige en machteloze gevoel dat mijn patiënten, familie en vrienden en ik aan haar uitlatingen hebben overgehouden.”

Pim de Jong, behandelaar en ervaringsdeskundige ADHD

6 reacties. Reactie plaatsen

 • Beste Pim,

  Heel hartelijk dank voor je reactie. Ook ik was met stomheid geslagen. Als ervaringsdeskundige en in mijn werk als docent en zorgcoordinator op een havo/vwo school zie ik hoe vastgelopen jongeren op kunnen bloeien juist door de diagnose en behandeling. Hen blijft een hoop vervolgleed en -schade bespaard. Zelf pas toen ik 53 was antwoord gekregen op alle onzekerheid, moeite en falen waar ik mijn levenslang mee te maken had. Helaas zie in een lichte tendens naar het voorzichtiger diagnosticeren bij sommige psychologen/behandelaars: een kind heeft dan wel adhd maar we noemen het niet zo, want dat geeft zo’n stempel. Hiermee is het kind in kwestie niet gebaat, zonder diagnose immers geen adequate behandeling.
  Het is tijd voor emancipatie van mensen met AD(H)D!

  Beantwoorden
 • Hennie van Duivenbooden
  12 december 2017 13:34

  Om heel verdrietig en machteloos van te worden. Het kost zoveel moeite om geaccepteerd te worden. Nee jij, ADHD, echt niet. Je gaat toch geen pillen slikken hè? Waarom doe je dit of dat niet, je moet je eens focussen op je huishouden. Gewoon even concentreren, zoveel werk is het niet. Bla, bla, bla…..

  Beantwoorden
 • Hoe is het mogelijk dat RTL Late Night haar dit podium verschaft zonder controle op het gebrachte nieuws en haar laat praten of alleen zijn de waarheid in pacht heeft.
  Slechte zaak.

  Beantwoorden
 • Die heeft geen idee wat voor gevecht het is ?

  Beantwoorden
 • Zo fijn om deze reactie te lezen. Ik heb met kromme tenen zitten kijken. Wat n eenzijdig verhaal zeg! Lekker de massa aanspreken zodat ze veel boeken kan verkopen.

  Beantwoorden
 • Helemaal mee eens Dhr. ( Pim) de Jong. Professioneel verwoord.

  Zou graag ( collegiaal overleggen)

  Ook als ambassadeur namens European brain@ workshop

  Ben Braal, arts en mede ervaringsdeskundige en adviseur.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.